Οικονομία και πολιτική
Χιλιάδες ενάντια στη φοροεπίθεση του Χατζηδάκη

22/11, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μεγάλη απεργιακή διαδήλωση ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22/11 στην Αθήνα χιλιάδες δικηγόροι μαζί με αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες στην εστίαση, την εκπαίδευση, τα ταξί, την Υγεία, μηχανικούς και άλλους κλάδους. Η διαδήλωση κατέληξε στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. 

«Χατζηδάκη, μάθε ο μήνας μας αν βγαίνει, και ρώτα τον Κατρούγκαλο τι σε περιμένει» και «Ετούτη η πορεία είναι η αρχή, κλιμάκωση του αγώνα με πλήρη αποχή» ήταν μερικά χαρακτηριστικά συνθήματα που δείχνουν και τις διαθέσεις.

«Είναι μια μεγάλη διαδήλωση με χιλιάδες κόσμου» μας είπε ο Ευκλείδης Μακρόγλου, εκλεγμένος στο Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων. «Υπάρχει ξεσηκωμός γιατί η φοροεπιδρομή με το νέο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη βάζει στόχο να πετάξει χιλιάδες επαγγελματίες εκτός επαγγέλματος. Ειδικά όσον αφορά τους δικηγόρους, πλήττεται η μεγάλη πλειοψηφία. Είτε μιλάμε για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία για ένα κομμάτι ψωμί, είτε όσους παλεύουν στο ελεύθερο επάγγελμα προσπαθώντας να κρατήσουν ένα γραφείο μόνοι τους. 

Εμείς ήρθαμε από τη Θεσσαλονίκη γιατί το βλέπουμε σαν ένα πρώτο βήμα για να κλιμακώσουμε την αντίσταση σε μια επίθεση που πιστεύουμε ότι μπορούμε να την σταματήσουμε. Στη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου πάμε για αποχή διαρκείας. Θέλουμε να συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις πανελλαδικές και κατά τόπους. Ειδικά οι νέοι συνάδελφοι/ισσες είναι στα κάγκελα. Δεν είναι σχήμα λόγου, το νέο νομοσχέδιο θα είναι ταφόπλακα για χιλιάδες εργαζόμενους που παλεύουν να βγάλουν τα προς το ζην. 

Βλέπουμε όμως τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του κλάδου εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε και να σταματήσουμε την επίθεση και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. 

Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη. Η κυβέρνηση εντάσσει το νομοσχέδιο σε ένα πλαίσιο προϋπολογισμού που, πίσω από τα ψέματα, περιλαμβάνει περικοπές για να βγουν τα υπερπλεονάσματα, οι πολεμικοί εξοπλισμοί και η εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά μέτωπα όπως τη σφαγή στη Γάζα, οι ιδιωτικοποιήσεις όπως στην Ψυχική Υγεία. Η συνέχεια πρέπει να έχει τον απεργιακό συντονισμό όλων όσων παλεύουν σε αυτά τα μέτωπα, ενάντια στην κυβέρνηση».

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μαχητικά μπλοκ ήταν της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το νομοσχέδιο «εισάγει αυθαίρετα τεκμήρια φορολόγησης που εκτοξεύουν τον ετήσιο φόρο που πληρώνουν ιδίως οι πιο οικονομικά αδύναμοι αυτοαπασχολούμενοι» και καταγγέλει ότι «με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση προωθεί την από καιρό αποφασισμένη εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ τους και των δικηγόρων, και αντιλαμβανόμαστε την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου ως κήρυξη πολέμου σε εμάς προσωπικά, στην εργασία μας και στην συνέχιση της άσκησης του επαγγέλματός μας». 

Οι δικηγόροι που συσπειρώνονται στην Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα συγκεντρώνουν υπογραφές για να συγκληθεί Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ «και οι αποφάσεις των κινητοποιήσεων και της αποχής να υπόκεινται στον έλεγχο του ανώτατου σώματος» (υπογραφή με μέηλ στο protovouliadsa@gmail.com). 

Οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν κηρύξει αποχή όλη αυτή τη βδομάδα. Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων οργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 4/12 με θέμα την πάλη ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.