Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 9/11 οι εποχικοί πυροσβέστες έξω από το Υπουργείο Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι.
Μετά από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι με πάνω από 1.2 εκατομμύρια στρέμματα καμένα και τις πλημμύρες που ακολούθησαν στη Θεσσαλία, το αίτημα των εποχικών για 12μηνη εργασία είναι και δίκαιο και αναγκαίο. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά πραγματικότητα που επιτάσσει τις μαζικές προσλήψεις πυροσβεστών, την ενίσχυση της δασικής προστασίας που έχει ουσιαστικά καταργηθεί και την αναβάθμιση του εξοπλισμού.
Γι' αυτό ο αγώνας των εποχικών πυροσβεστών χρειάζεται τη συμπαράσταση όλης της εργατικής τάξης.
«Το βασικό μας αίτημα σήμερα είναι να έχουμε όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες δικαίωμα να συμμετέχουμε στην προκήρυξη θέσεων για το Πυροσβεστικό Σώμα και στη 12μηνη εργασία χωρίς ηλικιακά κριτήρια», δήλωσε στην ΕΑ ο Παναγιώτης Δεμερτζής, εποχικός πυροσβέστης-οδηγός στη Λέσβο. «Δουλεύουμε τον μισό χρόνο και τον υπόλοιπο ζούμε από το ταμείο ανεργίας με 470 ευρώ τον μήνα. Επίσημα το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 3.620 κενά, που με τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις έχουν γίνει περισσότερα.
Από το 2020 με Προεδρικό Διάταγμα ο εποχικός έχει ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τον μόνιμο. Συνδράμουμε σε όλα και έχουμε εκπαιδευτεί για ακραία περιστατικά, όπως τα τροχαία. Πιο παλιά είχαμε δράση μόνο στα δάση. Αυτό έγινε για να καλύπτουμε ουσιαστικά τα κενά που υπάρχουν. Οι ελλείψεις είναι το βασικό πρόβλημα. Αυτό δυσκολεύει και τη δουλειά των μόνιμων ή των 5ετών, που δεν μπορούν να πάρουν άδειες και ρεπό. Όσα εναέρια μέσα και αν έχεις, είτε σε πυρκαγιές είτε σε πλημμύρες, δεν γίνεται δουλειά αν δεν μπει η “μπότα”, όπως λέμε. Ειδικά φέτος η εικόνα που έχω εγώ στα πέντε χρόνια που είμαι στην υπηρεσία είναι ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς έφτασε σε πρωτόγνωρα ύψη. Έλλειψη υπάρχει και στην υλικοτεχνική υποδομή».
Περισσότερες ανάγκες κάθε χρόνο
«Ήρθαμε σήμερα από τη Σάμο για να διαμαρτυρηθούμε για τις ελλείψεις και να ζητήσουμε 12μηνη δουλειά», μας είπαν ο Μαρίνος, ο Γιώργος και ο Δημήτρης, εποχικοί πυροσβέστες. «Οι ανάγκες κάθε χρόνο είναι περισσότερες, αλλά το προσωπικό όλο και λιγότερο. Εμείς είμαστε στο Τμήμα Αερομεταφορών Αιγαίου και καλεστήκαμε φέτος να μεταβούμε σε μια πυρκαγιά που ήταν στη Ρόδο. Πέντε μέρες ήμασταν στο βουνό έξι πυροσβέστες, άυπνοι, κουρασμένοι, πολλές φορές χωρίς νερό και φαγητό, αλλά παλεύαμε να μην φτάσει η φωτιά στα χωριά. Το 2020 στον σεισμό στη Σάμο τρέχαμε όλο το βράδυ, αλλά απολυθήκαμε το επόμενο πρωί.
Είμαστε σε ένα νησί που δουλειές υπάρχουν κυρίως στη σεζόν το καλοκαίρι στην ίδια περίοδο που δουλεύουμε ως εποχικοί. Τον χειμώνα δεν υπάρχει τίποτα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε ό,τι βρεθεί. Αλλά έχουμε οικογένειες και χρειάζεται να μπορούμε να επιβιώσουμε. Όμως τον χειμώνα θα έπρεπε να υπάρχουν δουλειές στη δασική προστασία, για να γίνεται καθαρισμός στα δάση, διάνοιξη δρόμων, ώστε να μην υπάρχουν τόσο έντονα φαινόμενα πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Επίσης, έχουν αλλάξει οι εποχές και λόγω της κλιματικής κρίσης τα συμβάντα δεν είναι εποχικά. Υπάρχουν ανάγκες στις πλημμύρες, στις χιονοπτώσεις κτλ που δεν φτάνουν οι μόνιμοι. Χρειάζεται να αξιοποιήσουν τους 2.500 εποχικούς και όχι να μας πετούν στην ανεργία. Ο μόνος λόγος είναι για να έχουν φτηνό εργατικό δυναμικό».