Περιβάλλον
Εξάρχεια: Να μπουν τα σωματεία μπροστά

Συνεχίζεται η αντίσταση των κατοίκων στην καταστροφή που συντελείται στην Πλατεία Εξαρχείων για την κατασκευή σταθμού Μετρό. Οι κινητοποιήσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες, με καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το εργοτάξιο, καθώς έχει ξεκινήσει η κοπή των δέντρων της πλατείας -που στέκονταν εκεί για πολλές δεκαετίες- ένα από τα ελάχιστα δείγματα πρασίνου στη γειτονιά. ΜΑΤ, βίαιες αστυνομικές επιθέσεις και αναίτιες προσαγωγές κατοίκων είναι η σταθερή αντιμετώπιση από την κρατική μεριά. 

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 6/11 και το μεσημέρι του Σαββάτου 11/11 μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων». 

Ωστόσο, αν ένα γεγονός έδειξε το δρόμο τις προηγούμενες ημέρες για να σταματήσει η καταστροφή, ήταν η 24ωρη απεργία των οικοδόμων την Τετάρτη 8/11. Η μόνη ημέρα που διακόπηκαν οι εργασίες ήταν όταν οι ίδιοι οι εργάτες με τη δύναμη του συνδικάτου τους απέργησαν και τα ΜΑΤ έμειναν να φυλάνε σκέτες λαμαρίνες. 

«Πριν φύγει ο Μπακογιάννης, βιάζεται να εκπληρώσει τα συμβόλαια που έχει κάνει με συγκεκριμένες εταιρίες. Καλούμε το εργατικό κίνημα και τη νεολαία που βρίσκεται στους φοιτητικούς συλλόγους να κλιμακώσουν με απεργίες. Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή και να αναδείξουν αυτό που γίνεται στα Εξάρχεια σαν κεντρικό ζήτημα. Μπορούμε να νικήσουμε αυτή τη μάχη με τη δύναμη του εργατικού κινήματος» σημείωσε μεταξύ άλλων την παραμονή της απεργίας ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, σε συνέντευξη Τύπου της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα στην οποία συμμετέχει. 

«Από τη μεριά μας συμμετείχαμε στις διαδηλώσεις και βρεθήκαμε στη μαζική συνέλευση της πρωτοβουλίας “Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων” την Τετάρτη 8 Νοέμβρη στο Πάρκο Ναυαρίνου» μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σωκράτης Ταγκόπουλος, μέλος του ΣΕΚ Εξαρχείων και κοινοτικός σύμβουλος 1ου διαμερίσματος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

«Εκφράσαμε την άποψη πως παρά τις ηρωικές προσπάθειες δεκάδων κατοίκων κάθε πρωί έξω από το εργοτάξιο, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη χρειάζεται να συνδεθούμε με τα εργατικά σωματεία που μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο. Επίσης, στους Φοιτητικούς Συλλόγους των σχολών που βρίσκονται στη γειτονιά μας. Να διεκδικήσουμε αποφάσεις συμπαράστασης και κοινές διαδηλώσεις. 

Όσο για τα σωματεία ειδικά, προτείναμε να καλέσει η πρωτοβουλία κοινή σύσκεψη με το Συνδικάτο Οικοδόμων και να συζητήσουμε για την προοπτική απεργιών από τη δική τους μεριά. Να καλέσουμε τα σωματεία εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στο Δήμο της Αθήνας και κάθε άλλο κομμάτι της εργατικής τάξης που μπορεί έμπρακτα να σταματήσει τις εργασίες. Δεν είναι ατομική ευθύνη όσων δουλεύουν στο εργοτάξιο, γιατί ακόμα κι αν ένας εργάτης πειστεί να μην δουλέψει (που όντως συνέβη το πρωί της Πέμπτης), οι εργολάβοι τον αντικαθιστούν άμεσα, ενώ με απεργία των εργατών μπορούν πραγματικά να παραλύσουν τα έργα. Συνεχίζουμε στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις στη γειτονιά μας και καλώντας όλο τον κόσμο να διαδηλώσει στη μεγάλη αντικυβερνητική-αντιφασιστική διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου».