Διεθνή
Παλαιστίνη: Το κύμα αλληλεγγύης επιμένει παντού!

25/11. Οτάβα, Καναδάς. Φωτό: CTVnews

Βρετανία

Τεράστια συμμετοχή είχε η διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης το Σάββατο 25 Νοέμβρη στο Λονδίνο. Τουλάχιστον 300.000 άτομα κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων είναι η απάντηση του κόσμου απέναντι στην αδιάκοπη προπαγάνδα του κράτους του Ισραήλ περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» και «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η οποία αναπαράγεται στην Ευρώπη από όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ. 

Παράλληλα δείχνει και τη στάση του αντιπολεμικού κινήματος απέναντι στην ανακοίνωση της τετραήμερης κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων, η οποία τις τελευταίες μέρες προβάλλεται σαν μία θετική εξέλιξη και ανθρωπιστική πρωτοβουλία του Ισραήλ. Το κίνημα αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι τέσσερις μέρες δεν αποτελούν μία μόνιμη λύση. 

Μια διαδηλώτρια δήλωσε στο Socialist Worker: «Η προσωρινή κατάπαυση πυρός δεν αποτελεί δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους. Έχουν περάσει 75 χρόνια καταπίεσης, πολιορκίας και επαναλαμβανόμενων επιθέσεων στη Γάζα. Τίποτα από αυτά δεν έχει τελειώσει, το καθεστώς του απαρτχάιντ είναι ακόμα στη θέση του. Μπορεί να μην υπάρχουν βομβαρδισμοί σήμερα αλλά σίγουρα μπορούν να ξαναρχίσουν πολύ σύντομα». Στάθηκε επίσης στη σημασία της μεγάλης συγκέντρωσης λέγοντας πως «Οι διαδηλώσεις και οι άλλες κινήσεις αλληλεγγύης σημαίνουν ότι οι άνθρωποι ξυπνούν. Αυτό χρειάζεται για να αυξηθεί η πίεση».

Παράλληλα τονίστηκε η σημασία της διεθνούς δράσης. Η Leyla, διανομέας και οργανώτρια διαδηλώσεων αλληλεγγύης από το Ίπσουιτς δήλωσε: «Θέλω οι διαμαρτυρίες μας να ακουστούν μέχρι τη Μέση Ανατολή και να συμβάλουν στην αντίσταση εκεί. Αλλά αυτό που θέλω περισσότερο από όλα είναι μία νέα Αραβική Άνοιξη σε όλη την περιοχή που θα βοηθήσει στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ζούσα στην Αίγυπτο κατά την εξέγερση του 2011 και εκεί έγινα πολιτικά ενεργή. Έμαθα κάτι πολύ σημαντικό τότε, μόνο οι εργάτες και οι φτωχοί θέλουν πραγματικά την αλλαγή. Η αστική τάξη θέλει να μείνουν τα πράγματα όπως είναι». 

Την ίδια μέρα περίπου 2.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους του Κάρντιφ με τα ίδια συνθήματα. Έντονη ήταν η οργή τους όταν πέρασαν έξω από τα γραφεία του BBC, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο πόλεμος από τα ΜΜΕ. Κυριάρχησε το σύνθημα «BBC shame on you», «BBC, ντροπή σου».

Την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης εξέφρασαν την προηγούμενη ημέρα, 24 Νοέμβρη, μαθητές και φοιτητές σε ολόκληρη τη Βρετανία. Περίπου 250 άτομα συμμετείχαν σε μαθητική συγκέντρωση στο Μπέρμινγχαμ ενώ την αποχή από το μάθημα επέλεξαν μαθητές και στο Εδιμβούργο και τη Γλασκόβη. Στο Μπράιτον καλέστηκε διαδήλωση από την ομάδα Parents4Palestine Brighton με συμμετοχή περίπου 60 με 70 παιδιών. Περίπου 250 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του ανατολικού Λονδίνου ανεμίζοντας Παλαιστινιακές σημαίες και με κεντρικό σύνθημα «From the river to the sea – Palestine will be free». 

Τουλάχιστον 500 φοιτητές των πανεπιστήμιών Soas, King’s College, UCL και LSE του Λονδίνου διαδήλωσαν στα πανεπιστήμιά τους. Οι συγκεντρώσεις περιλάμβαναν ομιλίες τόσο από φοιτητές όσο και από λέκτορες των πανεπιστημίων και αιτήματα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και ελεύθερη Παλαιστίνη. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε ο Keir Starmer, καθώς και όλο το κόμμα των Εργατικών, για την αποχή τους από το αίτημα για κατάπαυση του πυρός. 

Νικήτας Μέλιος

Καναδάς

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 25/11 και στην Οτάβα στον Καναδά, απαιτώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. Η Εθνική Πορεία στην Οτάβα, όπως ονομάστηκε, ήταν μία από τις μεγαλύτερες φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στους δρόμους της πρωτεύουσας του Καναδά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Κρατώντας πλακάτ και σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «hey hey, ho ho, occupation got to go» (η κατοχή πρέπει να φύγει) και το δημοφιλές «Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» διαδηλωτές από όλη τη χώρα κατέβηκαν στον Λόφο του Κοινοβουλίου.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφότου ένα κοινοβουλευτικό ηλεκτρονικό ψήφισμα που προέτρεπε τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός συγκέντρωσε τις περισσότερες υπογραφές που έχει συγκεντρώσει οποιοδήποτε ψήφισμα από τότε που ξεκίνησε η σχετική διαδικασία στο καναδικό κοινοβούλιο το 2015.

Αυστρία

Στη Βιέννη, στην Αυστρία, οι διαδηλωτές εν μέσω της πρώτης χιονόπτωσης στην πόλη, συμμετείχαν, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, σε μια συγκέντρωση με αίτημα «Ειρήνη για την Παλαιστίνη». Οι διοργανωτές κάλεσαν την αυστριακή κυβέρνηση να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας από το κράτος του Ισραήλ.