Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: 48ωρη απεργία 29-30 Νοέμβρη - Πανυγειονομικός ξεσηκωμός

Με το απεργιακό διήμερο στις 29 και 30 Νοέμβρη κλιμακώνουν οι υγειονομικοί τον αγώνα τους για να σώσουν το ΕΣΥ από την κατάρρευση που το οδηγεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Την πρώτη ημέρα οργανώνονται τοπικές δράσεις και τη δεύτερη συγκέντρωση στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας στη 1μμ με πορεία στη Βουλή, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια αποτελούσαν το 2021 μόλις το 5,9% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας, ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών του Οργανισμού (34η θέση σε 39 χώρες που μετρήθηκαν, μπροστά μόνο από Τουρκία, Ρουμανία, Κόστα Ρίκα, Κολομβία και Μεξικό). Αυτή η έκθεση απλά επιβεβαιώνει την εικόνα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Το ζήτημα είναι πώς ανατρέπεται αυτή η εικόνα. Η 48ωρη απεργία, στην οποία συντονίζονται ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, μπορεί να γίνει ένας απεργιακός σεισμός που θα συμπαρασύρει και όλη την εργατική τάξη για να τσακίσει την κυβέρνηση που δολοφονεί στα νοσοκομεία, όπως έκανε στα Τέμπη και την Πύλο μέχρι τον Έβρο και τη Θεσσαλία.

«Αυτή η 48ωρη απεργία είναι αποτέλεσμα της πετυχημένης απεργίας στις 2 Νοέμβρη αλλά και όλων των κινητοποιήσεων που ξεδιπλώνονται σε όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις πόλεις. Δεν είναι μόνο η οργή των υγειονομικών που ξεχειλίζει για την καταστροφή της δημόσιας Υγείας αλλά και η υπόλοιπη εργατική τάξη το βλέπει και παίρνει θέση στο πλευρό μας», σημειώνει το Συντονιστικό Νοσοκομείων και συνεχίζει: «Τα “σχέδια” της κυβέρνησης για την Υγεία είναι βάρβαρα και εγκληματικά για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στην Υγεία. Καθημερινές 24ωρες εφημερίες για την Αττική και η μετατροπή των νέων πτυχιούχων των Ιατρικών σχολών σε “προσωπικούς” γιατρούς. Πλάι στις σαράντα χιλιάδες κενών οργανικών θέσεων, στις δεκάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες, τις ατελείωτες αναμονές στα ΤΕΠ, τις ακόμα μεγαλύτερες αναμονές για ένα ραντεβού, την ανασφάλεια για το σχεδόν 50% των υγειονομικών που δουλεύουν με συμβάσεις, τα κομμένα ΒΑΕ, τις κομμένες άδειες και ρεπό, την υπερεφημέρευση, τις μετακινήσεις με τα εντέλλεσθε, την αυθαιρεσία διοικητών και παρατρεχάμενων διευθυντών και προϊσταμένων...

Οι επόμενες μέρες στα νοσοκομεία μας είναι κρίσιμες για την οργάνωση της συμμετοχής στην απεργία. Με συγκρότηση επιτροπών αγώνα εξασφαλίζουμε την πλατιά ενημέρωση όλων των συναδέλφων. Οργανώνουμε γενικές συνελεύσεις όλου του προσωπικού. Κλείνουμε κάθε τακτική λειτουργία των νοσοκομείων μας, των Κέντρων Υγείας, των ιατρείων και εξασφαλίζουμε μόνο το πραγματικά απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας για να κόψουμε τους εκβιασμούς και την απεργοσπασία των διοικήσεων. Επιπλέον, ενημερώνουμε τους ασθενείς μας για τον αγώνα μας και τους καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας».

«Η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ δημιουργεί κλίμα ξεσηκωμού στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας σωματείου εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ. «Δεν είναι μόνο οι γιατροί σε αυτό, αφορά όλο το προσωπικό. Αυτή η εικόνα έρχεται από παντού. Η ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά) έχει πρόγραμμα συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία που χρειάζεται να τις μετατρέψουμε σε συνελεύσεις όλων των εργαζομένων, με τα σωματεία να μπουν μπροστά και να τις οργανώσουν ενιαία. Στο ΓΝ Έλενα Βενιζέλου το κάναμε αυτό ως σωματείο εργαζομένων. Την Πέμπτη 16/11 στη 1μμ πάμε για ενιαία συνέλευση με κέντρο το πώς θα οργανώσουμε την απεργία, όχι γενικά να μιλάμε ξανά για τα προβλήματα. Αυτά έχουμε βαρεθεί να τα συζητάμε και να τα βιώνουμε, είναι ώρα να οργανώσουμε τις δράσεις μας.

