Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Να απεργήσουμε μαζί με τα νοσοκομεία

15/2, Πανεκπαιδευτική απεργία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Την κλιμάκωση της απεργιακής δράσης στα σχολεία προτείνουν οι εκπαιδευτικοί του δικτύου “η Τάξη μας” απέναντι στις προκλήσεις Μητσοτάκη-Πιερρακάκη, τις τεράστιες ελλείψης και την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης. Πρώτος σταθμός είναι η μαζική συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια ο απεργιακό συντονισμός με τους υγειονομικούς στις 29-30/11. 

«Οι αποφάσεις για συμμετοχή στις μορφές πάλης, ενάντια στην αυτοαξιολόγηση, φέτος, πάρθηκαν είτε με ομοφωνίες είτε με συντριπτικές πλειοψηφίες, μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά», τονίζουν. «Το ίδιο ισχύει και για την ατομική αξιολόγηση καθώς η διάθεση για συμμετοχή στην απεργία – αποχή είναι μεγαλύτερη καθώς έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι αυταπάτες που είχαν ορισμένοι συνάδελφοι ότι πρόκειται να μονιμοποιηθούν, αν υποκύψουν στους εκβιασμούς και αξιολογηθούν. 

Ούτε οι απειλές που αναγκάζεται να εκτοξεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός εναντίον των εκπαιδευτικών ούτε οι επιθέσεις Πιερρακάκη που έχει το θράσος να κατηγορεί την ΟΛΜΕ για αντισημιτισμό και την ίδια στιγμή να δηλώνει ότι “η αξιολόγηση είναι γραμμένη στην πέτρα” πρόκειται να μας πτοήσουν. Αντίθετα μας εξοργίζουν και μας πεισμώνουν περισσότερο. Άλλωστε παρόμοιες απειλές περί στέρησης μισθού, αυστηρών κυρώσεων κλπ. ακούγαμε τόσα χρόνια από τον ανεκδιήγητο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ Κόπτση και δεν μασήσαμε. Γνωρίζουμε ότι αποτελούν θλιβερή υπενθύμιση της έως τώρα αποτυχίας τους.

Τη φετινή χρονιά η κατάσταση στα σχολεία είναι χειρότερη από ποτέ. Την ίδια στιγμή που δαπανώνται τεράστια κονδύλια για να μπορεί η Ελλάδα να στηρίζει τις σφαγές που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα και να πιάσει η οικονομία την ”επενδυτική βαθμίδα” που επιβάλλουν οι διεθνείς τοκογλύφοι των αγορών, οι περικοπές των δαπανών έχουν οδηγήσει τα σχολεία, όπως και τα νοσοκομεία, σε οριακό σημείο λειτουργίας...

Με πρώτο σταθμό την πορεία για το Πολυτεχνείο, να ανοίξουμε τον δρόμο για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την πολιτική που διαλύει την Δημόσια Παιδεία... Και στη συνέχεια να κλιμακώσουμε σε έναν παρατεταμένο απεργιακό αγώνα, γιατί η εμπειρία του εκπαιδευτικού κινήματος έχει δείξει ότι μόνο με απεργίες διαρκείας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις... Η απεργία που έχουν κηρύξει οι υγειονομικοί στις 29 – 30 Νοέμβρη είναι μια ευκαιρία για να μπορέσουν Παιδεία και Υγεία να βρεθούν μαζί στο δρόμο του αγώνα ενάντια στις απόπειρες της κυβέρνησης να τις διαλύσουν. Θα είναι η καλύτερη και η μεγαλύτερη εγγύηση ότι οι έως τώρα αγώνες μας θα γενικευτούν για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις επιθέσεις της κυβέρνησης».