Εργατικό κίνημα
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη: Με τη δύναμη της εργατικής τάξης

Συνεχίζονται και πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο οι αποφάσεις και οι δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από τα συνδικάτα. Στη Βρετανία σωματεία εκπαιδευτικών, εργαζομένων στα λεωφορεία του Λονδίνου, κοινωνικών λειτουργών σε δομές ψυχικής υγείας κ.α. έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη ανταποκρινόμενα στην μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς που έχει καλέσει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο για την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Στη Γένοβα στην Ιταλία οι λιμενεργάτες του συνδικάτου USB έχουν προχωρήσει σε μποϊκοτάζ σε εμπορεύματα ισραηλινών πλοίων και εμπορευμάτων με απεργιακές φρουρές ενώ στις 10/11 πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στο λιμάνι που κατέληξε σε πορεία στα γραφεία της ισραηλινής εταιρίας ΖΙΜ. Όπως ανέφεραν τα συνδικάτα βάσης COBAS που συμμετείχαν στη συγκέντρωση: «Ο αγώνας για την παλαιστινιακή δικαιοσύνη και απελευθέρωση είναι ένας παγκόσμιος αγώνας. Ανταποκρινόμαστε στην έκκληση των παλαιστινιακών συνδικάτων να δράσουμε ενάντια στις συνυπεύθυνες εταιρείες που συμμετέχουν στην εφαρμογή της βάναυσης πολιορκίας της Γάζας. Τα μποϊκοτάζ κατά των πλοίων της ΖΙΜ που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τυνησία και τη Νότια Αφρική πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Εν τω μεταξύ εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας πρώτης ημέρας εθνικής απεργίας, προσπαθώντας να επεκτείνουμε τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες μποϊκοτάζ σε άλλα ιταλικά λιμάνια και εδάφη».

Τις προηγούμενες μέρες, τα συνδικάτα εμπόδισαν τη φόρτωση ισραηλινού πλοίου στο λιμάνι της Μελβούρνης ενώ στην Βαρκελώνη, το συνδικάτο των Λιμενεργατών ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «δεν θα επιτρέψει τη δραστηριότητα πλοίων που περιέχουν πολεμικό υλικό». Στην Τακόμα, στις ΗΠΑ, διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων εμπόδισαν ένα φορτίο όπλων προς το Ισραήλ να φύγει από το λιμάνι της με αποκλεισμό από στεριά και θάλασσα, ενώ παρόμοιοι αποκλεισμοί έγιναν στο Κεντ στην Βρετανία και σε πολλά άλλα σημεία σε όλο τον κόσμο. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στους χώρους εκπαίδευσης με τους φοιτητές του πανεπιστημίου Columbia να προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση με αίτημα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα -με την διεύθυνση του Πανεπιστημίου να «αναστέλλει την λειτουργία» (!) των συλλόγων «Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» (SJP) και της «Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη» (JVP) που τη συνδιοργάνωσαν.

Στο Καράτσι, στο Πακιστάν, την περασμένη Τετάρτη ήταν η σειρά των δημοσιογράφων να προχωρήσουν σε μαζική διαδήλωση για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους από τη Μέση Ανατολή που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ. «Δεν μπορείτε να κρύψετε την αλήθεια σκοτώνοντας δημοσιογράφους», έγραφε το πανό τους. Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο πρόεδρος της Ένωσής τους χαρακτήρισε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες «εξίσου υπεύθυνες» για τους θανάτους δημοσιογράφων στη Γάζα τονίζοντας ότι «είναι οι ΗΠΑ και η εγκληματική σιωπή μουσουλμανικών χωρών που ενθαρρύνει το Ισραήλ να σκοτώνει άοπλους Παλαιστίνιους».

Στην Ελλάδα η άθλια απόπειρα της κυβέρνησης να στοχοποιήσει την ΟΛΜΕ γιατί κήρυξε δίωρη στάση εργασίας για την Παλαιστίνη απέτυχε, όπως αποδεικνύει η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στις διαδηλώσεις αλλά και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνονται στα σχολεία. 

Τα συνδικάτα συμπαραστέκονται στον αγώνα για ελεύθερη Παλαιστίνη. Όπως αναφέρει σε ψήφισμά του ο Σύλλογος Εργαζομένων Αγίου Σάββα: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Απαιτούμε να σταματήσει η στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και τη ΕΕ. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει άμεσα κάθε στρατιωτική, οικονομική, πολιτική και διπλωματική συνεργασία με το Ισραήλ. Να κλείσουν οι αμερικάνικες βάσεις στην Σούδα, στην Ελευσίνα και παντού. Θέλουμε λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία, τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για βόμβες και φρεγάτες στη Μέση Ανατολή. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»

Εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, στις 7μμ στην ΕΣΗΕΑ (τρίτος όροφος) η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας με θέμα «Ενάντια στην σιωπή για τη σφαγή στη Γάζα. Αλληλεγγυη στην Παλαιστίνη» και ομιλητές τον Μοχάμεντ Αμπουασάμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, τον Γιώργο Τσιάρα, δημοσιογράφο (Εφημερίδα των Συντακτών) και τον Γιάννη Σηφακάκη από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο – Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.