Γράμματα και σχόλια
Νίκαια: Ξενάγηση στην Κοκκινιά

Έκθεση φωτογραφίας στη Δημ. Πινακοθήκη της Νίκαιας

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά και η ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας καλούν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι σε ομαδική ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας (Ραιδεστού 32), αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Νίκαιας. 

Η ίδρυση της Νίκαιας (προσφυγικός καταυλισμός Νέας Κοκκινιάς) έγινε επίσημα της 18η Ιουνίου 1923, λίγους μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Φθινόπωρο του 1922, όπου σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Μικρασιάτες ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς. Ο συνοικισμός της Νέας Κοκκινιάς, ο πολυπληθέστερος σε όλο το Λεκανοπέδιο, ήταν χαρακτηριστικό δείγμα των άθλιων συνθηκών εγκατάστασης χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, όπως αυτές που εξακολουθούν να ζουν οι σημερινοί πρόσφυγες στα άθλια καμπ-κέντρα κράτησης. Ο ρατσισμός που αντιμετώπισαν οι τότε πρόσφυγες δεν διαφέρει από την ρατσιστική πολιτική και ιδεολογία που σκορπά η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. 

Όμως οι πρόσφυγες του ’22 έφεραν μαζί τους τον δικό τους πλούτο, την αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, των απεργιών και όλων των συλλογικών μορφών δράσης και οργάνωσης. Η Νίκαια όπως όλα τα λεγόμενα «γκέτο των προσφύγων» έγιναν τα κάστρα της Αριστεράς, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση και στους αγώνες του εργατικού κινήματος. 

Τιμούμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νίκαιας- Νέας Κοκκινιάς, ξαναπιάνοντας το νήμα των αγώνων του προηγούμενου αιώνα. Παλεύουμε, για να κλείσουν τα καμπ-στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δοθεί άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες και τις προφύγισσες, μέσα στις πόλεις. Να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι πνιγμοί με τις επαναπροωθήσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας. Παλεύουμε με κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών κόντρα στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση, για πόλεις ανοιχτές χωρίς ρατσισμό και φασίστες. 

Δηλώστε συμμετοχή στην Ομαδική Ξενάγηση στο τηλ 6995482423 ή στο e-mail keerfanikeas@gmail.com. Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα διαμορφωθεί και δεύτερο γκρουπ στη 1μμ.