Εργατικό κίνημα
Απεργία στην efood

4/11, Απεργοί διανομείς της efood στην Κηφισίας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Χανιά και Ιωάννινα, οι εργαζόμενοι της efood κλιμάκωσαν τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις και κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το 7ωρο-5ημέρο-35ωρο. Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Κηφισίας και Αλεξάνδρας και πραγματοποίησαν μοτοπορεία στην Αλεξάνδρας, την Πατησίων και τη Σταδίου, για να καταλήξουν στο Σύνταγμα. Στο Ηράκλειο της Κρήτης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και συνέχισαν με μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Λάρισα η κινητοποίηση έγινε στην κεντρική πλατεία.

«Ανοίξαμε από τη μεριά μας προς την εταιρία το ζήτημα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης που καλύπτει τις ανάγκες μας», δήλωσε στην ΕΑ ο Κώστας, διανομέας efood. «Κάνουμε ένα επάγγελμα που είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να πληρωνόμαστε τόσα ώστε να αξίζει να δουλεύουμε σε αυτή τη δουλειά. Έχει εκλείψει πλέον το είδος του διανομέα που θα δουλέψει για δυο τρεις μήνες για το χαρτζιλίκι. Οι μισθοί στον κλάδο στηρίζουν οικογένειες. Μας ενδιαφέρει οι ώρες που δουλεύουμε να είναι πληρωμένες, να αποζημιωνόμαστε σωστά για τα καύσιμά μας. Και πάνω απ' όλα η ασφάλειά μας. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στην efood ως κάποιον βαθμό δίνονται, αν και θα μπορούσαν και καλύτερα. Στα σουβλατζίδικα της γειτονιάς βέβαια τίποτα. 

Είμαστε οδηγοί, που σημαίνει ότι για οχτώ ώρες δεχόμαστε κραδασμούς, αντιμετωπίζουμε την επικινδυνότητα στον δρόμο, ολισθηρότητα κτλ και αναπνέουμε όλη την ώρα την εξάτμιση των άλλων. Αν αυτά τα βάλουμε σε διάρκεια για παράδειγμα 20 χρόνων που μπορεί να κάνει κάποιος αυτή τη δουλειά, ας μας απαντήσουν γιατί δεν αξίζουμε τουλάχιστον ένα επίδομα επικινδυνότητας. Παλεύουμε χρόνια για να πάρουμε Βαρέα και Ανθυγιεινά. Υπάρχουν μελέτες που περιγράφουν τα μυοσκελετικά προβλήματα που όλοι μας πλέον έχουμε κάνοντας αυτή τη δουλειά τόσα χρόνια τώρα.   

Ο αγώνας μας δεν περιορίζεται στα όρια της efood, αντιπροσωπεύουμε έναν πολύ μεγάλο κλάδο. Πριν την efood δουλεύαμε αλλού και έχουμε φάει τον εργασιακό μεσαίωνα με το κουτάλι. Πλέον αυτά τα πράγματα δεν τα ανεχόμαστε. Μετά τη νίκη μας το φθινόπωρο του 2021 με τις απεργίες, η εταιρία δεν έφτιαξε καλό κλίμα για εμάς. Ζητάμε ΣΣΕ με αυξήσεις, θέλουμε επιδόματα και να μειωθούν οι ζώνες στις οποίες κινούμαστε. Αυτή τη στιγμή μπορεί να κινούμαι από Νέα Σμύρνη ως το Αιγάλεω, σε δρόμους που δεν γνωρίζω και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι μεγάλη, οι ώρες οδήγησης πρέπει να μειωθούν για να μην σκοτωνόμαστε, γι' αυτό ζητάμε 7ωρο 5ήμερο. Θρηνούμε θύματα κάθε τόσο, χωρίς να μιλάμε για τα ατυχήματα. Αν πας στα Επείγοντα, η πλειοψηφία μπορεί να είναι διανομείς.

Αν δεν συνεχίσουμε και κλιμακώσουμε τον αγώνα, δεν υπάρχει περίπτωση να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες εργασίας μας. Γιατί βλέπουμε παντού ότι χειροτερεύουν. Την ίδια ώρα σε Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία οι συνάδελφοί μας δικαιώνονται ενάντια στις εταιρίες ότι το freelance δεν σε κάνει ελεύθερο επαγγελματία και συνεργάτη».