Απεργιακή επιτροπή

Συγκροτήσαμε απεργιακή επιτροπή με συμμετοχή από μέλη ΔΣ του σωματείου και εργαζόμενους του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τη Δευτέρα 13/11 κάναμε μια πρώτη σημαντική περιοδεία με το μήνυμα ότι πάμε να κλείσουμε απεργιακά το νοσοκομείο στις 29 και 30 Νοέμβρη και να ξεκινήσουμε μια μεγάλη απεργιακή σύγκρουση για να τα πάρουμε όλα πίσω. Έπαιξε ρόλο αυτή η παρέμβαση του σωματείου και της επιτροπής. Έδωσε αυτοπεποίθηση σε όλο το προσωπικό και έκανε μεγάλο γεγονός τη 48ωρη απεργία».

Σε κοινή Γενική Συνέλευση καλούν ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας και η ΕΙΝΑΠ την Πέμπτη 16/11 στις 12μες στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Πλάι στα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ενιαίο για όλους και όλες, έχει ανοίξει η μάχη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και ενάντια στην είσοδο εργολάβων σε καθαριότητα και φύλαξη. Στις 9/11 η διοίκηση του νοσοκομείου ομόφωνα επικύρωσε τον διαγωνισμό για να δοθεί η καθαριότητα σε εργολάβο και μάλιστα χρησιμοποιώντας το αισχρό επιχείρημα ότι πολλοί από τους συμβασιούχους στην καθαριότητα έχουν χρόνια προβλήματα υγείας. 

«Η Διοίκηση χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να απολυθούν οι ΣΟΧ και να μπει εργολάβος στην καθαριότητα ότι οι συνάδελφοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας! Στον ΚΑΙΑΔΑ της ανεργίας λοιπόν!», απαντάει ο Σύλλογος Εργαζομένων. «Και αυτοί κόπτονται να κάνουν καλά καρκινοπαθείς; Που οι εργοδότες τους θα τους απολύουν; Ο εργολάβος θα φέρνει μόνο υγιείς που αν αρρωσταίνουν θα απολύονται; Καταργούν το δικαίωμα της αναρρωτικής; Η εταιρεία που εγκρίνουν αλλάζει εργαζόμενους σχεδόν κάθε μήνα, ελάχιστοι έχουν εμπειρία από καθαριότητα σε νοσοκομείο, σχεδόν πάντα είναι λιγότεροι και σήμερα που γράφουμε για πολλοστή φορά απλήρωτοι!

Κι επειδή κάποτε ήταν πάνω από 90 άτομα και τώρα έχουν μείνει 56 και ο εργολάβος έχει (αλλά ποτέ δεν έχει) 20 άτομα, αναρωτιούνται πώς αυτοί τσακίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για να κρατάνε όρθιο το νοσοκομείο; Οι δηλώσεις του Σπ. Πνευματικού πριν μήνες για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που είναι ακριβοί για το σύστημα Υγείας είναι τελικά πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και την κα Μπαλαούρα, Διοικήτρια του Αγίου Σάββα. Είναι όλοι τους επικίνδυνοι για το νοσοκομείο μας και τους ασθενείς μας! Όλοι στην συνέλευση του σωματείου την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου». 

«Η απεργία στις 29-30 Νοέμβρη είναι η μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ στο Ηράκλειο και την Κρήτη συνολικότερα, πιάνοντας το νήμα από την ιστορική απεργιακή κινητοποίηση στις 18/10 για το Βενιζέλειο», τονίζει ο Μύρων Μαρκάκης, ειδικευόμενος γιατρός στο Βενιζέλειο. «Ήδη ως Πρωτοβουλία Ειδικευόμενων Iατρών ΓΝH Βενιζελείου έχουμε πάρει απόφαση οργάνωσης και συμμετοχής. Θα βρισκόμαστε στο τριήμερο του Πολυτεχνείου στη Λότζια μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους για να μοιράσουμε την ανακοίνωσή μας και στη διαδήλωση της Παρασκευής 17/11. Χρειάζεται να κερδίσουμε και το σωματείο των εργαζομένων για να γίνει η απεργία κέντρο για όλο το προσωπικό, το οποίο έδειξε λίγες βδομάδες πριν τη διάθεσή του να παλέψει. 

Επίσης, την Τετάρτη 15/11 ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο Σύλλογος Φίλων και η Συντονιστική Επιτροπή Νοσοκομείου Σητείας οργανώνουν μαζικό κατέβασμα στο Ηράκλειο για παράσταση διαμαρτυρίας-κατάληψη της 7ης Υ.ΠΕ. Ενώ το Σάββατο 18/11 στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού θα γίνει σύσκεψη για παγκρήτιο συντονισμό δράσεων για την Υγεία με συμμετοχή σωματείων και φορέων».

Μάνος Νικολάου


Σωτηρία

Σήμερα 14/11 έγινε η γενική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Σωτηρία με αρκετό κόσμο, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στην πανελλαδική απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη με κλείσιμο των τακτικών ιατρείων. 

Ταυτόχρονα ζητάμε από το σωματείο εργαζομένων να καλέσει γενική συνέλευση για να συμμετέχουμε στην απεργία συντονισμένα όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Επίσης, ζητήθηκε να συντονιστούν εκδηλώσεις με το όμορο νοσοκομείο ΓΝΑ Γεννηματάς.

Μερόπη Μανταίου,
 Διευθύντρια 10ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία