Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Κλιμακώνουν με 48ωρη!

2/11, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μετά την πανελλαδική απεργία στις 2 Νοέμβρη, οι υγειονομικοί κλιμακώνουν απεργιακά με νέα 48ωρη απεργία στις 29-30 Νοέμβρη. Αμέσως μετά το Γενικό της Συμβούλιο (1/11), η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας με πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα στις 30/11, ενώ καλεί και σε συνελεύσεις των γιατρών ανά νοσοκομείο για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας. Τον συντονισμό με το πρόγραμμα της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ στις 3/11, κάνοντας την 48ωρη απεργία πανυγειονομική.

Οι κινητοποιήσεις που φούντωσαν ανά νοσοκομεία απέναντι στις τραγικές ελλείψεις και τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ στον δρόμο για την απεργία στις 2 Νοέμβρη μαζί με την επιμονή των δυνάμεων του Συντονιστικού Νοσοκομείων που έβαλαν την πρόταση για 48ωρη απεργία κερδίζοντας αποφάσεις σε πρωτοβάθμια σωματεία και στην ΕΙΝΗ, οδήγησαν σε αυτήν την κλιμάκωση και γενίκευση της σύγκρουσης. Οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να κατευνάσουν τις αντιδράσεις με ψεύτικες υποσχέσεις και παύσεις διοικητών έπεσαν στο κενό. 

Η 48ωρη απεργία στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη ευκαιρία για να συντονιστούν απεργιακά μαζί τους όλοι οι κλάδοι του δημοσίου -και όχι μόνο. Οι προσλήψεις ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών, οι μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, η μάχη ενάντια στους εργολάβους, οι αυξήσεις στους μισθούς είναι κοινά αιτήματα σε όλους, στα σχολεία, στους δήμους, στα Υπουργεία, στον Πολιτισμό. Και να συνεχίσουν όλοι μαζί με απεργίες μέχρι τη νίκη για να τσακιστεί η κυβέρνηση του πολέμου και της καταστροφής. 


Μετά την επιτυχία της 2Ν

Μαζική πανυγειονομική απεργιακή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 2/11 στο κέντρο της Αθήνας στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και άλλες πόλεις. Στην απεργία καλούσαν επίσης η ΕΙΝΑΠ και η ΕΙΝΗ, ενώ τη στήριξε και η ΑΔΕΔΥ. Η οργή των υγειονομικών εκφράστηκε στον δρόμο ενάντια στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που διαλύει και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ. 

Στην Αθήνα η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη, βάδισε προς τη Βουλή και, παρά τη μπόρα, συνέχισε και κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας. Με πανό συμμετείχαν η ΠΟΕΔΗΝ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων, όπως του Γεννηματάς, του Άγιου Σάββα, του Έλενα Βενιζέλου, του Δρομοκαΐτειου, των Ειδικευόμενων του ΨΝΑ Δαφνί, του Ευαγγελισμού, του Ελπίς, του Αττικόν, του Θριάσιου, εργαζόμενων Αγ. Όλγα, του ΚΑΤ, του ΓΝ Πατρών Αγ. Ανδρέας, των καθαριστριών ΓΝ Πατρών, του Ενιαίου Συλλόγου του ΨΝΑ Δαφνί, των εργαζόμενων 1ης και 2ης ΥΠΕ, των εργαζόμενων ΕΟΔΥ, των εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έντονα και με πολλούς τρόπους εκφράστηκε η αλληλεγγύη των απεργών υγειονομικών στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, ενάντια στην στήριξη του Μητσοτάκη στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ: Παλαιστινικές σημαίες, συνθήματα για λευτεριά στην Παλαιστίνη, αφισάκια στα χέρια, ενώ ξεχώριζε το πανό του Συντονιστικού Νοσοκομείων με τα χρώματα της Παλαιστίνης με σύνθημα «Απ' τη Γάζα ως την Αθήνα, αγώνας μέχρι τη νίκη». Η έναρξη της πορείας έγινε με τον χαιρετισμό του Λατίφ Νταργουίς από την Παλαιστινιακή Παροικία. «Στην Παλαιστίνη οι συνάδελφοί σας παλεύουν να σώσουν τα παιδιά. Και την ίδια ώρα βομβαρδίζονται τα νοσοκομεία, σκοτώνοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αντί να υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, καλύτερα να υποστηρίξει την Υγεία και την Παιδεία. Να αφήσουν τους Παλαιστίνους ήσυχους να παλεύουν. Οι Παλαιστίνιοι σας υποστηρίζουμε, θέλουμε και τη δική σας υποστήριξη». 

Συντονισμός

Στο Υπουργείο Υγείας μίλησαν εκτός των άλλων, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και ΓΣ ΟΕΝΓΕ, η οποία καταχειροκροτήθηκε όταν ανακοίνωσε την απόφαση της ΟΕΝΓΕ για 48ωρη απεργία 29-30/11, και ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου και μέλος του ΔΣ ΕΙΝΑΠ, που κάλεσε την ΠΟΕΔΗΝ στο Γενικό της Συμβούλιο την επόμενη μέρα να πάρει απόφαση συντονισμού με τη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και να κλιμακώσει απεργιακά.

