Διεθνή
Παλαιστίνη: “From the river to the sea…”

16/11, Σιδηροδρομικός σταθμός Άμστερνταμ. Φωτό: Anadolu

16/11, Βαρκελώνη. Φωτό: EPA

 

Συνεχίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα οι μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σε όλο τον κόσμο. 

Tην Τρίτη 14/11 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία επιχειρώντας να εισβάλουν στην αμερικάνικη πρεσβεία στη Μανίλα στις Φιλιππίνες. Tην Πέμπτη 16 Νοέμβρη, μέρα δράσης για την Παλαιστίνη, το σύνθημα «από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» ακούστηκε σε όλες τις μεγάλες ολλανδικές πόλεις με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις μέσα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Άμστερνταμ πλημμύρισε από κόσμο που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός και κατήγγειλε την ολλανδική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στο Ισραήλ ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στο Ρότερνταμ, το Αϊντχόφεν, το Νάιμεγκεν και τη Χάγη.

Την ίδια μέρα σε 38 πόλεις σε όλο το ισπανικό κράτος -ανάμεσά τους η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Μάλαγα, το Μπιλμπάο, η Σαραγόσα και η Μαδρίτη- πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πανεθνική μέρα αποχής σε πανεπιστήμια και σχολεία με φοιτητές και μαθητές να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα να σταματήσει η γενοκτονία στην Γάζα δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και μπαίνοντας στο στόχαστρο της ισραηλινής πρεσβείας που τους κατηγόρησε για αντισημιτισμό. 

Στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις σε πάρα πολλές πόλεις την Παρασκευή 17 Νοέμβρη. Στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της καμπάνιας “Shut It Down for Palestine” –«Κλείστε το για την Παλαιστίνη», θυμίζοντας τις γενικές απεργίες που κάνουν οι Παλαιστίνιοι καταστηματάρχες στην Δυτική Όχθη, εκατοντάδες μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις κατέβασαν τα ρολά για μερικές ώρες. Στο Bay Ridge, μια γειτονιά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με μεγάλη αραβική κοινότητα, δεκάδες καταστήματα έκλεισαν και στις βιτρίνες των καταστημάτων μπήκαν αφίσες που έγραφαν «δεν θα υπάρξουν business as usual όσο οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τοπικές κινητοποιήσεις σε γειτονιές της Νέας Υόρκης που κατέληξαν σε κλείσιμο της 8ης Λεωφόρου κοντά στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. 

Στο Λος Άντζελες μια μεγάλη διαδήλωση απέκλεισε ένα κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης ενώ σε άλλες δράσεις διαδηλωτές κατέλαβαν τις εισόδους κεντρικών κτιρίων μεγάλων ΜΜΕ όπως του NewsCorp/Fox News, της Chicago Tribune και του CNN. Σε Ουάσινγκτον, Βοστόνη, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια χιλιάδες διαδηλωτές μπλοκάρουν τις εισόδους μεγάλων σταθμών - ενώ την περασμένη εβδομάδα εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας ξάπλωσαν συμβολικά σαν νεκροί μπροστά στο δημαρχείο της Φιλαδέλφειας καταγγέλλοντας τις επιθέσεις στα νοσοκομεία και το λαό της Γάζας. 

Ινδικά συνδικάτα

Στην Ινδία, δέκα μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες (CTUs), μετά από κάλεσμα των παλαιστινιακών συνδικάτων δήλωσαν την αντίθεσή τους στην αποστολή Ινδών οικοδόμων στο Ισραήλ για να αντικαταστήσουν τους Παλαιστίνιους που εργάζονταν εκεί καταγγέλλοντας την ινδική κυβέρνηση ότι παίζει κατάπτυστο ρόλο στην υποστήριξη των ισραηλινών σχεδίων για την εκδίωξη των Παλαιστινίων εργατών υποστηρίζοντας ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν μόνο μια δικαιολογία. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα από το Ισραήλ προσθέτοντας όμως ότι η Ινδία συζητά μαζί του μια συμφωνία «κινητικότητας και μετανάστευσης» Ινδών εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα. 

Όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα ήδη από τον Μάιο οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία για την αποστολή 42.000 Ινδών εργατών στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι 34.000 επρόκειτο να μεταφερθούν στον κατασκευαστικό κλάδο, για να αντικαταστήσουν Παλαιστίνιους εργάτες. Αναφέροντας ότι περίπου 130.000 Παλαιστίνιοι απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα στο Ισραήλ, τα συνδικάτα τόνισαν ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ανήθικο και καταστροφικό για την Ινδία από την "εξαγωγή" εργαζομένων στο Ισραήλ». «Ένα τέτοιο βήμα ισοδυναμεί με συνενοχή εκ μέρους της Ινδίας με τον συνεχιζόμενο γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων... Δεν θα εργαστούμε για να αντικαταστήσουμε τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους στο Ισραήλ. Η Ινδία και οι Ινδοί εργαζόμενοι πρέπει να μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά προϊόντα. Οι Ινδοί εργαζόμενοι, όπως και οι συνάδελφοί τους σε ορισμένες δυτικές χώρες, θα πρέπει να αρνηθούν να μεταφέρουν ισραηλινά φορτία». 

Στις 17 Νοέμβρη στο λιμάνι του Σαλέρνο στην Ιταλία οι λιμενεργάτες μπλόκαραν μετά από κάλεσμα των συνδικάτων Unione Sindacale di Base και Si Cobas το λιμάνι εμποδίζοντας την είσοδο φορτηγών της ισραηλινής εταιρείας ZIM που παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στη γενοκτονία στη Γάζα. Στη Σεούλ, στη Ν. Κορέα, ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση απαιτώντας κατάπαυση του πυρός και για να τιμήσουν τα χιλιάδες θύματα της Γάζας άπλωσαν άδεια παπούτσια και ξεδίπλωσαν ένα μεγάλο σεντόνι με τα ονόματα των νεκρών. Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο. Στην Ιρλανδία πραγματοποιήθηκαν ξανά συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις -και έξω από το κοινοβούλιο στο Δουβλίνο στο οποίο τέθηκαν δύο ψηφίσματα από το Σιν Φέιν και τους Σοσιαλδημοκράτες για απέλαση του ισραηλινού πρέσβη και κυρώσεις στο κράτος του Ισραήλ - που τελικά δεν πέρασαν μετά από άρνηση του κυβερνητικού συνασπισμού να τα στηρίξει. 

Στην Βρετανία όπου την προηγούμενη εβδομάδα 800.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο του Λονδίνου, αυτό το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε περίπου 100 διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα για την Παλαιστίνη. Η μεγαλύτερη έγινε στη Γλασκώβη, όπου έως και 20.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο. Ο Dave Moxham, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας TUC στην Σκωτία κάλεσε το κοινοβούλιο της Σκωτίας να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός κατά την ψηφοφορία την Τρίτη 21/11 και τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση: «Οι συνδικαλιστές της Σκωτίας υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός. Μετά τα φρικτά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου βλέπουμε σε εξέλιξη μια γενοκτονία -και λέμε όχι σε αυτό. Η δική μας κυβέρνηση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν γίνει συνένοχοι στην καταπίεση των Παλαιστινίων τώρα και για τρεις ή τέσσερις γενιές πριν από αυτό».

Περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μάντσεστερ, πάνω από 2.500 στο Λίβερπουλ, 2.500 στο Μπρίστολ και 1.500 στην Οξφόρδη και το Νταντί, και πάνω από 1.000 στο Νιούκαστλ. Περίπου 1.500 διαδήλωσαν στο Κάρντιφ και κατέλαβαν το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας. Στο Σέφιλντ, περίπου 2.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν και η διαδήλωση μεγάλωσε καθώς ο κόσμος διαδήλωνε στο κέντρο της πόλης. Στο Νότιγχαμ διαδήλωσαν 2.000 άτομα ενώ την προηγούμενη μέρα έγινε συγκέντρωση εργαζομένων στον τομέα της υγείας για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στα νοσοκομεία της Γάζας. Την Παρασκευή 17/11 εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές έκαναν αποχή και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη, το Μάντσεστερ, το Λούτον και άλλες πόλεις με την πρωτοβουλία για τις αποχές να ξεκινάει από τα κάτω από ομάδες στο WhatsApp. 

«Όλοι πρέπει να εργαστούμε για την επιτυχία της πανεθνικής πορείας του επόμενου Σαββάτου στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο του Λονδίνου οργανώνοντας ακόμη περισσότερες διαμαρτυρίες, μαθητικές και σχολικές αποχές και δράσεις στους χώρους εργασίας» τονίζει η εφημερίδα Socialist Worker.