Διεθνή
Νιγηρία: Γενική απεργία

Απεργοί στη Νιγηρία. Φωτό: BBC

Γενική απεργία στη Νιγηρία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Νοέμβρη. Η κυβέρνηση είχε καταφέρει να αποφύγει την κήρυξη γενικής απεργίας το Σεπτέμβρη δίνοντας κάποια επιδόματα, όμως αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε ούτε με κόλπα, ούτε με απειλές. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του συνδικάτου NLC δέχτηκε την περασμένη βδομάδα βίαιη επίθεση από έναν όχλο ήταν η αφορμή που μετέτρεψε την πρόταση για τοπική απεργία σε γενική απεργία σε όλη τη χώρα. 

Τα συνδικάτα κατηγορούν την τοπική και κεντρική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από τους τραμπουκισμούς. Η άρχουσα τάξη της Νιγηρίας των 200 εκατομμυρίων προβάλλει τις επιτυχίες της όσον αφορά την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Όμως ο πληθωρισμός τον Οκτώβρη έτρεχε με σχεδόν 28% σε ετήσια βάση και αυξάνεται κάθε μήνα τους τελευταίους δέκα μήνες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και 18 χρόνια. Η εργατική τάξη ακούει τους πλούσιους να περηφανεύονται για τις επιτυχίες τους και βλέπει τις τσέπες της να αδειάζουν. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι στα βασικά τρόφιμα. 

Ο πρόεδρος της χώρας άφησε το νόμισμα της χώρας να κάνει ελεύθερη πτώση από το καλοκαίρι και έχασε τη μισή του αξία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση κατάργησε τις επιδοτήσεις στα καύσιμα και οι τιμές τινάχτηκαν κι άλλο. Τα δικαστήρια την περασμένη Παρασκευή έβγαλαν παράνομη την απεργία, αλλά οι συνομοσπονδίες αγνόησαν την απόφαση και κάλεσαν όλα τα σωματεία μέλη τους να βγουν σε απεργία από την Τρίτη.