Εργατικό κίνημα
Nοσοκομεία: Όλες και όλοι στην 48ωρη απεργία

1/2/22, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Οι εργάτες της Υγείας απεργούν πανελλαδικά στις 29 και 30 Νοέμβρη για να σώσουν τα δημόσια νοσοκομεία από την κατάρρευση και την ιδιωτικοποίηση. Διεκδικούν διπλάσιο προσωπικό και διπλάσιους μισθούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των επικουρικών και να κλείσει ο δρόμος κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέσω ΣΔΙΤ, εργολάβων ή μετατροπή σε ΝΠΙΔ, όπως θέλουν να κάνουν με την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας είναι μάχη των υγειονομικών και όλης της εργατικής τάξης, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί πολλές φορές στον δρόμο για να στηρίξει τα νοσοκομεία. 

Την Τετάρτη 29 Νοέμβρη απεργιακές δράσεις και κινητοποιήσεις θα έχουν τοπικό χαρακτήρα. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Δαφνί και Δρομοκαΐτειο οργανώνουν κοινή απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του ΨΝΑ Δαφνί, το Σωτηρία συντονίζεται με το ΓΝΑ Γεννηματάς, ο Άγιος Σάββας με το Ελπίς και το Έλενα Βενιζέλου προσανατολίζονται για κοινή πορεία στην 1η ΥΠΕ, κοινή πορεία στον Πειραιά οργανώνουν το Κρατικό της Νίκαιας, το Τζάνειο και το Μεταξάς, το Αγλαΐα Κυριακού, ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, και ο κατάλογος συνεχίζεται. 

Την Πέμπτη 30 Νοέμβρη καλείται στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη στη 1μμ στην 3η ΥΠΕ, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Ελευθερίας. Αντίστοιχα συλλαλητήρια θα γίνουν και σε άλλες πόλεις. 

Τα βήματα για να νικήσει ο αγώνας

Οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων οργανώνουν τρία πράγματα για να είναι νικηφόρος ο αγώνας υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας. Το πρώτο είναι η οργάνωση της 48ωρης απεργίας με απεργιακές επιτροπές που εμπλέκουν έναν ευρύτερο κόσμο για να εξασφαλίσουν ότι κάθε νοσοκομείο θα κλείσει όλες τις τακτικές λειτουργίες του τις ημέρες της απεργίας, ότι το προσωπικό ασφαλείας θα καθοριστεί από το σωματείο και όχι από τη διοίκηση και ότι θα υπάρξουν απεργιακές φρουρές το πρωί για να κερδίσουν όλους και όλες στην απεργία. Το δεύτερο είναι η απεργιακή κλιμάκωση. Με συνελεύσεις αμέσως μετά τη 48ωρη απεργία να βγουν αποφάσεις για τη συνέχεια. Οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία έχουν να παλέψουν για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο της καταστροφής και όλοι μαζί για μαζικές προσλήψεις και για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος.

Το τρίτο ζήτημα για να κερδίσει ο αγώνας των υγειονομικών είναι ο απεργιακός συντονισμός με όλη την εργατική τάξη. Στις 13/12 κατατίθεται στη Βουλή και στις 17/12 ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός-σφαγείο. Οι περικοπές, οι ιδιωτικοποιήσεις και όλες οι δολοφονικές προτεραιότητες της κυβέρνησης περνούν από εκεί και αυτό θα σημάνει συναγερμό σε όλους. Δεν αρκεί μια 24ωρη απεργία τη μέρα που ψηφίζεται, χρειάζεται απεργία διαρκείας σε όλους τους χώρους μέσα στο Δεκέμβρη για να τσακιστεί ο προϋπολογισμός των πλεονασμάτων και η ίδια η κυβέρνηση. Για να εξασφαλίσουμε ότι τα λεφτά πηγαίνουν στις ανάγκες μας και όχι στον πόλεμο και στους τραπεζίτες.

Μάνος Νικολάου

Ηράκλειο

Παγκρήτια απεργιακή κινητοποίηση οργανώνουν οι υγειονομικοί την Πέμπτη 30 Νοέμβρη στις 11πμ στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ. Καλούν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Βενιζέλειο, ΠΑΓΝΗ, Αγ. Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Ρεθύμνου, Χανίων και ΘΨΠ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ Κρήτης και οι Ενώσεις Ιατρών Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων. Σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν από τα Εργατικά Κέντρα και τα νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε όλους τους νομούς της Κρήτης να προκηρύξουν πανεργατική απεργία στις 30/11. 

