Η Αριστερά
Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ – ποιες είναι οι αιτίες και ποια είναι η απάντηση;

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Όσο κι αν επιμένει ο Κασσελάκης ότι «έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ χιλιάδες νέα μέλη», η αποχώρηση της Ομπρέλας αρχικά και της ομάδας των 6+6 στη συνέχεια συνδυάζεται με ένα μαζικό κύμα αποχωρήσεων στη βάση. Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς αναζητούν διέξοδο από ένα κόμμα που δήλωνε δύναμη της ριζοσπαστικής αριστεράς και έχει φτάσει να έχει μια ηγεσία που περηφανεύεται ότι μπορεί να συσπειρώσει από τον ΣΕΒ μέχρι τους «νοικοκυραίους» της μεσαίας τάξης.

Το κύμα αυτό των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φαινόμενο «μεταπολιτικής» όπως προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι «αναλυτές», ούτε σηματοδοτεί το τέλος της Αριστεράς, όπως κραυγάζει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, είναι ένα ρεύμα που ψάχνει προς τα αριστερά τις απαντήσεις για το τι πήγε στραβά. Ανήκει στο ευρύτερο ρεύμα του κόσμου που συγκρούεται με την κυβέρνηση των καταστροφών, το ρεύμα που βγήκε και βγαίνει στους δρόμους μετά τα εγκλήματα στα Τέμπη και στην Πύλο και δίνει μαζικά την αλληλεγγύη του στην Παλαιστίνη.

Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες της στην αντίφαση ανάμεσα στις αριστερές αναζητήσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας και στη δεξιόστροφη πορεία της ηγεσίας του. Αυτή η αντίφαση εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με την ηγεσία να γυρίζει τις πλάτες της στις οργισμένες κινητοποιήσεις του κόσμου και καταγράφηκε στα αποτελέσματα των εκλογών οδηγώντας τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Αλλά η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία απογείωσε την αντίφαση.

Την ώρα που το Ισραήλ σπέρνει το θάνατο στη Γάζα με τη βοήθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Κασσελάκης δεν έχει ούτε μια λέξη καταδίκης για αυτό το έγκλημα. Την ώρα που η κυβέρνηση διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία και χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους για να σώσουμε το ΕΣΥ, ο Κασσελάκης στρέφει τα πυρά του στα αριστερά «βαρίδια» του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένα η οργή ξεχειλίζει και ψάχνει εναλλακτική.

Κοινή δράση

Αυτή την αριστερή εναλλακτική διέξοδο μπορούμε και πρέπει να την αναζητήσουμε με δυο τρόπους. Πρώτα, με την κοινή δράση στους αγώνες εδώ και τώρα ενάντια στα βάρη της κρίσης που ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του φορτώνουν στις πλάτες μας. Στους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις κόντρα στην ακρίβεια, για κοινωνικές δαπάνες στην Υγεία και στην Παιδεία κόντρα στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις που ρημάζουν σχολεία και νοσοκομεία. Στους αγώνες ενάντια στη ρατσιστική και σεξιστική βία, ενάντια στους μπάτσους που δολοφονούν Ρομά, ενάντια στους (εκ)βιαστές που μένουν ατιμώρητοι, ενάντια στις επαναπροωθήσεις που πνίγουν γυναίκες και παιδιά στον Έβρο και στις θάλασσες. Ενάντια στην πολεμική εμπλοκή στο πλευρό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει η συζήτηση για την εναλλακτική στρατηγική της Αριστεράς. Ο δρόμος της διαχείρισης της κυβέρνησης μέσα από μια πλειοψηφία στη Βουλή δοκιμάστηκε και απέτυχε. Βήμα προς βήμα, όλα τα εργατικά αιτήματα που είχαν βρει κάποια θέση στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείφθηκαν μπροστά στους εκβιασμούς της άρχουσας τάξης και των «θεσμών» της. 

Κορυφαία στιγμή ήταν η εγκατάλειψη του μαζικού ΟΧΙ μετά το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015. Ακόμα και ένα σαρωτικό 62% στις κάλπες δεν ήταν αρκετό για να νικήσουμε χωρίς μια Αριστερά αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της εργατικής τάξης για να επιβάλει το δίκιο της στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς. Αυτή ήταν η πρόταση του ΣΕΚ τότε και σε αυτόν το δρόμο επιμένουμε.

Χρειαζόμαστε Αριστερά επαναστατική, με στρατηγική την ανατροπή του καπιταλισμού και την αντικατάστασή του από τον εργατικό σοσιαλισμό που θα απλώσει την εργατική δημοκρατία παντού, από την πολιτική ως την οικονομία. Για να διαλύσουμε τις βαρβαρότητες του καπιταλισμού μέσα στην κρίση του και να σβήσουμε την εκμετάλλευση και την καταπίεση. 

Πάρτε μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στην περιοχή σας.


Εκδηλώσεις-συζητήσεις
Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-Αιτίες και εναλλακτική

ΝΙΚΑΙΑ
Πέμπτη 7 Δεκέμβρη
Δημαρχείο, 7μμ
 
ΚΥΨΕΛΗ-ΠΑΤΗΣΙΑ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη
Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ (Πλ. Βικτωρίας), 7μμ
 
ΠΑΤΡΑ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη
Αίθουσα ΕΒΕ, 6μμ
 
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Δευτέρα 11 Δεκέμβρη, 7μμ
 
ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, 7μμ
 
ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη
Πολυχώρος Πλ. Μεσολογγίου, 7μμ
 
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, 7μμ
 
Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δευτέρα 18 Δεκέμβρη
Βίλλα Στέλλα, 7μμ
 
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη
Δημαρχείο, 7μμ