Διεθνή
ΗΠΑ: Νίκη των απεργών

Διαδήλωση απεργών του UAW. Φωτό: Rebecca Cook/Reuters

Μετά από 46 μέρες απεργία, οι εργάτες και οι εργάτριες της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ γύρισαν στις δουλειές τους στις 30 Οκτώβρη, και γύρισαν νικητές. Η κλιμάκωση στην απεργία ήρθε την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όταν το συνδικάτο UAW αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή σε τρία πολύ κεντρικά εργοστάσια, ένα της Ford στο Κεντάκι, ένα της Stellantis στο Μίσιγκαν και ένα της General Motors στο Τέξας. Από τις “Τρεις μεγάλες εταιρείες”, η Ford είχε μέχρι στιγμής την πιο σκληρή στάση απέναντι στην απεργία. Όμως τελικά ήταν η πρώτη που έσπασε. Μετά το Κεντάκι το επόμενο σημείο θα ήταν το μεγάλο της εργοστάσιο στο Μίσιγκαν και από ό,τι φαίνεται τα αφεντικά δεν ήθελαν ούτε να το φανταστούν.

Έτσι έφτασαν σε συμφωνία με το συνδικάτο, δίνοντας 25% αυξήσεις μέσα στα επόμενα τεσσεράμισυ χρόνια, από τις οποίες το 11% πρέπει να δοθεί μέσα στην πρώτη χρονιά. Το ωρομίσθιο για όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά ανέβηκε στα 28 δολάρια την ώρα. Το συνδικάτο δηλαδή νίκησε σε ένα από τα ζητήματα που είχε βάλει στην πρώτη γραμμή, το να σταματήσουν οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε παλιούς και καινούργιους και να συγκλίνουν οι μισθοί όσων κάνουν την ίδια δουλειά. Σε δυο μεγάλα εργοστάσια που είχε επιβληθεί σύστημα εργαζόμενων δύο κατηγοριών καταργείται κι έτσι όσοι έπαιρναν χαμηλότερο μισθό κέρδισαν άμεσα αυξήσεις 85%. Οι εργαζόμενοι ξαναπήραν πίσω την αυτόματη προσαρμογή των μισθών τους στο κόστος ζωής που την είχε καταργήσει η εταιρεία. Για τους καλύτερα αμειβόμενους αθροιστικά το ωρομίσθιο φτάνει τα 40 δολάρια. Το συνδικάτο κέρδισε επίσης κάποια από τα αιτήματά του σχετικά με τις συντάξεις, αλλά και το δικαίωμα να κάνει απεργία ενάντια στα κλεισίματα εργοστασίων. 

Με το που κέρδισαν στη Ford, το συνδικάτο κάλεσε τον κόσμο να επιστρέψει αμέσως στη δουλειά στα εργοστάσιά της. Οι δυο άλλες εταιρείες που είχαν ανοιχτές διαπραγματεύσεις μέσα σε πέντε μέρες είχαν συμφωνήσει με το συνδικάτο, βλέποντας την προοπτική η Ford να ξαναπαίρνει μπρος και τα δικά τους εργοστάσια που παράγουν ανταγωνιστικά μοντέλα να παραμένουν κλειστά. 

Παράπλευρες νίκες

Η General Motors αποδέχθηκε να σπάσει τους διαχωρισμούς που της προσέφερε η “πράσινη μετάβαση” και να εντάξει τα εργοστάσιά της που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα στις ίδιες συμβάσεις όπως όλα τα εργοστάσια. Μια από τις παράπλευρες νίκες ήταν ότι η εργοδοσία της Toyota ανακοίνωσε αυξήσεις στους μισθούς. Η Toyota είναι από τις εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασυνδικάλιστοι και η οργάνωση σωματείου ήταν ένας από τους επόμενους διακηρυγμένους στόχους του UAW. Τα αφεντικά έτρεξαν να προλάβουν τα χειρότερα.

Η νίκη στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι τεράστιο μήνυμα και μέσα στις ΗΠΑ και διεθνώς ότι οι απεργίες μπορούν να νικάνε. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να σταματάει την παραγωγή και με αυτό τον τρόπο να σταματάει τα κέρδη των αφεντικών. Με οργάνωση και συλλογικότητα και το μεγαλύτερο και πιο σκληρό αφεντικό μπορεί να υποχωρήσει. Τώρα η νίκη δείχνει ότι ο δρόμος της απεργίας είναι η καλύτερη επιλογή και υπάρχουν ήδη και άλλα συνδικάτα που ζεσταίνουν τις μηχανές. 

Την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, αν δεν υπάρξει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και στα ξενοδοχεία στο Λας Βέγκας θα βγουν στην πρώτη τους απεργία εδώ και πολλές δεκαετίες, την ώρα ακριβώς που η πόλη ετοιμάζεται να μετατραπεί σε μια τεράστια πίστα για το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1.

Εντωμεταξύ, η απεργία των ηθοποιών συνεχίζεται από τις 14 Ιούλη και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Έχουν μπει στη μάχη τα μεγάλα αφεντικά της Disney, του Netflix, του Discovery, της Warner Bros και της Universal που συμμετέχουν οι ίδιοι στις συνομιλίες χωρίς εκπροσώπους. Η απεργία των ηθοποιών ξεκίνησε με έμπνευση από την απεργία των σεναριογράφων που είχαν μπλοκάρει τις παραγωγές του Χόλιγουντ από τις 2 Μάη. 

Οι σεναριογράφοι τελικά επέστρεψαν στη δουλειά στα τέλη Σεπτέμβρη, καθώς οι εταιρείες αποδέχθηκαν κάποια από τα αιτήματά τους. Κέρδισαν αυξήσεις 3,5-5% και περισσότερο έλεγχο όσον αφορά τη δουλειά τους (πόσοι σεναριογράφοι συμμετέχουν σε κάθε παραγωγή, απαγόρευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σαν ανταγωνιστικό εργαλείο από πλευράς των εταιρειών, εγγύηση μίνιμουμ χρόνου εργασίας ανά επεισόδιο και ανά παραγωγή). Όλες οι μεγάλες παραγωγές τόσο όσον αφορά τις σειρές αλλά και τις ταινίες έχουν αναβληθεί για το 2024 λόγω των δύο απεργιών.