Παγκρήτια συνάντηση για τον συντονισμό των δράσεων για την Υγεία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/11 στο Ηράκλειο με συμμετοχή υγειονομικών, φορέων και πολιτών από όλο το νησί, η οποία κατέληξε στη στήριξη της απεργίας των υγειονομικών. «Οι πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη στο Βενιζέλειο και στο νοσοκομείο της Σητείας, ακριβώς τις ημέρες των κινητοποιήσεων, φανερώνει τη σκοπιμότητα αυτών των επισκέψεων. Δεν αρκούν όμως οι “διπλωματικές” δηλώσεις για να ειρηνεύσουν τα πνεύματα ούτε οι προσωρινές λύσεις “μπαλώματα”, που υιοθετούνται εδώ και χρόνια. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις, χρειάζεται να ξαναγίνουν τα νοσοκομεία ελκυστικά, να λειτουργούν με ασφάλεια και να παρέχουν αξιοπρεπή και ποιοτική φροντίδα υγείας.

Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει ξεκάθαρο στόχο την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν Υγείας και για να επιτευχθεί αυτό περνάμε ήδη, αναπόφευκτα, από το στάδιο της πλήρους απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», τονίζει το Συντονιστικό Ηρακλείου για την Υγεία. 

Με κινητοποιήσεις και συνθήματα υποδέχτηκαν στις 15/11 τον Χρυσοχοΐδη οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο και στο νοσοκομείο της Σητείας, ενώ στην Ιεράπετρα έγινε κινητοποίηση που έκλεισε τον δρόμο στην Παχειά Άμμο με πανό για την ενίσχυση του νοσοκομείου. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου τονίζει ότι η προκήρυξη μόλις δέκα θέσεων γιατρών μέχρι τέλη του έτους που ανακοίνωσε ο Χρυσοχοΐδης για το Βενιζέλειο δεν καλύπτει ούτε τα κενά από τις παραιτήσεις, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά για προσλήψεις Παθολόγων, οι οποίοι καλύπτουν εφημερίες και στο Ρέθυμνο, ενώ έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στον Εισαγγελέα για επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής Ρεθύμνου. «Συμμετέχουμε μαζικά στη 48ωρη απεργία των γιατρών ΕΣΥ στις 29 και 30 Νοέμβρη», καταλήγει η Ένωση.


Αγλαΐα Κυριακού

Κοντεύει να τελειώσει ο Νοέμβρης και όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι είναι στον αέρα. Στα τέλη Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ακόμα. Έχουμε μαζέψει ήδη πάνω από 200 υπογραφές από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και συνεχίζουμε. Ζητάμε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τις υπογραφές αυτές. 

Κι ενώ το προσωπικό μειώνεται είτε από συνταξιοδοτήσεις είτε από παραιτήσεις και χωρίς να γίνονται προσλήψεις, ο Χρυσοχοΐδης μιλάει για 24ωρη εφημέρευση όλων των νοσοκομείων και θέλει να βάλει ανειδίκευτους γιατρούς για να λειτουργήσει ο θεσμός του “προσωπικού” γιατρού. Το Διοικητικό Συμβούλιο του δικού μας νοσοκομείου προχώρησε σε μια εντελώς αυθαίρετη απόφαση που υποχρεώνει να ανοίγει ένα τέταρτο Παιδιατρικό Ιατρείο, κάθε φορά που η αναμονή ξεπερνάει τα 20 άτομα. Με την υποστελέχωση που υπάρχει αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Όταν υπάρχουν ένας ή δύο ειδικευμένοι παιδίατροι στα ΤΕΠ, δεν μπορεί να λειτουργήσει επιπλέον ιατρείο μόνο με ειδικευόμενους. 

