Διεθνή
Λευτεριά στην Παλαιστίνη: Να σταματήσουμε το έγκλημα

11/11, Παρίσι. Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Dimitar Dilkoff/AFP

Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι. Φωτό: Ludovic Marin/AFP

 

«Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει νερό στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει φαγητό. Οι άνθρωποι θα πεθάνουν σε λίγες ώρες χωρίς λειτουργικούς αναπνευστήρες. Μπροστά στην κεντρική πύλη υπάρχουν πολλά πτώματα. Υπάρχουν επίσης τραυματισμένοι ασθενείς -δεν μπορούμε να τους φέρουμε μέσα. Όταν στείλαμε ένα ασθενοφόρο να φέρει τους ασθενείς -λίγα μέτρα μακριά-  επιτέθηκαν στο ασθενοφόρο. Υπάρχει επίσης ένας ελεύθερος σκοπευτής που πυροβόλησε ασθενείς».

Aυτή είναι η εικόνα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα όπως την μετέφερε ένας χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Αδέσποτα σκυλιά έχουν αρχίσει να τρώνε τα πτώματα των νεκρών που συσσωρεύονται γύρω από το νοσοκομείο. Ο Δρ Μοχάμεντ Αμπού Σελμία, διευθυντής του βασικού νοσοκομείου, δήλωσε στο BBC ότι τρία πρόωρα μωρά και επτά άνθρωποι πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου, καθώς το νοσοκομείο έχει σχεδόν ξεμείνει από καύσιμα. 

Όπως κατήγγειλε: «Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν μαζί μου δύο φορές σχετικά με την παροχή καυσίμων στο νοσοκομείο: μια για να προσφέρουν 2.000 λίτρα και μετά μια άλλη για να προσφέρουν 300 λίτρα. Λάβετε υπόψη ότι το νοσοκομείο χρειάζεται από 8.000 έως 12.000 λίτρα την ημέρα. Το Ισραήλ θέλει να δείξει στον κόσμο ότι δεν σκοτώνει μωρά. Θέλει να βελτιώσει την εικόνα της με 300 λίτρα καυσίμου, που αντέχουν για μόλις 30 λεπτά…».

Πάνω από 11.200 είναι πλέον οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί και περίπου 3.000 αγνοούνται από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα ενώ τους 200 πλησιάζουν αυτοί που έχουν δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό στην δυτική Όχθη, από τις 7 Οκτωβρίου, ξεσηκώνοντας την διεθνή κατακραυγή του κόσμου αλλά και κάθε είδους διεθνή οργανισμό. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί εντείνονται προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση στα ερείπια της Γάζας και να περιορίσουν τις απώλειες των ισραηλινών στρατιωτών που σύμφωνα με το Ισραήλ έχουν φτάσει τους 46 από την εκκίνηση της χερσαίας επιχείρησης.

Τι κάνουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, καθώς και των αραβικών κρατών μπροστά στο συνεχιζόμενο αυτό έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού και κατά της ανθρωπότητας; 

«Η ελπίδα και η προσδοκία μου είναι ότι θα υπάρξει λιγότερο παρεμβατική δράση σε σχέση με τα νοσοκομεία», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν που την περασμένη εβδομάδα ζήτησε να υπάρξουν μικρές «παύσεις» για απελευθέρωση ομήρων αλλά όχι κατάπαυση του πυρός ή εκεχειρία. «Παραδέχομαι πως δεν πιστεύω ότι οι εκκλήσεις να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός είναι σωστές, διότι αυτό θα σήμαινε πως το Ισραήλ θα προσέφερε στη Χαμάς τη δυνατότητα ν’ ανασυνταχθεί και να προμηθευτεί νέους πυραύλους», είπε ο «σοσιαλιστής» καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν παρότρυνε «το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους» σπεύδοντας να προσθέσει όμως την επόμενη μέρα ότι «υποστηρίζει χωρίς περιστροφές το δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να αμυνθεί στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Χαμάς». 

Η «ανθρωπιστική διεθνιστική διάσκεψη» που οργάνωσε -με τη συμμετοχή του Μητσοτάκη- για την Γάζα στο Παρίσι, υποτίθεται συγκέντρωσε από δωρεές ένα δις ευρώ για την Γάζα. Είναι εξόφθαλμη απάτη ο ανθρωπισμός τους, όταν ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με τις δικές τους πλάτες να χτυπάει ό,τι κινείται και δεν κινείται από άκρη σε άκρη στην Γάζα μπλοκάροντας την όποια βοήθεια, νερό, ρεύμα, επικοινωνίες. Όπως απάτη είναι και οι λεγόμενες «παύσεις». Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οπότε ανακοινώθηκαν οι «τετράωρες παύσεις» για τη μαζική απομάκρυνση αμάχων από τον βορρά προς τον νότο, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν πέντε μεγάλα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους ισραηλινούς ομήρους που -όπως και οι άμαχοι- σύμφωνα με δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων θεωρούνται «δευτερευούσης σημασίας». Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή ομήρων Γκέρσον Μπάσκιν «μέσα στις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, θα ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για να μπουν στα μέρη που μπορεί να κρατούνται όμηροι». Κάτι που θα μεταφραστεί σε εξόντωση και των ίδιων των ομήρων –όσων δεν έχουν δολοφονηθεί ήδη από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στην κοινή τους δήλωση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, οι 27 της ΕΕ αναπαρήγαγαν τα ψέματα της ισραηλινής προπαγάνδας ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία σαν «ανθρώπινες ασπίδες» δικαιολογώντας εμμέσως την μετατροπή τους από τον ισραηλινό στρατό σαν στρατιωτικούς στόχους ενώ περιορίστηκαν να παρακαλέσουν το Ισραήλ «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων». 

Στη διάσκεψη των αραβικών κρατών την περασμένη εβδομάδα η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, το Μαρόκο, έμειναν για ακόμη μια φορά στα λόγια καταψηφίζοντας την πρόταση να υπάρξει εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ ενώ απέρριψαν κάθε πιθανότητα να σταματήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ -είτε γιατί θεωρούν τους Παλαιστίνιους μια μόνιμη απειλή για τα δικά τους συμφέροντα είτε γιατί υποκύπτουν στις πιέσεις των ιμπεριαλιστών είτε και τα δύο.

Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι άρχουσες τάξεις στις αραβικές χώρες θυσιάζουν τους Παλαιστίνιους στην πολιτική άγριας εθνοκάθαρσης που επιχειρεί το Ισραήλ στην Γάζα. Τις προηγούμενες μέρες ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich το έκανε για ακόμη μια φορά σαφές: Δήλωσε ότι υποστηρίζει την «εθελοντική μετανάστευση» των Παλαιστινίων της Γάζας ως «σωστή ανθρωπιστική λύση». «Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι μια κατοχή. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο, αυτό θα αποτρέψει τους εχθρούς μας, θα τους δώσει να καταλάβουν ότι έχουμε νικήσει», δήλωσε επίσης ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου αφού μίλησε για «επ’ αόριστον κατοχή στην Γάζα» -και αφού άλλαξε θέση ακόμη δύο φορές σε μια εβδομάδα- δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο ισραηλινός στρατός τα πάει εξαιρετικά καλά. Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε κατοχή, αλλά ν’ αποκτήσει, όπως και εμείς, καλύτερο μέλλον, να αναλάβει μια διαφορετική αρχή». Η αναμνηστική φωτογραφία των ισραηλινών στρατιωτών με τη σημαία του Ισραήλ στο κοινοβούλιο της Γάζας - μια εικόνα χίλιες λέξεις.