Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ν. Ηράκλειο: Δυνατή απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις

1 Νοέμβρη, Ηράκλειο Αττικής. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε φιάσκο για τους φασίστες και την κυβέρνηση εξελίχθηκε η 1η Νοέμβρη. Η περιβόητη πανευρωπαϊκή συγκέντρωση που ετοίμαζαν οι νεοναζί στο Νέο Ηράκλειο αποδείχτηκε μια μικρή οικογενειακή σύναξη. Αντίθετα το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε δυναμικό παρών ό,τι κι αν έκανε η κυβέρνηση για να το εμποδίσει.

Η αστυνομία ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις της 1ης Νοέμβρη. Οι γειτονιές του Ηρακλείου και της Νέας Ιωνίας βρίσκονταν όλη μέρα υπό αστυνομική κατοχή. Περισσότεροι από 2 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν στους σταθμούς των τρένων, στη Λεωφόρο Ηρακλείου, στα στενά, παντού. Από το μεσημέρι διέταξαν το κλείσιμο του σταθμού ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο, όπου ήταν και το σημείο της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Όποιος κατέβαινε στον προηγούμενο σταθμό, αυτόν της Νέας Ιωνίας, και -σύμφωνα με το κριτήριο των μπάτσων- έμοιαζε να σκοπεύει να βαδίσει προς το Ηράκλειο, μαντρωνόταν από δεκάδες ΜΑΤατζήδες και κατέληγε σε ένα λευκό βανάκι με κατεύθυνση τη ΓΑΔΑ.

Μεταξύ αυτών και ο Βαγγέλης Μιχαηλίδης μέλος του τοπικού πυρήνα του ΣΕΚ στη Νέα Ιωνία, όπου προσήχθη λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, μαζί με το πανό και τις πικέτες της ΚΕΕΡΦΑ. “Ό,τι κι αν κάνουν σήμερα, να το ξέρουν ότι αύριο εμείς πάλι εδώ θα είμαστε. Θα το βρουν μπροστά τους γιατί σήμερα καλούν όλοι στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, όλοι. Θα δουν λοιπόν όσους κι αν προσαγάγουν ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν στις γειτονιές μας και ποιών ο φόβος έχει φτάσει μέχρι την κάλτσα. Φαίνεται ποιοι είναι οι τρομοκράτες. Η Νέα Ιωνία είναι καθαρή από νεοναζί” έλεγε την ώρα της προσαγωγής του, με τη γειτονιά να διαμαρτύρεται στους μπάτσους.

Πράγματι, η αντιφασιστική κινητοποίηση στο Ηράκλειο έγινε και μάλιστα ήταν πολύ μαζική, ενώ παρά την αστυνομοκρατία -ή και εξαιτίας αυτής- κατέληξαν να πραγματοποιούνται αντιφασιστικές συγκεντρώσεις τόσο στη Νέα Ιωνία όσο και στα Πευκάκια, από αγωνιστές/ριες που εμποδίστηκαν να προχωρήσουν.

Στον αποκλεισμένο σταθμό του ΗΣΑΠ Ηρακλείου, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι αγωνιστές/

ριες, άνοιξαν τα πανό, φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα κι έσπασαν την αστυνομική απαγόρευση. Κατά κύριο λόγο κάτοικοι της γειτονιάς, μαζί με τα σωματεία της εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων, την Κόκκινη Ρωγμή κι άλλες δημοτικές κινήσεις, φοιτητικούς συλλόγους, τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και πολλές ακόμα συλλογικότητες. «Ούτε στο Ηράκλειο, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», «Λευτεριά στη Παλαιστίνη», «Ρατσισμός, λιτότητα και τρομοκρατία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν μπροστά από τον φραγμό των ΜΑΤ.

