Εργατικό κίνημα
Nοσοκομεία: Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περάσουν!

11/10, Απεργιακή κινητοποίηση νοσοκομείων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με νέο νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε μια μεγάλη επίθεση στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση για να βάλει ταφόπλακα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους. Για την Ψυχική Υγεία ιδρύεται ένας νέος φορέας – Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το “Eθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας” (ΕΔΥΨΥ), ενώ αντίστοιχα στην Απεξάρτηση ο “Eθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων” (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί -ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ψυχική Υγεία και η Απεξάρτηση, οι αποφάσεις για τον προσανατολισμό, τις διαδικασίες και τις προτεραιότητες, δεν έχουν πια να κάνουν με το ΕΣΥ, αλλά  ΣΔΙΤ, ΑΜΚΕ και ΜΚΟ θα έχουν πλέον πλήρως τον έλεγχο, ολοκληρώνοντας την ιδιωτικοποίηση που είχαν ήδη ξεκινημένη. Στο ΕΔΥΨΥ θα ανήκουν όχι μόνο τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά όλες οι ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και θα περάσουν στη διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).  

«Tο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα σημάνει τη διάλυση της ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κατατεθεί! Το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ήρθε στη δημοσιότητα εν ολίγοις αποκαλύπτει τα σχέδιά τους για συγχώνευση, ιδιωτικοποίηση και τσάκισμα της ψυχικής υγείας», τονίζει το Συντονιστικό Νοσοκομείων και καλεί στις απεργίες στις 22, 29 και 30 Νοέμβρη με προοπτική κλιμάκωσης με πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

Υποβάθμιση 

«Η κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου και το πέταγμά τους στις ΔΥΠΕ, μαζί με όλες τις ψυχιατρικές κλινικές, συνιστά την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ψυχικής Υγείας ανοίγοντας την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης. Δημιουργεί οργανωτικό χάος και σοβαρά ερωτηματικά για τη χρηματοδότησή τους με ξεκάθαρες τις σκοπιμότητες!

Από την άλλη πλευρά η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και η συγχώνευση των σχετικών φορέων (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.α.) σε έναν ιδιωτικό φορέα (ΝΠΙΔ) μετατρέπει την απεξάρτηση σε εμπόρευμα. Προωθεί τα προγράμματα υποκατάστασης σε βάρος των στεγνών, μειώνοντας τις θεραπευτικές δυνατότητες στην απεξάρτηση, πάντα στη λογική του κέρδους και προωθεί “επιστημονικές” αντιλήψεις που είναι στενά δεμένες με το βιολογικό μοντέλο και με τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών. Και την ίδια ώρα υπάρχει η απειλή μείωσης των θέσεων εργασίας. 

Η συρρίκνωση των δημόσιων δομών, η υποστελέχωση και η τρομακτική έλλειψη δομών κοινότητας μετατρέπουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ξανά σε άσυλα. Η ιδιωτικοποίηση των δομών αποκατάστασης, η πριμοδότηση των ιδιωτικών κλινικών, η απουσία πρόνοιας και τώρα η ουσιαστική διάλυση των φορέων απεξάρτησης συνεχίζονται την ώρα που η κρίση του καπιταλισμού έχει οδηγήσει σε μια πανδημία της ψυχικής υγείας, όπως περιέγραφε ο ΠΟΥ λίγο καιρό πριν. Η εικόνα των υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους αποτελεί ένα απροκάλυπτο έγκλημα, που οδηγεί δεκάδες οικογένειες και παιδιά στον κοινωνικό Καιάδα». 


Δαφνί

Με στάση εργασίας και κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 22/11 στις 12 το μεσημέρι απαντούν οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε στάση εργασίας 7πμ-3μμ για τους εργαζόμενους στις μονάδες Ψυχικής Υγείας και στηρίζει τη συγκέντρωση. Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς ενάντια στη συνολική επίθεση στη δημόσια Υγεία στηρίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ στις 29 και 30 Νοέμβρη με 8ωρες στάσεις εργασίας 7πμ-3μμ, με κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ Δαφνί την πρώτη μέρα και με συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12μ τη δεύτερη.

Οι παραπάνω κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/11 στο ΨΝΑ Δαφνί. Εκεί συμμετείχαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι από τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ, που πήρε την πρωτοβουλία, από το 18 ΑΝΩ, από το Σωματείο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ, από τα σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων Δρομοκαΐτειου, Θριάσιου, Αττικόν και Ασκληπιείου Βούλας, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς. Όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων μεταφέρει την εικόνα από την σύσκεψη: «Σε μια κατάμεστη αίθουσα με δεκάδες τοποθετήσεις συζητήθηκε τόσο το τεράστιο πλήγμα που θα σημάνει η εφαρμογή του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας για την Απεξάρτηση, με τη συγχώνευση όλων των φορέων απεξάρτησης σε έναν, καταργώντας την θεραπευτική πολυμορφία και ανοίγοντας τον δρόμο για απεξάρτηση με γνώμονα τα κέρδη των ιδιωτών. Και κυρίως πως αυτό το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα σε ένα ποτήρι που έχει ξεχειλίσει προ πολλού. 

Εμπόρευμα

Η διάλυση του Κράτους Πρόνοιας, η φτώχεια, οι ανισότητες και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έγινε όλα αυτά τα χρόνια εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτών έχουν οδηγήσει την Ψυχική Υγεία στο απροχώρητο! Αυτή ήταν η κοινή εικόνα που έφεραν όλοι/ες οι εργαζόμενο/ες στην ψυχική Υγεία και στην Απεξάρτηση μαζί με την αγανάκτηση ότι “Δεν πάει άλλο!”.

Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να μην κατατεθεί. Και μαζί να πάψει όλη η στήριξη και οι χρηματοδοτήσεις σε Μ.Κ.Ο και ΑΜΚΕ που στοιχίζουν ανεπανόρθωτα παντού, όχι μόνο στην Ψυχική Υγεία. Ταυτόχρονα οδήγησαν και χιλιάδες εργαζόμενους συναδέλφους στην ιδιωτική Υγεία να εργάζονται υπό ελαστικές σχέσεις εργασίας και σε ένα καθεστώς όπου η Υγεία και η Πρόνοια συνδέονται με το κέρδος.

Προχωράμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να σώσουμε την Ψυχική Υγεία. Ο πρώτος σταθμός θα είναι η κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την 22/11 με στάση εργασίας και στη συνέχεια συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων έβαλε στη σύσκεψη την προοπτική που ξέρουμε ότι εκφράζει την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία: Να σταματήσουμε την αντιμεταρρύθμιση, να μην κατατεθεί καν σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση. Και να το εξασφαλίσουμε αυτό απεργιακά. Να οργανώσουμε τις απεργίες σε όλη την ψυχική Yγεία στις 22, 29 και 30/11 αλλά και να κλιμακώσουμε με νέα πενθήμερη απεργιακή απεργιακή κινητοποίηση. Για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε υποχώρηση, για να κερδίσουμε την κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών μας».