Οι θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση είναι μια νέα μεγάλη επίθεση. Αυτό που είπε ο ίδιος ο υπουργός σε συνάντηση με τους εργαζόμενους του “18 άνω” είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, ο Ενιαίος Οργανισμός για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Η χρηματοδότηση σε μεγάλο βαθμό θα είναι από ΕΣΠΑ. Προσπάθησε να καθησυχάσει ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα, αλλά από την άλλη δεν είχε απαντήσεις ούτε για το πώς θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας ούτε πώς θα καλυφτεί το οργανόγραμμα του νοσοκομείου καθώς το πρόγραμμα «18 άνω» θα αποσπαστεί πλέον από το ΨΝΑ Δαφνί. Καμία εγγύηση δεν δόθηκε επίσης για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των τοξικοεξαρτημένων.
Η πραγματικότητα είναι ότι η δημιουργία νέου φορέα για την Απεξάρτηση, όπως και για την Ψυχική Υγεία με το όνομα “Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας”, δεν έχει κανέναν άλλον στόχο παρά τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους. Είναι στην κατεύθυνση των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης και όχι της ενίσχυσής τους. Επίσης, οι τρεις οργανισμοί απεξάρτησης -18 άνω, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ- έχουν διαφορετικό θεραπευτικό πλαίσιο που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, που θα μείνουν ακάλυπτες αν ενοποιηθούν.
Περικοπές
Το 18 άνω και το ΚΕΘΕΑ χρησιμοποιεί “στεγνά” προγράμματα δηλαδή πλήρη διακοπή των ουσιών, ενώ ο ΟΚΑΝΑ κάνει θεραπείες υποκατάστασης με ουσίες που έχουν καλύτερο φαρμακευτικό προφίλ. Τη διοίκηση του φορέα θα αναλάβει ο τωρινός διοικητής του ΟΚΑΝΑ και ξέρουμε ότι ο ρόλος του θα είναι επιβάλει τη δημοσιονομική πολιτική των περικοπών. Οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα θα βρεθούν “στον αέρα”.
Απέναντι σε αυτή τη νέα εξέλιξη και μετά από τις πολύ επιτυχημένες μας απεργιακές κινητοποιήσεις που ακύρωσαν τις πρόσθετες εφημερίες και την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 2/11, πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 9/11 τη μαζικότερη γενική συνέλευση των τελευταίων χρόνων. Συμμετείχαν πάνω από 100 συνάδελφοι, με μεγάλη παρουσία από το “18 άνω”, αλλά και από γιατρούς, ειδικευόμενους και επιμελητές. Συζητήσαμε εκτενώς για τις νέες επιθέσεις και την ουσιαστική διάλυση της Απεξάρτησης, καθώς και για τα συνολικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Μια σειρά τοποθετήσεων από συναδέλφους στο “18 άνω” τόνισαν ότι ο νέος φορέας δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, ότι οδηγούν προς διάλυση τα “στεγνά” προγράμματα και ότι τίθενται προς αμφισβήτηση τα εργασιακά δικαιώματα. Από τη μεριά του προεδρείου προτάθηκε ευρεία σύσκεψη στις 15/11 με τα άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, φορείς της Υγείας και κοινωνικούς φορείς για συντονισμό δράσεων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο.
Οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων τοποθετηθήκαμε και καλέσαμε σε απεργιακή κλιμάκωση. Προτείναμε να αποφασιστεί η συμμετοχή όλου του προσωπικού στη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ 29-30/11, αυτό το διήμερο να είναι το κέντρο για τη σύσκεψη στις 15/11 και τονίσαμε την ανάγκη για απεργίες διαρκείας. Αποφασίστηκε ότι συμμετέχουμε ως Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί με 8ωρες στάσεις εργασίας το διήμερο 29-30/11, με συγκέντρωση στο νοσοκομείο την πρώτη μέρα και στο Υπουργείο Υγείας την επόμενη.
Νεκτάριος Χάινταρ,
ειδικευόμενος ψυχίατρος ΨΝΑ Δαφνί, Συντονιστικό Νοσοκομείων