Χαιρετισμό απήυθηναν η Μάγδα Σκούντζου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου ΓΕΛ Ν. Ηρακλείου, ο Δημήτρης Μαριόλης, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α’΄ Αθήνας, ο Κώστας Παπαδάκης, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία, ο Γιώργος Ράγκος από την ΚΕΕΡΦΑ Βορείων, ο Παναγιώτης Αντωνίου, από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας Πειραιά και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

“Παρά τα μπλόκα, τις προσαγωγές και την απαράδεκτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων διαδηλώσαμε χιλιάδες” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Κώστας Παπαδάκης στο τέλος της συγκέντρωσης. “Η φασιστική σύναξη που εξαγγελόταν εδώ και πολλούς μήνες με διεθνείς προσκλήσεις δεν μπόρεσε να γίνει. Εξελίχθηκε σε ένα απλό οικογενειακό τρισάγιο που αν από την αρχή ήταν αυτός ο χαρακτήρας του δεν θα μας είχε απασχολήσει. Παρ' όλα αυτά η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει κι απείλησε να χτυπήσει τη συγκέντρωση κάτι το οποίο δεν έγινε χάρη στην αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων. Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η σημερινή ημέρα σφραγίζεται με μία ακόμα νίκη του αντιφασιστικού κινήματος”.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου υπογράμμισε: “Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι κι αντιφασιστικές κινήσεις δώσαμε δυναμικό παρών κι αψηφήσαμε τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Είναι πρόκληση ότι άφηναν να γίνει μια φιέστα λιγοστών νεοναζί στη Λεωφ. Ηρακλείου και την ίδια ώρα δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ προσπαθούσαν να απαγορεύσουν την αντιφασιστική συγκέντρωση. Δεν τους πέρασε. Είμαστε εδώ με σύνθημα τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά και την κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες, την ίδια στιγμή που συνεργάζεται με τον σφαγέα Νετανιάχου”.

Ωστόσο το ότι το κάλεσμά τους για πανευρωπαϊκή συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο κατέληξε σε φιάσκο, δεν εμπόδισε τους νεοναζί να αναδείξουν τη δολοφονική τους δράση με την ανοχή και τις πλάτες της αστυνομίας. Μέλη της φασιστικής συμμορίας Propatria έστησαν ενέδρα στο σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι πραγματοποιώντας επίθεση σε μετανάστες και αντιφασίστες/ριες που βρίσκονταν εκεί ή μέσα στα βαγόνια. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν είναι εξοργιστικά. Τάγμα εφόδου, ανενόχλητο, επιτίθεται με σιδερολοστούς, λαμαρίνες, ζώνες, καπνογόνα, πυροσβεστήρες, ακόμα και με μπιτόνια βενζίνη απειλώντας να κάψουν ζωντανούς τους επιβάτες του τρένου. Τραγελαφικές είναι οι εικόνες με τα ΜΑΤ να παριστάνουν ότι επεμβαίνουν αφού οι νεοναζί είχαν κάνει τη βρωμοδουλειά. Ταυτόχρονα, μαζί με τους ελάχιστους νεοναζί του τάγματος εφόδου (μόλις 5 συλλήψεις νεοναζί), επέλεξε να συλλάβει πολλαπλάσιους αντιφασίστες/ριες, θύματα της επίθεσης, ακόμα και κόσμο που σταμάτησε να βοηθήσει.

“Η μία από τις συντρόφισσες, σοβαρά τραυματισμένη και συνοδευόμενη από άλλες τρεις, μεταφέρθηκε στο σταθμαρχείο του Μοναστηρακίου. Ζητούσαν να επιβιβαστεί στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που είχε ήδη φτάσει, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις την εμπόδιζαν. Οι αστυνομικοί τις κάλεσαν να τους ακολουθήσουν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν για τις συνθήκες του τραυματισμού. Κι ενώ θεωρούσαν ότι προσέρχονται ως μάρτυρες της επίθεσης, τελικά η αστυνομία προχώρησε στις προσαγωγές τους οι οποίες τα ξημερώματα μετατράπηκαν σε συλλήψεις”, καταγγέλει η Επιτροπή των Κατειλημμένων Προσφυγικών, για τη σύλληψη των μελών τους.