«Σήμερα η απεργία γίνεται εν μέσω του εγκλήματος στην Παλαιστίνη. Οι υγειονομικοί στηρίζουμε την Παλαιστινιακή Αντίσταση. Ζητάμε να επιστρέψει η φραγάτα “Ψαρά”, να σταματήσει η συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ και να δώσουν τα λεφτά των πολεμικών εξοπλισμών για τα νοσοκομεία, τους μισθούς, τα σχολεία, για τις ανάγκες μας», τόνισε η Αρ. Ερωτοκρίτου. «Θα συνεχίσουμε να απεργούμε απέναντι στην κατάρρευση του ΕΣΥ. Είναι εγκληματικό να ακούγεται ότι τα νοσοκομεία μας θα βρίσκονται σε γενική εφημερία κάθε μέρα 24 ώρες το 24ωρο. Θα είναι η ταφόπλακα στη δημόσια Υγεία. Χρειάζονται 40.000 μόνιμες προσλήψεις και όχι μερικές εκατοντάδες που ακούμε, είναι κοροϊδία. Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και καλές συνθήκες εργασίας. Η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίζει τους ιδιώτες είτε κλινικάρχες είτε εργολάβους, που τρώνε τα λεφτά της Υγείας. 

Στον Ευαγγελισμό έχουν ξεσηκωθεί οι συναδέλφισσες καθαρίστριες γιατί καθαρίζουν τρία και τέσσερα τμήματα η κάθε μία. Έχει ξεκινήσει ένας αγώνας ενάντια στην αυταρχική διοίκηση του Γρηγορόπουλου. Καλούμε σε συντονισμό όλα τα νοσοκομεία να σταματήσουμε την είσοδο των εργολάβων και να κλιμακώσουμε τις απεργίες μας. Η ΟΕΝΓΕ χθες αποφάσισε 48ωρη απεργία στα τέλη Νοέμβρη. Χρειάζεται όλες οι ομοσπονδίες να συνταχθούμε με αυτό. Αυτοί θέλουν να διαλύσουν το ΕΣΥ. Εμείς με τις απεργίες μας θα επανιδρύσουμε το ΕΣΥ για να είναι ανοιχτό για τις ανάγκες του κόσμου».

Μαζική απεργιακή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα με τη συμμετοχή της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ), του Συλλόγου Εργαζομένων Χατζηκώστα, της Επιτροπής Συμβασιούχων του ΠΓΝΙ, εργαζόμενων του ΕΟΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Παρουσία είχαν υγειονομικοί και από το ΓΝ Φιλιατών αλλά και φοιτητές της Ιατρικής Σχολής. Η πορεία βάδισε στο κέντρο της πόλης με συνθήματα όχι μόνο για την ανάγκη μαζικών προσλήψεων στα νοσοκομεία αλλά και σε συμπαράσταση με την παλαιστινιακή αντίσταση. Στη Θεσσαλονίκη το Συντονιστικό Νοσοκομείων βρέθηκε έξω από την ΥΠΕ και οι συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου. Στα νοσοκομεία του Ηρακλείου Κρήτης, Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις στις εισόδους.

Μάνος Νικολάου

Επιτακτική ανάγκη!

Είμαστε σε πολύ κρίσιμη στιγμή οπότε ήταν επιτακτική η ανάγκη για να βγει 48ωρη απεργία. Θα πετύχει, αν οργανώσουμε στους χώρους εργασίας μας σταθερά και συστηματικά μέχρι τότε. Στις 9/11 προχωράμε σε συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, που θα είναι κρίσιμη προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τα τέλη Σεπτέμβρη είμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις που ξεκίνησαν οι ειδικευόμενοι ενάντια στην υποστελέχωση. Στις 13 και 18 Οκτώβρη κλιμακώσαμε με δύο πάρα πολύ μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στην πύλη και ακυρώσαμε στην πράξη την εφαρμογή των δύο πρόσθετων εφημεριών με εισαγγελικά περιστατικά. Μαζευτήκαμε πάνω από 150 άτομα και το κλίμα ήταν πολύ καλό, γιατί υπήρχε συμμετοχή από όλους τους κλάδους, μέχρι επιμελητές και διευθυντές.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα προβλήματα. Μπροστά μας είναι οι απολύσεις των συμβασιούχων και επικουρικού προσωπικού. Η εντατικοποίηση είναι τρομερή και συνάδελφοι παραιτούνται. Αλλά ταυτόχρονα εντατικοποιούνται και οι συνελεύσεις, έχει γίνει κεκτημένο μας. Επίσης, βλέπω ότι οι απεργίες διαρκείας φέρνουν αποτέλεσμα και είμαστε στο σημείο που μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Το απεργιακό ταμείο θα ήταν πολύ χρήσιμο για να στηριχτούν συνάδελφοι που θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Μαρία Π., 
ειδικευόμενη ψυχίατρος στο ΨΝΑ Δαφνί

 

Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς κάνουμε κινητοποιήσεις, όχι μόνο σήμερα, όπως συνελεύσεις, διαμαρτυρίες... Προσπαθούμε να στείλουμε τα πολιτικά μας μηνύματα ενάντια στα νομοσχέδια της κυβέρνησης και την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Οι διοικήσεις λογοδοτούν στην κυβέρνηση και άρα κάνουν ό,τι τους λένε, από την άλλη κι αυτές αποδέχονται και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική.

Πρέπει να σταματήσουμε τον νόμο Γεωργιάδη και την κατάργηση του 8ωρου που αφορά κι εμάς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, γιατί προχωρούν σε εργολαβοποιήσεις. Ένας άνθρωπος χρειάζεται ώρες για να κοιμηθεί, να φάει, να ψυχαγωγηθεί και να κάνει ό,τι θέλει. Μαζί με τις κινητοποιήσεις μας, ας κινηθούμε και νομικά, με εργατολόγους, γιατί αυτά που κάνουν είναι παράνομα, όπως το να αφήνουν τα νοσοκομεία να δουλεύουν με τόσο λίγο προσωπικό.

Βαλεντίνη Κοτσώνη,
τραυματιοφορέας ΓΝΑ Γεννηματάς