Διεθνή
Πλεύρης-Οικονόμου όπως Μπράβερμαν

5/11, Σύνταγμα

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός ΠροΠο Οικονόμου ζήλεψαν την «δόξα» της κυβέρνησης Σούνακ και της Μπράβερμαν στην Βρετανία, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν με προσαγωγές και συλλήψεις το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη φανερά ενοχλημένοι από τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τις δράσεις του. 

Η αρχή έγινε με έναν καταιγισμό από άθλια fake news που διέδιδαν ο Φ. Κρανιδιώτης και άλλοι ακροδεξιοί και αναπαρήγαγαν κάποια «ΜΜΕ», ότι ο Παλαιστίνιος «κατέβασε την ελληνική σημαία». Αντί να βρεθούν όσοι τα είπαν στο στόχαστρο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, είδαμε τον υπουργό ΠροΠο Οικονόμου να ανακοινώνει με περηφάνια ότι «ύστερα από ενδελεχή έρευνα της @hellenicpolice συνελήφθη το άτομο που την Κυριακή, στο πλαίσιο διαδήλωσης στο Σύνταγμα, τοποθέτησε παλαιστινιακή και κατόπιν ελληνική σημαία σε στύλο». Ο Θ. Πλεύρης διαμαρτυρήθηκε «πώς μπορεί κάποιος προφανώς πρόσφυγας, να βάζει την παλαιστινιακή σημαία σε χώρους που είναι δημόσιοι».

Εύλογα όσοι διάβαζαν αυτά αναρωτήθηκαν: Γιατί αποτελεί έγκλημα να υψώσει κανείς την παλαιστινιακή σημαία όπως συμβαίνει σε πλήθος διαδηλώσεων αλληλεγγύης και όχι μόνο για την Παλαιστίνη;

Μιας και ο 22χρονος Παλαιστίνιος σήκωσε και τις δύο σημαίες μπροστά σε χιλιάδες κόσμο και εκατοντάδες κάμερες, οι εγκέφαλοι της ΕΛ.ΑΣ έπρεπε να βρουν μια πειστική αιτία για να τον συλλάβουν. Και, σύμφωνα με τις αστυνομικές διαρροές, τη βρήκαν στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα: επειδή ανέμισε, λένε, τη σημαία της χώρας του «εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος», κατηγορία που επισείει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη!

Όπως, βέβαια, έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο υπουργός είπε ψέματα μιας και ο 22χρονος Παλαιστίνιος δεν συνελήφθη αλλά προσήχθη στη ΓΑΔΑ όπου σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφού ταυτοποιήθηκε, αποχώρησε χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία. Την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι «Αν θα μετατραπεί σε σύλληψη και με ποια κατηγορία, αυτό θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές». 

Τραγελαφικό

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ΕφΣυν: «Το κατά πόσο θα του ασκηθεί ποινική δίωξη και με ποια κατηγορία είναι στην κρίση των εισαγγελικών αρχών που θα δουν τον σχετικό φάκελο. Ωστόσο θα είναι ανήκουστo αν το τραγελαφικό κατασκεύασμα, που η Κρατική Ασφάλεια ονόμασε “δικογραφία”, έχει κάποια ανταπόκριση από οποιονδήποτε εισαγγελικό λειτουργό ώστε να απαγγείλει κατηγορίες στον Παλαιστίνιο διαδηλωτή».

Αν πιστεύουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι με τέτοιου τύπου πρακτικές θα σταματήσουν την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη κάνοντας τα χατίρια στον σφαγέα νηπίων Νετανιάχου και την ισραηλινή πρεσβεία, είναι βαθιά γελασμένοι.

Αυτό φάνηκε πεντακάθαρα την Κυριακή 12/11 τη μέρα του Μαραθωνίου στην Αθήνα. Η ΕΛ.ΑΣ επιχείρησε να κάνει τα ίδια, προχωρώντας σε πάνω από 30 προσαγωγές Παλαιστινίων επειδή απλά και μόνο κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες αλλά και στην προσαγωγή του Αντώνη Ξένου, συζύγου της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου και της κόρης τους Αγγελικής επειδή πέρασαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ έχοντας αναρτήσει μια παλαιστινιακή σημαία στο αυτοκίνητό τους! 

Η απάντηση που πήραν ήταν εκατοντάδες παλαιστινιακές σημαίες να σηκώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από τον Μαραθώνα και την Ραφήνα μέχρι το ίδιο το Καλλιμάρμαρο, όχι μόνο από τον κόσμο στο δρόμο και στις κερκίδες, όχι μόνο από τα μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας που έτρεξαν στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων αλλά και από τους αθλητές και τις αθλήτριες όπως η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, νικήτρια του περσινού μαραθωνίου, που έτρεξε φέτος με την παλαιστινιακή σημαία στα χέρια καταχειροκροτούμενη από τον κόσμο.