Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι ζωές των Ρομά μετράνε

17/11, Το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ ζητά ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ για τον Χρήστο στην πορεία του Πολυτεχνείου. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

17/11, Κατάθεση στεφάνου τη δεύτερη μέρα του εορτασμού της εξέγερσης. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Οργή έχει ξεσηκώσει η δολοφονία ενός ακόμη Ρομ από αστυνομικό, του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου στη Βοιωτία.

Οι συμμαθητές του από το ΕΠΑΛ της Θήβας προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου και μαζί με μαθητές από τα άλλα σχολεία της πόλης βγήκαν στο δρόμο την επόμενη της δολοφονίας. Σε πολλά σημεία της χώρας Ρομά έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. 

Ο μπάτσος δολοφόνος του 17χρονου ισχυρίστηκε ότι «το όπλο εκπυρσοκρότησε» όταν ο Χ. Μιχαλόπουλος «απώθησε με βίαιο τρόπο» το πιστόλι. Ωστόσο οι διαπιστώσεις του ιατροδικαστή παραπέμπουν σε ψυχρή εκτέλεση. Ο αστυνομικός πυροβόλησε από πολύ κοντινή απόσταση, η σφαίρα κινήθηκε καθοδικά, προκάλεσε διαμπερές τραύμα στο αριστερό χέρι -το πιθανότερο από την αντανακλαστική κίνηση του Χρήστου να το βάλει μπροστά στο πρόσωπο για να προστατευτεί- συνέχισε την πορεία της στην αριστερή πλευρά του λαιμού και κατέληξε στον θώρακα. Επιβεβαιώνοντας έτσι την μαρτυρία του αδερφού του Χρήστου που ήταν μαζί του στο αυτοκίνητο την ώρα της δολοφονίας: «Βγήκε ο αστυνόμος έξω με το όπλο στο χέρι. Χτύπησε με δύναμη το τζάμι. Άνοιξε την πόρτα κλώτσησε τον αδερφό μου, τον αρπάζει και μετά τον σκότωσε».

Παρ’ όλα αυτά εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν τη μη προφυλάκιση του αστυνομικού. Οι μηχανές της επιχειρούμενης συγκάλυψης έχουν μπει μπροστά. Όπως καταγγέλει ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Μπαρκαγιάννης στην ΕφΣυν, «στον 41χρονο αστυνομικό δόθηκε ζωτικός χρόνος 14 ωρών ως τη σύλληψή του, το σημείο του εγκλήματος πλύθηκε σχολαστικά πριν φτάσει εκεί η Σήμανση, όπως επίσης πλύθηκαν τα χέρια του θύματος πριν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι πως πλύθηκε το εσωτερικό του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 17χρονος και το οποίο χρησιμοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. για να τον διακομίσει (νεκρό) στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία να έχουν εξαφανιστεί».

Ο υπουργός Προ. Πο Οικονόμου έκλεισε το μάτι τόσο στον ίδιο το δολοφόνο όσο και στους επίδοξους μιμητές συναδέλφους του, καθώς σε δήλωσή του θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρχει «τραγική κατάληξη» όταν υπάρχει «απείθια».

Οι «δικαιολογίες» του δολοφόνου αστυνομικού, η συμπαράσταση των κυβερνητικών στελεχών στον φονιά και η δικαστική απόφαση να αφεθεί ελεύθερος εκτόξευσαν την αγανάκτηση για τη νέα αστυνομική δολοφονία. Το αίτημα για «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» δέθηκε με τα συνθήματα για την Παλαιστίνη και τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις μεγάλες διαδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη. Τα πανό με το συμβολικά ανορθόγραφο σύνθημα -όπως της ΚΕΕΡΦΑ και της Ανοιχτής Ορχήστρας- και τα αυτοσχέδια πλακάτ «Οι ζωές των Ρομά μετράνε» βρέθηκαν ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Η οικογένεια του Χρήστου

Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ επισκέφτηκε την οικογένεια του Χρήστου Μιχαλόπουλου την Τρίτη 14/11. «Ένα παιδάκι ήταν ο Χρήστος, βιοπαλαιστής. Δούλευε για να ζήσει την οικογένειά του. Όλα τα παιδιά που ήταν μαζί με τον Χρήστο από το δημοτικό ήρθαν με το που πήγε στο νοσοκομείο. Όλοι οι φίλοι του ήρθαν. Ντροπή στον δολοφόνο. Να μπει μέσα να σαπίσει. Προσπαθήστε όσο μπορείτε, βοηθήστε, να τον χώσουμε μέσα. Σας παρακαλώ πολύ να μπει αυτός ο άνθρωπος φυλακή. Είναι κακός άνθρωπος. Αν δεν ήταν κακός θα του έλεγε να βγει έξω με τα χέρια ψηλά. Όχι να τον σκοτώσει με σφαίρα στο κεφάλι από την πίσω μεριά. Ούτε πάλη έκανε όπως λέει ούτε τίποτα. Είναι ψεύτης. Να τον χώσουν μέσα θέλω τίποτα άλλο» δήλωσε κλαίγοντας η θεία του Χρήστου.

«Η ζωή ενός νέου ανθρώπου Ρομ που βγήκε για βόλτα με την παρέα του δεν μετράει αλλά μετράνε τα εξόφθαλμα ψέματα ενός αστυνομικού» τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ μετά την απόφαση για τη μη προφυλάκιση του δολοφόνου. «Τη δολοφονία έτρεξαν να συγκαλύψουν η ίδια η ΕΛΑΣ και πρώτος απ’ όλους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, πιστός στη ρατσιστική πολιτική καταστολής των Ρομά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κόστισε την ζωή στον Νίκο Σαμπάνη και τον Κώστα Φραγκούλη. Μια κυβέρνηση, που της έχει γίνει συνήθεια η συγκάλυψη των δολοφονιών από τα Τέμπη και τη Δαδιά μέχρι την Πύλο και τον καταπέλτη του Blue Horizon. Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος ήταν ένας 17χρονος μαθητής Νυχτερινού Λυκείου διότι παράλληλα εργάζονταν σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών για να ενισχύσει την μητέρα του… Στεκόμαστε στο πλευρό της οικογένειας για δικαιοσύνη και απαιτούμε την άμεση φυλάκιση του δολοφόνου. Προσβάλλει το περί κοινού δικαίου αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας που δεν ανέχεται τα όπλα των αστυνομικών να δολοφονούν νέα παιδιά».

Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας δηλώνει γεμάτη «οργή και αγανάκτηση» για τη «δολοφονία ενός ακόμα αθώου παιδιού που έπεσε θύμα της αυξανόμενης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, του ρατσισμού εναντίον των πιο αδύναμων κοινωνικά. Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή απέναντι στην κρατική βία και καταστολή. Δεν θα δεχθούμε να γίνει συνήθεια και εικόνες της καθημερινότητας η αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το τι συνέβη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι».