Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μητσοτάκης-Σολτς: Συμφωνία “ανθρωποφυλάκων”

Μητοτάκης και Σολτς

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων η οποία έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Έχουμε μειώσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο κι εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτή την πολιτική. Μας απασχολεί το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Όταν χορηγούμε σε κάποιον άσυλο στην Ελλάδα πρόθεσή μας είναι αυτός να μείνει στην Ελλάδα. Εξάλλου έχουμε σημαντικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό» δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς. «Και χαίρομαι» είπε «γιατί πρόσφατα και το κράτος σας αποφάσισε να αναθεωρήσει το καθεστώς κοινωνικών παροχών προς πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται σε αυτό».

Kατάφερε έτσι να συμπυκνώσει την πολιτική που προωθεί στην ήδη ρατσιστική Ευρώπη Φρούριο. Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αυστηρή αλλά δίκαιη» την πολύνεκρη δολοφονική πολιτική των pushbacks στο Αιγαίο. Και παρότρυνε τον Σολτς να μη χαλάει την πιάτσα με κοινωνικές παροχές. “Κάντε τους κι εσείς το βίο αβίωτο” (όπως υποστήριζε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ πριν μερικά χρόνια), σαν να του λεγε, μπας και μείνει κανένας από αυτούς που δεν πνίγηκαν να δουλέψει φτηνά για τα αφεντικά μας. Ούτε σκέψη για διάσωση του κόσμου που δραπετεύει από τους πολέμους και για διαμόρφωση αξιοπρεπών κι ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αντίθετα, οι πόροι που ζήτησε ο Μητσοτάκης, είναι για τον Φράχτη, για τις επαναπροωθήσεις και για ό,τι άλλο σημαίνει η «πολιτική φύλαξης των συνόρων».  

Pushback

Κι αυτά την ίδια ώρα που γινόταν ένα ακόμα παράνομο pushback του Ελληνικού Λιμενικού. Όπως καταγγέλει το Aegean Boat Report το πρωί της Δευτέρας 13 Νοέμβρη, βόρεια της Λέσβου, σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή, το πλωτό ΛΣ-144 του Λιμενικού πλησίασε μια βάρκα με πρόσφυγες. Στο βίντεο που τράβηξε ένας από τους πρόσφυγες και δημοσιεύει η οργάνωση, φαίνονται στο κατάστρωμα οι μαυροντυμένοι ένστολοι με καλυμμένα τα πρόσωπα. Μέσα από τη βάρκα ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά από γυναίκες και παιδιά. Ένας από τους μασκοφόρους άντρες κρατάει ένα μεγάλο κοντάρι με γάντζο και επιτίθεται στους πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη για την ΕφΣυν: «ανάμεσα στους χτυπημένους πρόσφυγες βρίσκεται ένα μικρό παιδί. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η οργάνωση, οι Λιμενικοί κατάφεραν να καταστρέψουν τη μηχανή της βάρκας των προσφύγων και στη συνέχεια τους επιβίβασαν στο σκάφος του Λιμενικού, λέγοντάς τους πως θα τους μεταφέρουν σε δομή του ΟΗΕ. Όταν επιβιβάστηκαν όλοι οι πρόσφυγες, οι λιμενικοί τούς ζήτησαν ουρλιάζοντας να τους παραδώσουν τα κινητά, τα αντικείμενα αξίας και τα χρήματά τους, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι χτύπησαν βίαια όσους δεν υπάκουαν αμέσως. Στη συνέχεια, μετέφεραν τους πρόσφυγες προς τα τουρκικά ύδατα και τους ανάγκασαν να ανέβουν σε φουσκωτό το οποίο βρέθηκε ακυβέρνητο από το Τουρκικό Λιμενικό στις 11.05 ανοιχτά του Αϊβατσίκ».

Αυτή είναι η «αυστηρή αλλά δίκαιη» φύλαξη των συνόρων που περηφανεύεται ο Μητσοτάκης.