Για όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και για τις αυξήσεις των μισθών, προχωράμε στη 48ωρη απεργία που υπάρχει στην Υγεία στις 29-30/11. Αυτά έχουμε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε στη συνέλευση που καλεί το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου την Τετάρτη 22/11. Έχουμε κάνει ήδη δύο περιοδείες στο νοσοκομείο για να ενημερώσουμε και να μιλήσουμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους, ώστε να μαζικοποιήσουμε τη συνέλευση και τη συμμετοχή στην απεργία. 

Η εικόνα είναι ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος από τις συνθήκες εργασίας και με τις αποδοχές του. Όλοι ενδιαφέρονται να έρθουν στη συνέλευση για να πουν τα παράπονά τους. Την επόμενη μέρα από τη συνέλευσή μας, στις 23/11, μας έχει καλέσει η 5μελής της ΕΙΝΑΠ στο Αγία Σοφία για να συμμετάσχουμε στη δική τους συνέλευση και να συντονιστούμε. 

Το πλάνο μας είναι στις 29/11 να συγκεντρωθούμε στο προαύλιο και να πάμε στη διοίκηση για να επιδώσουμε τις υπογραφές για τους συμβασιούχους ώστε να διεκδικήσουμε ότι κανείς δεν θα φύγει. Και την επόμενη μέρα μαζί με όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας.

Γιώργος Σέρβος,
καρδιολόγος, αντιπρόεδρος 
ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Αγλαΐα Κυριακού

Νίκαια

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας την Τετάρτη 22/11 στις 1.30μμ, λίγη ώρα μετά τη συγκέντρωση που καλούν οι υγειονομικοί της Ψυχικής Υγείας. Επίσης, ο Σύλλογος έχει κηρύξει στάση εργασίας 12μ-3μμ για εκείνη την ημέρα. Στις 29/11 μαζί με το Τζάνειο, το Μεταξά και άλλα σωματεία και φορείς θα συμμετέχει στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία στις 7μμ στην πλατεία Κοραή.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 22/11 είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων  που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες στο προαύλιο και στην ΥΠΕ με βασικό αίτημα τη στελέχωση του Τμήματος Αξονικής – Μαγνητικής Τομογραφίας. Καμία θέση δεν έχει προκυρηχθεί ακόμα, ενώ η διοίκηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση, αναθέτοντας σε ιδιωτική εταιρία την κάλυψη των εφημεριών του τμήματος και μάλιστα με πολύ περισσότερα λεφτά απ' όσα θα έπαιρνε ένας ακτινολόγος.

Ο αξονικός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των ελλείψεων στο Κρατικό Νίκαιας. Η υποστελέχωση υπάρχει σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και σε όλους τους κλάδους του προσωπικού. Διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση της χρηματοδότησης, ο σύλλογος εργαζομένων προχωρά στην αναστολή νέων εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένης και της γενικής εφημερίας, από την Παρασκευή 14/11.


Θεσσαλονίκη

Προχωρούν οι συνελεύσεις για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας στην Υγεία και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο Ιπποκράτειο υπάρχει κάλεσμα για συνέλευση την Παρασκευή 24/11 1μμ στο Αμφιθέατρο του Δ' Κτιρίου. Η απεργιακή συγκέντρωση στις 29/11 θα γίνει στο Ιπποκράτειο στις 11πμ, ενώ στις 30/11 στην 3η ΥΠΕ (πεζόδρομος Αριστοτέλους) 1μμ μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων, που καλύπτονται από τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Η συνέλευση είναι το πρώτο βήμα για να οργανώσουμε ένα επιτυχημένο απεργιακό διήμερο. Όχι μόνο για να συζητήσουμε τα προβλήματά μας ή τις νέες εξελίξεις, όπως το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία -το Ιπποκράτειο έχει ψυχιατρική και παιδοψυχιατρική κλινική- και τη μάχη για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Αλλά και για να δούμε πώς θα απεργήσει το νοσοκομείο με ένα προσωπικό ασφαλείας που θα καθοριστεί από εμάς τους εργαζόμενους. Η συγκρότηση απεργιακής επιτροπής που θα κάνει περιοδείες στο νοσοκομείο και θα εμπλέξει περισσότερους συναδέλφους είναι κρίσιμη και για τώρα και για τη συνέχεια. Αυτή την προσπάθεια κάνουν οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη.

Γιάννης Κούτρας, 
γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