Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές: Εμπρός για καταλήψεις

Εξόρμηση στο ΠΑΔΑ. Φωτό: ΣΕΚ στις σχολές

Σε γύρο γενικών συνελεύσεων προχωρούν πανελλαδικά οι σχολές της Αθήνας και όλων των πόλεων με κέντρο τους την οργάνωση του τριήμερου και της μεγάλης διαδήλωσης του Πολυτεχνείου και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. 

Καμία σύγκρουση από αυτές που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα δεν έχει κλείσει. Το φοιτητικό κίνημα έχει πετύχει νίκες κόντρα στην πανεπιστημιακή αστυνομία, τις διαγραφές φοιτητών, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Παιδείας αλλά καμία μάχη δεν έχει τελειώσει. Η κυβέρνηση επαναφέρει στη συζήτηση την κατάργηση του άρθρου 16. Είναι αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα, δεν θα περιμένουμε τις επόμενης κινήσεις της κυβέρνησης αλλά το παλεύουμε από τώρα για να μπλοκάρουμε τα σχέδια τους. 

Οι σχολές μας άνοιξαν με λιγότερους εισακτέους και μεγαλύτερες περικοπές στη σίτιση, τη στέγαση, σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Αυτές είναι οι δολοφονικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, που την ώρα που υποχρηματοδοτεί την Παιδεία και την Υγεία, δίνει λεφτά σε πολεμικούς εξοπλισμούς για να βαθαίνει την εμπλοκή της στον πόλεμο στο πλευρό του κράτους τρομοκράτη του Ισραήλ. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Αυτό δεν είναι αφηρημένο, χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες για να οργανώσουμε ένα τριήμερο του Πολυτεχνείου σεισμό απέναντι στην κυβέρνηση, το οποίο να συνδέει αυτά τα ζητήματα. 

Από τη μεριά μας ως ΣΕΚ στις σχολές παρεμβαίνουμε στις συνελεύσεις με πρόταση για καταλήψεις -αυτή είναι η απάντηση στην κυβέρνηση για να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Ζωντανές, ανοιχτές καταλήψεις που οργανώνουν το Πολυτεχνείο με εκδηλώσεις, για να ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι σημαίνει ο δρόμος του Νοέμβρη στο σήμερα, για τις επιλογές και τη στρατηγική της Αριστεράς, για να συνδεθούμε με τους αγώνες του εργατικού κινήματος που παλεύει για προσλήψεις και αυξήσεις με τα νοσοκομεία στην πρώτη γραμμή που προχωρούν σε 48ωρη απεργία, με εκδηλώσεις για την Παλαιστίνη για να συζητήσουμε πώς σταματάμε τον πόλεμο -το φοιτητικό κίνημα έχει παίξει φοβερό ρόλο ιστορικά με τις καταλήψεις για να σταματήσει ο πόλεμος από το Βιετνάμ μέχρι το Ιράκ και το ίδιο μπορεί να κάνει για μια Παλαιστίνη ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο. 

Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στις σχολές πάνω στο αντιπολεμικό κίνημα. Οργανώσαμε δύο εκδηλώσεις στο ΠΑΔΑ και την Φιλοσοφική και παντού υπήρχε ανταπόκριση και ενδιαφέρον για συζήτηση, αντίστοιχα υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες σε όλα τα πανεπιστήμια. Αλλά και στις διαδηλώσεις η νεολαία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη γενική συνέλευση της Φιλοσοφικής ο χαιρετισμός της Μιρέι, Παλαιστίνιας φοιτήτριας, ξεσήκωσε το αμφιθέατρο που κατέληξε να παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στον πόλεμο. Ώρα να κλιμακώσουμε με καταλήψεις, οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες μπορούμε να γκρεμίσουμε αυτή την κυβέρνηση και να ανοίξουμε την προοπτική για να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς πόλεμο, ρατσισμό, ισλαμοφοβία, σεξισμό και φτώχεια!

Αλέκος Κοροβέσης,
ΣΕΚ στις σχολές
 

Συνελεύσεις στις σχολές

ΑΣΚΤ Τετάρτη 8/11 1μμ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ
ΦΥΣΙΚΟ Τετάρτη 8/11 1μμ ΙΠΠΑΡΧΟΣ 
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΕΜΠ Τετάρτη 8/11 12.30μμ ΑΜΦ1
ΙΑΤΡΙΚΗ Τετάρτη 8/11 1μμ ΑΙΘ.ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 
ΠΑΝΤΕΙΟΣ Πέμπτη 9/11 1.30μμ ΑΙΘ.108