Εργατικό κίνημα
1η και 2η ΥΠΕ: Στάσεις εργασίας 7-10/11

2 Νοέμβρη, Απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών στην Αθήνα. Φωτό: Κώστας Καραγιάννης

Τη μέρα της πανυγειονομικής απεργίας στις 2/11, αμέσως μετά την κινητοποίηση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη μετακίνηση δέκα νοσηλευτριών από Κέντρα Υγείας των Δυτικών Προαστείων στο Αττικό νοσοκομείο. Αυτή η μετακίνηση θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα, από τις 8/11 μέχρι τις 7/12. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία νέων μονάδων αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, αλλά που θα στελεχωθούν χωρίς νέες προσλήψεις. Μέσα σε αυτόν τον μήνα χρειάζεται να μάθουν το νέο τους πόστο. Και μετά θα ξαναφύγουν; Και τι θα γίνει με τα κενά που αφήνουν στα Κέντρα Υγείας;

Ως Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ κηρύξαμε καθημερινές 8ωρες στάσεις εργασίας με κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ από τις 7/11 μέχρι και τις 10/11. Στις 7/11 πραγματοποιήσαμε γενική συνέλευση και στη συνέχεια πήγαμε να συναντήσουμε τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλό, ο οποίος δεν ήταν εκεί, οπότε μιλήσαμε με την υποδιοικήτρια. Μαζί μας ήταν εκπρόσωποι από την ΠΟΕΔΗΝ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Αττικού, Μ. Ρίζος και βουλεύτριες από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μιλήσαμε για περαιτέρω απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και τις μετακινήσεις που μπαλώνουν μια τρύπα, αλλά ανοίγουν άλλες δύο. 

Στις 8/11 ήμασταν σε κινητοποίηση στο Αττικόν για να δηλώσουμε στον διοικητή ότι δεν θα υπακούσουμε στις μετακινήσεις και συνεχίζουμε τις στάσεις εργασίας. Την επόμενη μέρα πήγαμε στο υπουργείο Υγείας που διεκδικήσαμε την ανάκληση της απόφασης για τις μετακινήσεις, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ανανέωση του εξοπλισμού που είναι πεπαλαιωμένος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, το οποίο ομόφωνα στήριξε το ψήφισμά μας για ανάκληση των μετακινήσεων.

Στις 10/11 απέδωσαν στις νοσηλεύτριες χαρτιά για κλήση σε απολογία από τον κ. Ροϊλό με κατηγορίες για απλή απείθεια και παράβαση καθήκοντος. Ουσιαστικά τις τρομοκρατούν και ποινικοποιούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Αντί να καταστέλλουν τους απεργούς, οι διοικητές και το υπουργείο θα έπρεπε να ασχοληθούν με την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας. Μέσα σε λίγα χρόνια οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας στο Περιστέρι μειώθηκαν στο ένα τρίτο, ενώ τους βάζουν να κάνουν και τον “προσωπικό” γιατρό και εφημερίες και ραντεβού. Γι' αυτό οι πολίτες δεν βρίσκουν γιατρούς και ταλαιπωρούνται. Στα Κέντρα Υγείας από Παγκράτι μέχρι Γλυφάδα δεν υπάρχει ακτινολόγος να κάνει γνωματεύσεις, γι' αυτό μετακινούν γιατρούς από Μαρούσι, Χαλάνδρι και Νέο Κόσμο. 

Η δημόσια Υγεία είναι κόστος για την κυβέρνηση. Είναι πολιτική πρωτοβουλία να στελεχώσουν τις δομές Υγείας, αλλά δεν το κάνουν. Γι' αυτό είναι σημαντική η συμμετοχή όλων μας στην απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη για να διαμαρτυρηθούμε για τις τρομερές ελλείψεις και να δικαιωθούν τα αιτήματά μας.

Τρύφων Τρυφουλτσάνης,
πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