Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες Υπ. Οικονομικών: Όχι στις απολύσεις

8/3/22, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Απολύουν τις καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου του Υπουργείου Οικονομικών για να αναλάβει εργολάβος σε υπηρεσίες του υπουργείου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

«Μόνο στην Αθήνα ο εργολάβος αναλαμβάνει 57 υπηρεσίες μέχρι τέλη Νοέμβρη. Λένε ότι μας κάνουν και χάρη να μας προσλάβουν οι εργολάβοι με 8ωρο, καθώς σε πολλές υπηρεσίες στην Αθήνα και σε όλες της Θεσσαλονίκης το ωράριο είναι αποκλειστικά 4ωρο, αντίστοιχα και ο μισθός. Μιλάμε για καθαρίστριες που δουλεύουν με την ομηρία των συμβάσεων πολλά χρόνια, κάποιες από το 2008. Στην πλειοψηφία τους γυναίκες μεγάλης ηλικίας, πολλές από αυτές κοντά στη σύνταξη», μας μεταφέρει η Λίτσα Κόκκορη, συμβασιούχος καθαρίστρια από τη ΔΟΥ Γλυφάδας.

Οι απολύσεις των συμβασιούχων καθαριστριών δεν γίνεται για λόγους οικονομίας. Οι μισθοί τους δεν θα τίναζαν στον αέρα τον προϋπολογισμό, αντίθετα οι εργολάβοι κοστίζουν ακριβότερα, ενώ οι μισθοί των εργολαβικών εργαζόμενων είναι πολύ χειρότεροι, οι συνθήκες εργασίας άθλιες και με την εργοδοσία να τρομοκρατεί. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης του Μητσοτάκη που “δουλεύει” για να πλουτίζουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών. Όμως οι πολλοί, ενωμένοι μαζί, αορίστου και συμβασιούχοι, σε κάθε χώρο δουλειάς είναι πιο δυνατοί όταν απεργούν και βρίσκονται στους δρόμους. Οι ομοσπονδίες του Υπουργείου Οικονομικών και τα πρωτοβάθμια σωματεία χρειάζεται να μπουν μπροστά καλώντας σε κοινό απεργιακό αγώνα για να ακυρωθούν οι εργολαβοποιήσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις υπηρεσίες και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απέναντι στη διάλυση και τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ.