Διεθνή
ΗΠΑ: Νίκη των ηθοποιών - νίκη όλων των απεργών

Φωτό: Chris Pizzello/AP

118 ημέρες, από τις 14 Ιουλίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2023 διήρκησε η ιστορική απεργία του Σωματείου Ηθοποιών των ΗΠΑ Screen Actors Guild και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (SAG-AFTRA). Η απεργία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες ηθοποιοί πάγωσε την βιομηχανία του Χόλιγουντ και παρέλυσε για 4 μήνες την παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στις ΗΠΑ. Λόγω της μεγάλης απεργίας έχουν αναβληθεί μεγάλες παραγωγές, όπως το σίκουελ του «Dune» και η νέα σεζόν της σειράς «Stranger Things». Για πρώτη φορά από το 1960 οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί στις ΗΠΑ απέργησαν ταυτόχρονα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Financial Times δημοσίευσαν μελέτη του Milken Institute, η οποία εκτιμούσε το κόστος της διπλής κινητοποίησης σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία της Καλιφόρνιας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο η απεργία τερματίζεται, χάρη σε μια νέα τριετή συλλογική σύμβαση για τους ηθοποιούς, η αξία της οποίας «υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια». Για να επιστρέψουν στα στούντιο και να αρχίσουν και πάλι τα γυρίσματα, οι 160.000 ηθοποιοί, χορευτές και κασκαντέρ, ερμηνευτές βιντεοπαιχνιδιών, ραδιοφωνικοί παρουσιαστές και YouTubers που είναι μέλη του SAG-AFTRA, θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν τη προσωρινή συμφωνία για την συλλογική σύμβασή τους με ψηφοφορία.

Ο απεργιακός αγώνας διαρκείας των ηθοποιών στην Αμερική κατάφερε να κερδίσει αυξήσεις μισθών, χρηματικό μπόνους συμμετοχής από τις πλατφόρμες streaming, νέα ανώτατα όρια σε ό,τι αφορά τις ασφάλειες υγείας και συντάξεων, προστατευτικές ρήτρες για τις γυναίκες ηθοποιούς, τους Αφροαμερικάνους, τους ισπανόφωνους και έδωσε μια σκληρή μάχη σε ό,τι αφορά την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα στούντιο του Χόλιγουντ σε συνεργασία με εταιρείες πληροφορικής είχαν ανακοινώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι σχεδίαζαν την ανάπτυξη της “πρωτοποριακής” χρήσης τεχνητής νοημοσύνης μέσω των “ψηφιακών ομοιομάτων” των ηθοποιών. Σε αυτήν την περίπτωση πρότειναν ότι οι ηθοποιοί θα πρέπει να μπορούν να σαρώνονται, να πληρώνονται για την αμοιβή μιας ημέρας και οι εταιρείες θα μπορούν να έχουν και να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά τους ομοιόματα, την εικόνα τους για το υπόλοιπο της αιωνιότητας σε όποιο έργο θέλουν χωρίς συναίνεση και καμία αποζημίωση για αυτό!

Άφησαν τα κόκκινα χαλιά

Ορισμένοι από τους πιο διάσημους αστέρες του Χόλιγουντ άφησαν τα κόκκινα χαλιά για να στηρίξουν τις πικετοφορίες του σωματείου τους ενώνοντας τις φωνές τους με άλλους ηθοποιούς και με τους σεναριογράφους που πάλεψαν για τα δικαιώματά τους.

Ηθοποιοί όπως η Μέριλ Στριπ, η Τζένιφερ Λόρενς, ο Χοακίν Φίνιξ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Μπράντλει Κούπερ εκφράσανε ανοιχτά την υποστήριξή τους στην απεργία.

Η νίκη των ηθοποιών είναι δεμένη με το απεργιακό κύμα που σαρώνει τις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία που υποχρέωσαν τον Μπάιντεν να εμφανιστεί με ντουντούκα σε μία από τις απεργιακές φρουρές, οι ξενοδοχουπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα καζίνο, οι 75.000 εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία, οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι Teamsters της Amazon που παλεύουν για ΣΣΕ και ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι στα Starbucks, οι λιμενεργάτες στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ συμπληρώνουν την ατελείωτη απεργιακή λίστα.

Η Wall Street Joual έγραψε ότι το 2023 είναι η χρονιά της απεργίας. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 312 απεργίες στις οποίες εμπλέκονται 453 χιλιάδες εργάτες και έχουν «χαθεί» συνολικά 7 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες. Και αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει το 2024 παρά τις εκτιμήσεις για “βραδύτερο ρυθμό του πληθωρισμού”. Οι φτωχοί και οι εργάτες στις ΗΠΑ  αντιμετωπίζουν τη σωρευτική επίδραση της αύξησης των τιμών.

Στον μεγαλύτερο καπιταλισμό του πλανήτη η εργατική τάξη απεργεί. Και αυτό είναι έμπνευση για την εργατική τάξη διεθνώς για τους οικονομικούς και πολιτικούς αγώνες που βρίσκονται μπροστά.