“Μια εγκληματική οργάνωση φασιστών περιφερόταν στην Αθήνα (όπου απαγορεύονταν οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις), με την ΕΛΑΣ να τη συνοδεύει, όπως ακριβώς έκανε το καλοκαίρι με το τάγμα εφόδου των Κροατών ναζιστών που έφτασαν από τα σύνορα στη Ν.Φιλαδέλφεια και δολοφόνησαν το Μιχάλη Κατσουρή” επισημαίνει η ΚΕΕΡΦΑ. “Τώρα, η σύλληψη του φασίστα με το μπιτόνι στο χέρι, δείχνει ότι η εγκληματική οργάνωση συνεχίζει τη δράση της, όπως και εκείνες τις μέρες. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη αλλά οργανωμένη δράση. Η Κρατική Ασφάλεια γνωρίζει την παρουσία των φασιστών της PROPATRIA, στέλεχος της οποίας έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για την επίθεση κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ σε αντιφασιστική εκδήλωση στην πλατεία Ν. Ηρακλείου. Τότε, είχαν δράσει οργανωμένα με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ, τραυματίζοντας 4 μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ”.

Για εκείνη την επίθεση σε βάρος της ΚΕΕΡΦΑ είχε καταδικαστεί ο νεοναζί Παπαδιονυσίου σε τρία χρόνια φυλάκιση. Η υπόθεση θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο, στις 9 Νοέμβρη, με την ΚΕΕΡΦΑ να διεκδικεί ξανά την καταδίκη του και καλεί σε μαζική παρουσία στις 9πμ στην Αίθουσα Δ80Α του Εφετείου. Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα διεξάγεται στο  tinyurl.com/dikineoiraklio.

Στέλιος Μιχαηλίδης


Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε η 17χρονη που είχε τραυματιστεί σοβαρά από επίθεση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής συναυλίας στο Νέο Ηράκλειο το περασμένο Σάββατο 28/10. 

Όπως επιβεβαιώνει η ίδια αλλά και η γιατρός που την περιέθαλψε Ελένη Μπάγια, το αφήγημα που έδωσε η αστυνομία για να καλύψει τις ευθύνες της καταρρέει: “Όλα έδειχναν στο ότι είναι θύμα ξυλοδαρμού. Όσοι είδαμε τα χτυπήματα, τις εκχυμώσεις και τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε, το κάταγμα στο ινιακό οστό, το υποσκληρίδιο αιμάτωμα και τις εγκεφαλικές θλάσεις, καταλήξαμε στο ότι πιθανόν να είναι από χτύπημα από γκλομπ” αναφέρει η γιατρός. “Είναι καλύτερα αλλά θα πρέπει να παρακολουθηθεί στο σπίτι. Συμπεριφέρονταν στην κοπέλα σαν να ήταν ο θύτης και όχι το θύμα. Μου είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Ήρθαν και της πήραν το κινητό και είπαν ότι διενεργείται έρευνα. Ο ξυλοδαρμός είναι το επικρατέστερο σενάριο. Δεν ήρθε κανείς να μας πάρει κατάθεση. Η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε την επόμενη μέρα μιλά για τραύματα που έγιναν μετά από σύλληψη από αμβλέα αντικείμενα και για την κρανιοεγκεφαλική κάκωση αναφέρει, σύμφωνα με αυτά που είδα από τον Τύπο, ότι μπορεί να προήλθε από βίαιη πτώση. Είδαμε ένα κορίτσι που διαδήλωνε, και ξυλοκοπήθηκε, δεν είχε πάνω της αντικείμενα και δεν υπήρχε και μάρτυρας γι΄αυτό που έγινε”, κατέληξε η γιατρός.