Η εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου κατά μεταναστών/τριών στην πλατεία Αμερικής και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων το 2012-13, ήρθε στο Εφετείο της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη 8 Νοέμβρη (62η δικάσιμος). Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο Σενεγαλέζος Σεκ Καντίμ, κάτοικος στη γειτονιά και πρόεδρος της Αφρικανικής Κοινότητας.
Η βασική υπόθεση για την οποία κλήθηκε να καταθέσει ο Σεκ Καντίμ ήταν ο εμπρησμός του μπαρ Κουαντρό το Μάη του 2013, για τον οποίο έχουν καταδικαστεί οι πρωτεργάτες του, οι χρυσαυγίτες Νίκος Παπαβασιλείου και Γιώργος Περρής. Το «μίσος λόγω της φυλής και της εθνικής καταγωγής» του μετανάστη από το Καμερούν που λειτουργούσε το Κουαντρό, έχει καταγραφεί στη δικαστική απόφαση ως κίνητρο των πράξεων των δραστών. Η υπόθεση εντάχτηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής με τον πρώτο κατηγορούμενο να καταδικάζεται πρωτόδικα και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.
Ήταν Σεπτέμβρης του 2012 όταν ο Σεκ δέχτηκε την πρώτη καταγγελία από τον Πατρίκ, τον ιδιοκτήτη του μπαρ, ότι δεχόταν απειλές από τους χρυσαυγίτες για να το κλείσει. Το θύμα, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, είχε πάει τότε στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα για να καταθέσει μήνυση. Αλλά εκεί εμφανίστηκε ο Παναγιώταρος, τότε βουλευτής της ΧΑ, που απείλησε τον Πατρίκ ότι αν κάνει μήνυση θα κάνουν κι αυτοί και εκείνος που τελικά θα μείνει στο τμήμα θα είναι ο ίδιος και όχι οι χρυσαυγίτες. «Φοβήθηκε και δεν έκανε μήνυση», περιέγραψε ο Σεκ.
«Δεν μας ήθελαν γιατί είμαστε μαύροι, μας το είχαν πει», συνέχισε, περιγράφοντας το κλίμα τρομοκρατίας που είχαν απλώσει οι χρυσαυγίτες στην περιοχή με την “επιτροπή κατοίκων” που απειλούσε και άλλα μαγαζιά μεταναστών, με “ομάδες περιπολίας” που έκαναν ελέγχους στα χαρτιά μεταναστών στο δρόμο (μία από αυτές είχε δει ο μάρτυρας από το μπαλκόνι του σπιτιού του), με άγριες επιθέσεις όπως στην Τανζανική Κοινότητα με δυναμίτη, στην οποία σήκωσαν και όπλο.
«Με ρόπαλα»
«Φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής» είπε ο μάρτυρας μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για το ποιος έκανε τις επιθέσεις, «κρατούσαν ρόπαλα» συμπλήρωσε για τον οπλισμό. Έτσι το Μάη του '13 έφτασαν στον εμπρησμό του Κουαντρό. Εκείνη τη μέρα ο μάρτυρας είχε δεχτεί ξανά καταγγελία από τον Πατρίκ ότι του έκλεισαν το μπαρ με λουκέτο, γεγονός που είδε και ο ίδιος. Μαζί πήγαν στο ΑΤ Κυψέλης για να κάνουν καταγγελία. Επιστρέφοντας κάθισαν σε άλλο μαγαζί της περιοχής, το οποίο λειτουργούσε Αφρικανή μετανάστρια που επίσης είχε δεχτεί απειλές. Εκεί ειδοποιήθηκαν ότι το Κουαντρό καίγεται. Οι χρυσαυγίτες δεν έκρυβαν καν ότι αυτοί το έκαναν. Ο Παπαβασιλείου μάλιστα το περηφανεύτηκε σε γαλλικό κανάλι που είχε πάει να πάρει συνέντευξη από τον Πατρίκ.
Από φωτογραφίες που του έδειξε ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Πολιτική Αγωγή, ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Παπαβασιλείου μαζί με τον Ρουπακιά. Ενώ σε διεκρινιστικές ερωτήσεις για το ρόλο του Παναγιώταρου στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ο μάρτυρας απάντησε ότι «ήρθε για υποστήριξη των μελών της Χρυσής Αυγής», κάνοντας καθαρό ότι όλα γίνονταν εν γνώσει και με την έγκριση και στήριξη της ηγεσίας. Το ρατσιστικό κίνητρο αναδείχτηκε και μέσα από τις ερωτήσεις για το αν υπήρχαν μαγαζιά Ελλήνων στην περιοχή που δέχτηκαν αντίστοιχες επιθέσεις. Η απάντηση του μάρτυρα ήταν κατηγορηματικά «όχι».
Νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, με ερωτήσεις από τους Κώστα Σκαρμέα και Κώστα Παπαδάκη από την Πολιτική Αγωγή και στη συνέχεια από την υπεράσπιση. Ο ρατσιστικός ισλαμοφοβικός οχετός που δέχτηκε ο μάρτυρας από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών και τον ίδιο τον Λαγό δεν περιγράφεται. Ήταν κι αυτό δείγμα του εκνευρισμού αλλά και της αδυναμίας τους να αντιστρέψουν μια κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για τις αμέτρητες χρυσαυγίτικες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών/ριών και χώρων λατρείας τους σε όλη την Αττική από το 2007 -και με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από το 2010- μέχρι το 2013 όσο και για τη στήριξη που είχαν αυτές από την ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας. Η κατάθεσή του ενισχύθηκε από αυτή του Σεκ Καντίμ που θα συνεχιστεί και στην επόμενη δικάσιμο, ενώ το παζλ των ρατσιστικών επιθέσεων θα συμπληρώσει ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» που ακολουθεί.
Επόμενες δικάσιμοι
Νοέμβρης: 23, 27/11 (οι δικάσιμες στις 17 και 22/11 που είχε δώσει το δικαστήριο αναμένεται ότι δεν θα γίνουν λόγω αποχής των δικηγόρων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο)
Δεκέμβρης: 4, 8, 11, 13, 15/12