Διεθνή
Το Ισραήλ δεν είναι ανίκητο

17 Νοέμβρη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μέχρι και το πρωί της Τρίτης 21/11 και μετά από περίπου ενάμισι μήνα ανηλεών βομβαρδισμών και πλήρους αποκλεισμού, οι πληροφορίες που έρχονταν από το Κατάρ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ήταν ότι επίκειται συμφωνία με το Ισραήλ για τριήμερη ή πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα - με μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταλλαγή ομήρων ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Εκ μέρους του ισραηλινού κράτους, το οποίο επί εβδομάδες έχει μπλοκάρει κάθε σχέδιο προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, δεν είχε υπάρξει ακόμη καμιά επίσημη ανακοίνωση. Αλλά σύμφωνα με το Κανάλι 12 του Ισραήλ, «το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συζητoύσε την προθυμία του να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους» .

Ακόμη και αν εφαρμοστεί αυτή η ολιγοήμερη παύση (κάτω από την πίεση της παγκόσμιας κατακραυγής, αλλά και της ανάγκης της «διεθνούς κοινότητας», του προέδρου Μπάιντεν, της ΕΕ και των ηγετών των αραβικών χωρών να εκτονώσουν έστω και προσωρινά την κατάσταση, δείχνοντας ότι «κάνουν κάτι» για να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ), δεν πρόκειται να σημάνει το τέλος της σύγκρουσης.

Η εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εικόνα κλιμάκωσης και επέκτασης των επιχειρήσεων των IDF. Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε το δολοφονικό του έργο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων πάνω από τις 13.000, ανάμεσά τους 6.000 παιδιά -με το υπουργείο Υγείας στην Γάζα να μην μπορεί εδώ και δέκα μέρες να καταμετρήσει τους νεκρούς μετά την διάλυση των υπηρεσιών Υγείας από τον ισραηλινό στρατό. Μετά το φονικό φιάσκο της κατάληψης του νοσοκομείου Αλ Σίφα, αυτός βομβάρδισε και τώρα πολιορκεί με τανκς το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο όπως δηλώνει ο επικεφαλής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του «έχει μετατραπεί από κέντρο παροχής φροντίδας σε μαζικό τάφο».

Περίπου 80 ήταν οι νεκροί σε βομβαρδισμό σχολείου-καταυλισμού το περασμένο Σάββατο ενώ δεκάδες ήταν οι νεκροί στους φονικούς βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ και σε άλλα σημεία, στην πόλη της Γάζας, στον Βορρά αλλά και στη νότια Γάζα (στην οποία οι ισραηλινοί έσπρωχναν τον κόσμο υποτίθεται για να προστατευτεί) με βομβαρδισμούς στην πόλη Χαν Γιούνις ακόμη και στην Ράφα. Στην Χαν Γιουνίς, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια που καλούσαν τους κατοίκους να φύγουν για «ασφαλέστερες περιοχές». 

Ταυτόχρονα οι IDF βομβαρδίζουν και διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις και στην Δυτική Όχθη, που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιθέσεις που περιλάμβαναν χτύπημα με ντρόουν που σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους στα γραφεία της Φατάχ σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Ναμπλούς, επίθεση του ισραηλινού στρατού στην Χεβρώνα αλλά και το συμβολικό γκρέμισμα του αγάλματος του Αραφάτ στο Τουλκαρέμ, ανεβάζοντας τους νεκρούς στην Δυτική Όχθη σε 220.

Αντίσταση

Η κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον αμάχων, σχολείων και νοσοκομείων είναι καταρχάς αντανάκλαση της μεγάλης αδυναμίας του ισραηλινού στρατού να κάμψει την αντίσταση των παλαιστίνιων μαχητών που -σε δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν, παρά την άφθονη λογοκρισία, στο διαδίκτυο, βγαίνοντας με rpg μέσα από τα ερείπια ανατινάζουν ισραηλινά άρματα μάχης και ισραηλινές θέσεις. Με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει 66 απώλειες στρατιωτών από τότε που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις αλλά την Χαμάς και τις υπόλοιπες οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι είναι πολλές παραπάνω.

Η επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη νότια Γάζα δείχνει ότι ο στόχος του Ισραήλ να σπρώξει τους Παλαιστίνιους προς την Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι σε εφαρμογή. Η κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη, πέρα από το ότι συνιστά απόδειξη ότι πολύ θα ήθελε το ίδιο να συμβεί και εκεί, αντανακλά και την αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στα σχέδια του Ισραήλ και των ΗΠΑ για την «επόμενη μέρα» στην Γάζα και την προσπάθεια του Νετανιάχου να κρατήσει τις ισορροπίες στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δημοσίευση άρθρου του Μπάιντεν στην Washington Post, στο οποίο ζητούσε να παραδοθεί η Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή «μετά την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων» αλλά και τη δήλωση Μπορέλ ότι «το Ισραήλ δεν θα πρέπει να καταλάβει τη Γάζα και ότι ο έλεγχος της περιοχής θα πρέπει να παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή», ο Νετανιάχου δήλωσε: «Η χώρα δεν εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας για να την παραδώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή».

Υπάρχουν βέβαια μερικές «λεπτομέρειες» στα σχέδια της εθνοκάθαρσης του ισραηλινού κράτους. Για να κρατήσει ή να παραδώσει σε οποιονδήποτε την Γάζα ο Νετανιάχου πρέπει πρώτα να καταφέρει να την ελέγξει. Και στο μεταξύ να μην πέσει ο ίδιος, να μην υπάρξει, παρά τις αντίθετες προθέσεις όλης της «διεθνούς κοινότητας», περαιτέρω ανάφλεξη ή αποσταθεροποίηση σε οποιαδήποτε από τις αραβικές χώρες -αλλά και στις χώρες της δύσης όπου οι κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία- αρχίζουν να έχουν τριγμούς. 

Για να παραδώσουν την Γάζα σε μια «κυβέρνηση μαριονέτα», υποχείριο του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια τέτοια προοπτική. Και φυσικά ακόμη και αν η Παλαιστινιακή Αρχή συμφωνήσει σε μια τέτοια προοπτική θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Παλαιστινιακού λαού. Γιατί όπως έχει δείξει η Ιστορία, αν αυτή δεν υπάρχει, ό,τι κατοχές και ψευτο-ειρηνευτικά σχέδια να αποφασίσει η «διεθνής κοινότητα», είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.  

Τα σχέδια τους αγνοούν επιδεικτικά το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζήσουν ελεύθεροι, αγνοούν το δικαίωμα της αραβικής εργατικής τάξης να αποφασίζει χωρίς δυνάστες για τον εαυτό της, υποτιμούν τα εκατομμύρια που ξεσηκώνονται σε όλο τον κόσμο. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη αδυναμία τους.