Εργατικό κίνημα
Νέα από τους χώρους

Συνέλευση ΣΕΗ

Σε εξέλιξη βρισκόταν η συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο στις 28/11 το απόγευμα. 

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ) καλεί σε σύγκρουση με εργοδότες και κυβέρνηση, προχωρώντας άμεσα σε πανκαλλιτεχνική απεργία και συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Σαν πρώτο βήμα προτείνει τη συμμετοχή του ΣΕΗ στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο στις 30/11 στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας.

Η ΑΣΗ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει τις τρεις μεγάλες μάχες που ανοίγουν στον κλάδο: την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για να μην δουλεύουν τελείως απροστάτευτοι χιλιάδες ηθοποιοί, η διεκδίκηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό για να επιχορηγηθούν οι πιο μικρές, αλλά πολύτιμες για τον πολιτισμό, παραγωγές και η συνέχεια της μάχης για απόσυρση του ΠΔ85 ενάντια στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων.


• Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων. Καλεί σε στάση εργασίας στις 29/11, 9πμ-1μμ, με συγκέντρωση στις 10πμ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37–39, Μαρούσι) και σε 24ωρη απεργία στις 5/12 με συγκέντρωση στις 10πμ στη Βουλή.

• Στις 29/11 το πρωί πραγματοποιείται η τακτική Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Οι εργαζόμενοι του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης στο Υπουργείο Πολιτισμού διεκδικούν να βγει απόφαση για απεργία ενάντια στον νέο προϋπολογισμό και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των νοσοκομείων στις 30/11.

Εκλογές Εκπαιδευτικών

ΣΕΠΕ Αριστετέλης Πέμπτη 30/11 2μμ-8μμ 39-141 ΔΣ (Τσούντα κι Αχαρνών). Το δίκτυο εκπαιδευτικών “η Τάξη μας” συμμετέχει στην Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Παρεμβάσεις με τη Μαριάννα Χρονοπούλου και τη Δάφνη Γκούτρα.

ΣΕΠΕ Γλυφάδα-3Β Συνέλευση 5/12 7.30μμ, 3ο ΔΣ Γλυφάδας. Εκλογές 7/12 στο Δημαρχείο Βούλας. Η “Τάξη μας” συμμετέχει στη “Συνεργασία για Ενότητα και Αγώνα” με τον Στέλιο Γιαννούλη, ταμία του Συλλόγου

ΣΕΠΕ Αθηνά Συνέλευση 11/12 6μμ, 3ο-4ο ΔΣ Γαλατσίου. Εκλογές 13/12. Η “Τάξη μας” συμμετέχει στην “Ανεξάρτητη Παρέμβαση” με τον Σεραφείμ Ρίζο.

• Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα ΟΚ Market στην οδό Βουτζά στο Βύρωνα έκαναν συλλογικότητες της γειτονιάς το Σάββατο 24 Νοέμβρη απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης στις 15 Νοέμβρη. Καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης κανένας/μια δεν μπήκε στο κατάστημα να ψωνίσει σε ένδειξη συμπαράστασης. 

Όπως τόνιζαν στην ανακοίνωση κάλεσμά τους οι Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα-Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα-Συνεργαζόμενες-οι, Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση: «Η εργαζόμενη με σύμβαση αορίστου χρόνου δούλευε χωρίς να της έχει επισημανθεί κάποια παράλειψη ή παρατήρηση για τη δουλειά της. Απλώς έτσι, μια μέρα της ανακοινώθηκε ότι απολύεται, παρότι πριν λίγους μήνες είχε πεθάνει ο σύζυγος της και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού. 

Στα καταστήματα που υπάγονται απευθείας στην εταιρεία η εκμετάλλευση έχει κτυπήσει ταβάνι. Διαφημίζει ότι το ωράριο λειτουργίας είναι 7 μέρες τη βδομάδα μέχρι τις 11 το βράδυ. Οι ίδιοι ελάχιστοι εργαζόμενοι με εντατικοποίηση, συνεχόμενα και κυλιόμενα ωράρια καλούνται να καλύψουν ταυτόχρονα όλα τα πόστα. Οι χαμηλοί μισθοί και οι απλήρωτες υπερωρίες είναι καθεστώς».