Εργατικό κίνημα
Συνέλευση ΕΣΗΕΑ: Να μπει τέρμα στην αδράνεια

Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε

Στην ετήσια τακτική γενική της συνέλευση προχώρησε στις 28/11 η ΕΣΗΕΑ. Στη διαδικασία, που έγινε στο κτίριο της Ένωσης, παρενέβη ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας ο οποίος κάλεσε σε στήριξη ψηφίσματος αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και στους δημοσιογράφους/εργαζόμενους των ΜΜΕ που βρίσκονται στην Γάζα και δέχονται και αυτοί τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ. Όπως ενημέρωσε, 62 δημοσιογράφοι έχουν μέχρι τώρα δολοφονηθεί στην περιοχή εν ώρα εργασίας.

Οι Financial Crimes που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για την Ανατροπή μοίρασαν ανακοίνωση που πρότεινε απεργίες στα ΜΜΕ με κέντρο τη διεκδίκηση ΣΣΕ και την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας. Όπως ανέφερε: «Ένας χρόνος πέρασε από την τελευταία συνέλευση της ΕΣΗΕΑ και τα προβλήματα που είχαν αναδειχθεί όχι μόνο παραμένουν αλλά εντείνονται. Ατομικές συβάσεις εργασίας, εντατικοποίηση, μισθοί ψίχουλα σε συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας, κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα και περιορισμός της ελευθερίας των δημοσιογράφων.

Οι διαπραγματεύσεις για σύναψη ΣΣΕ στα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν έχουν καν ξεκινήσει και ούτε πρόκειται, εάν ο κλάδος δεν προχωρήσει σε αποφασιστικές κινητοποιήσεις που θα στείλουν το μήνυμα σε εργοδότες και κυβέρνηση ότι οι δημοσιογράφοι δεν δέχονται πλέον τις συνθήκες γαλέρας που τους έχουν επιβληθεί. 

Με αποφασιστικότητα χρειάζεται να απαντήσουμε και στα σχέδια της κυβέρνησης για την ΕΡΤ που προχωρά σε συγχωνεύσεις και παραχωρήσεις μεγάλου κομματιού της δουλειάς σε εργολάβους...

Συλλογική πρέπει να είναι η απάντηση και στην επίθεση που δέχεται η ελευθεροτυπία. Δεν υπάρχει ίσως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ασφυκτικού ελέγχου της ενημέρωσης από το πώς έχει αντιμετωπίσει η πλειοψηφία των ΜΜΕ τη σφαγή στην Παλαιστίνη. Τα non paper της ισραηλινής πρεσβείας φτάνουν στα γραφεία των διευθυντών και από εκεί διοχετεύονται στους δέκτες μας, ενώ έχει επιβληθεί σιωπητήριο για τα εγκλήματα στη Γάζα.

Κύμα οργής και διεκδίκησης

Την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να δώσει και άλλα δώρα στους πλούσιους φίλους της, που ξοδεύει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και δίνει απλόχερα τη στήριξή της στο Ισραήλ, βρίσκει μπροστά της ένα αυξανόμενο κύμα οργής και διεκδίκησης. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απεργούν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατεβαίνουν στον δρόμο και χιλιάδες διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούμε να μένουμε άλλο αμέτοχοι. Ήδη τον τελευταίο χρόνο κινητοποιήσεις σε μαγαζιά με πρωτοβουλία των συναδέλφων από τα κάτω κατάφεραν αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η διάθεση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις υπάρχει στη βάση αλλά η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ αρνείται όχι μόνο να την οργανώσει αλλά και να την αναγνωρίσει.

Οι Financial Crimes που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ εκτιμούμε ότι ο κλάδος θα πρέπει να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με προτεραιότητα τη ΣΣΕ. Να οργανωθεί γύρος συνελεύσεων στα μαγαζιά και στη συνέχεια με απεργίες να αναγκάσουμε τους εργοδότες που σφυρίζουν αδιάφορα εδώ και έναν χρόνο να υπογράψουν ΣΣΕ με αυξήσεις και όλα τα εργασιακά δικαιώματα που μας έχουν στερήσει.

Προτείνουμε τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας στις 30/11 στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας, προκηρύσσοντας στάση εργασίας 11πμ έως 3μμ».