Εργατικό κίνημα
ΕΟΔΥ Απεργία 10/11

2/11, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Κώστας Καραγιάννης

Ως Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ παλεύουμε συνολικά για τα προβλήματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, αλλά και για το γεγονός ότι 1.000 συνάδελφοί μας στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση της πανδημίας θα βρεθούν στον δρόμο στις 30 Νοέμβρη. Ήταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν, αλλά αυτή τη στιγμή το υπουργείο θεωρεί ότι ο κορονοϊός τελείωσε και ότι ο ΕΟΔΥ έχει αρκετό προσωπικό, δεν χρειάζεται κι άλλο!

Επίσης, 420 εργαζόμενοι σε δομές προσφύγων και σε νοσοκομεία που έχουμε απομείνει στο πρόγραμμα Philos II για την προσφυγική κρίση είμαστε απλήρωτοι. Ενημερωθήκαμε δύο μέρες πριν την καταβολή της μισθοδοσίας ότι ο μισθός δεν θα μπει, γιατί δεν ενταχθήκαμε 1η Σεπτέμβρη στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για το οποίο βέβαια μάθαμε στις 24 Οκτώβρη. Έγιναν έκτακτες συνελεύσεις, πήραμε αγωνιστικές αποφάσεις και μόλις χθες (1/11) ο εργοδότης μας έτρεχε στα δικαστήρια.

Συζητάμε σε μια περίοδο που οι προσφυγικές ροές είναι αυξημένες. Σε κάθε νησί στοιβάζονται από δύο μέχρι έξι χιλιάδες, χωρίς να υπάρχει αυτή η χωρητικότητα στις δομές, και έρχονται στην ενδοχώρα που είναι αντίστοιχη κατάσταση. Υποστελεχωμένες δομές, χωρίς διερμηνείς, με υποβαθμισμένες πολύ τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ -μετά κι από παραιτήσεις συναδέλφων που δεν αντικαταστάθηκαν-, με απαιτήσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που το σύστημα μπορεί να αντεπεξέλθει. Έχουν καταδικάσει τους πρόσφυγες σε ελεγχόμενες, αν όχι κλειστές δομές, με πολύ περιορισμένους πόρους και επιδόματα, με ένα συσσίτιο που δεν το τρώει ούτε σκυλί και με περίθαλψη πετσοκομένη. Η οποία κινδυνεύει ακόμα κι αυτή να κοπεί καθώς οι συμβάσεις μας λήγουν 15 Φλεβάρη και δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για το ποιος θα αναλάβει την προσφυγική ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική περίθαλψη. Οπότε είμαστε όλοι στον αέρα. Κι εμείς οι εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες.

Συνεχίζουμε με νέα απεργία ως Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ την Παρασκευή 10/11, νέες συνελεύσεις και συνεδριάσεις των οργάνων μας για να αποφασίσουμε τη συνέχεια.

Λία Αποστολοπούλου, 
ταμίας ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