Εργατικό κίνημα
48ωρη απεργία στα Νοσοκομεία: Όλοι μαζί, απεργιακά, για Δημόσια Υγεία για όλους

2/11, Αθήνα. Απεργιακή διαδήλωση υγειονομικών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Το απεργιακό διήμερο στη δημόσια Υγεία 29 και 30 Νοέμβρη είναι η κορύφωση των αγώνων που δίνουν οι υγειονομικοί σε όλα τα νοσοκομεία πανελλαδικά αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες για να σώσουν το ΕΣΥ. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθούν απεργιακές δράσεις ανά νοσοκομείο με συγκεντρώσεις στις πύλες, κινητοποιήσεις στις ΥΠΕ και συμβολικό κλείσιμο δρόμων. Τη δεύτερη μέρα, 30/11, θα γίνουν μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, με συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ που καλεί στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τη λήξη βάρδιας. Στην Αθήνα στις 12μ στο Υπουργείο Υγείας, στο Ηράκλειο παγκρήτιο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Ελευθερίας, στη Θεσσαλονίκη στη 1μμ στην 3η ΥΠΕ, στα Γιάννενα στις 12μ στην Περιφέρεια, αντίστοιχα και σε άλλες πόλεις.

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης επιμένουν στην απεργιακή κλιμάκωση με απεργία διαρκείας για να μπορέσει αυτός ο αγώνας να φτάσει μέχρι τη νίκη. «Η επιτυχία της κινητοποίησης στις 30/11 να γίνει σκαλοπάτι για να κλιμακώσουμε απεργιακά όλοι οι εργαζόμενοι ενάντια στον προϋπολογισμό σφαγείο που ετοιμάζεται να ψηφίσει στις 17 Δεκέμβρη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να μην αφήσουμε να “αποτυπώσουν” στον προϋπολογισμό τις βάρβαρες επιλογές τους. Να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή τους», τονίζει ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στην ανακοίνωσή του για μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και οργανώνει περιοδείες στους υπόλοιπους χώρους του Δημοσίου. 


Άγιος Σάββας

«Αμέσως μετά τη συνέλευση που έγινε για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ και της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ υλοποιήσαμε την απόφαση για την ενημέρωση ανά τμήματα», αναφέρει η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Άγιος Σάββας. 

«Πρώτα έγινε η μεγάλη γύρα ενημέρωσης σε όλο το νοσοκομείο και στη συνέχεια έγιναν ραντεβού στα τμήματα αλλά και ανά ειδικότητα.

Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη της καθαριότητας με στόχο να απεργήσουν όλοι οι ΣΟΧ που η Διοίκηση τους πάει εκ νέου για απόλυση και προχωράει τον διαγωνισμό για εργολάβο παρόλες τις υποσχέσεις του Χρυσοχοΐδη. Έγινε σύσκεψη και με τους τραυματιοφορείς με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων τους: αλλότρια καθήκοντα και την επιπλέον επιβάρυνσή τους λόγω των άνω των 90 οργανικών κενών. Στην συνέχεια ακολούθησαν ραντεβού ενημέρωσης στους γιατρούς, ανά κλινική, ώστε να προετοιμαστούν όλοι για την 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ. Έτσι έχουμε καταφέρει να υπάρξουν κλινικές που μεταφέρουν σε άλλες ημερομηνίες τις εισαγωγές και τα χειρουργεία καθώς και τα προγραμματισμένα ραντεβού, για να μπορέσουν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει με την ΜΕΘ, τους ΩΡΛ, τους Ουρολόγους, τους Οφθαλμίατρους και άλλους.

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίσαμε τις ενημερώσεις στις κλινικές ανά όροφο, στα εργαστήρια αλλά και στα χειρουργεία. Επιδιώκουμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο με προσωπικό ασφαλείας που θα καθορίσει το Σωματείο μαζί με τις κλινικές και να έχουμε μαζική συμμετοχή τόσο στην κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 29/11 όσο και στο Υπουργείο Υγείας στις 30/11».


ΓΝ Έλενα Βενιζέλου

«Η διαφορά στην οργάνωση αυτής της απεργίας 29-30/11 είναι η απεργιακή επιτροπή», επισημαίνει η Τριανταφυλλιά Καραζήση, ΤΕ νοσηλεύτρια στο ΓΝ Έλενα Βενιζέλου. 

«Έχουν γίνει συνεδριάσεις της επιτροπής και οργανώθηκαν περιοδείες με συναδέλφους από το ΔΣ του σωματείου και της επιτροπής για να ενημερωθεί ο κόσμος. Για χρόνια στο νοσοκομείο μας επικρατούσε κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, ο κόσμος δεν ήταν τόσο άνετος να εκφραστεί αγωνιστικά. Μεγαλογιατροί και στελέχη της ΔΑΚΕ ήταν υπεύθυνοι για αυτό. Θύμιζε περισσότερο ιδιωτικό τομέα παρά δημόσιο νοσοκομείο.

Αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί ριζικά, όταν το σωματείο το κέρδισε η Αριστερά. Πρωτοστατήσαμε σαν νοσοκομείο στον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των μαιών για το Ανθυγιεινό και απ' ότι φαίνεται θα το κερδίσουμε. Οι αγώνες δεν πάνε χαμένοι. Τώρα ενόψει της 48ωρης απεργίας γυρνάμε στα τμήματα και μιλάμε με τους συναδέλφους. Αυτή η διαδικασία διώχνει τον φόβο, βγάζει τα προβλήματα στη φόρα, δίνει στον κόσμο αυτοπεποίθηση. Ο κόσμος συμμετέχει περισσότερο, είναι πιο απελευθερωμένος».


ΨΝΑ Δαφνί

«Πολύ μεγάλη ήταν η συνέλευση τη Δευτέρα 27/11 του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί», αναφέρει ο Νεκτάριος Χάινταρ, ειδικευόμενος ψυχίατρος στο νοσοκομείο. 

«Η συνέλευση έγινε λίγες μέρες μετά την πολύ επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Από το ΨΝΑ Δαφνί είχαμε κατέβει εκεί πάνω από 100 άτομα, με δύο πούλμαν και αυτοκίνητα. Η συνέλευση ανανέωσε την απόφασή της για τη συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, οργανώνοντας μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη με στόχο να είναι κοινή με το Δρομοκαΐτειο στις 29/11 και συμμετοχή την επόμενη μέρα στο Υπουργείο με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και την ΑΔΕΔΥ. Νέα συνέλευση για να αποφασίσουμε για τη συνέχεια θα οριστεί μετά την κινητοποίηση στις 29/11.

Από τη μεριά του Συντονιστικού Νοσοκομείων, αλλά και άλλων συναδέλφων, τέθηκε στη συνέλευση το ζήτημα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια. Το ΠΑΜΕ στάθηκε εμπόδιο να εκφραστεί αυτή η διάθεση, εμποδίζοντας με κάθε τρόπο να γίνει ψηφοφορία για την απεργία διαρκείας. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε η δημιουργία απεργιακού ταμείου. Ήταν κυριολεκτικά καθολικό ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία ούτε καν να κατατεθεί. Η ΔΑΚΕ δεν εμφανίστηκε στη συνέλευση. Έχουν γίνει εξορμήσεις με τα υλικά του Συντονιστικού Νοσοκομείων τις προηγούμενες μέρες, που και από κει έβγαινε το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία θα είναι πολύ μεγάλη».


Ευαγγελισμός

«Στον Ευαγγελισμό έγινε πολύ μαζική συνέλευση γιατρών και αργότερα ενιαία όλων των εργαζομένων από το σωματείο», σημειώνει η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό. 

«Έχουμε αποφασίσει ότι την πρώτη ημέρα της απεργίας στις 29/11 απεργούμε, κατεβαίνουμε στην πύλη στις 12μ και μετά στον δρόμο στην Βασιλίσσης Σοφίας για να κλείσουμε τη μία λωρίδα. Συνδέουμε τη μάχη που δίνουμε ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ με τον αγώνα για ελεύθερη Παλαιστίνη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παλαιστινιακής Παροικίας για μέρα δράσης. Θέλουμε λεφτά για την Υγεία και όχι για τον πόλεμο και εξοπλισμούς. Και τη δεύτερη μέρα, στις 30/11 απεργούμε και κατεβαίνουμε στο Υπουργείο Υγείας.

Για την επιτυχία των κινητοποιήσεων έχουν γίνει περιοδείες στο νοσοκομείο για ενημέρωση και για να βγει το προσωπικό ασφαλείας. Η εικόνα είναι ότι κάποια τμήματα θα κλείσουν τελείως από την απεργία όπως των αναισθησιολόγων. Επίσης, μέσα από τον αναβρασμό του τελευταίου διαστήματος και ενόψει των εκλογών στο σωματείο πάρα πολύς κόσμος ξαναγράφεται στο σωματείο και το μαζικοποιεί, συμβασιούχοι και μόνιμοι, και όλες οι ειδικότητες. Τέλος, ως απεργιακή επιτροπή κυκλοφορούμε κείμενο στους ασθενείς και τους συνοδούς».


ΓΝΑ Γεννηματάς

«Τη Δευτέρα 27/11 έγινε συζήτηση με δεκάδες εργαζόμενους που ήρθαν για να συμμετέχουν στη συνέλευση του σωματείου εργαζομένων. Άνοιξε ανάμεσα στα άλλα το ζήτημα της νέας επίθεσης στην Ψυχική Υγεία. Επίσης, συζητήσαμε για τον φόρτο εργασίας, την έλλειψη του προσωπικού, τις εφημερίες που είναι κόλαση για ασθενείς και εργαζόμενους. Καταλήξαμε στο πώς οργανώνουμε τη 48ωρη απεργία», δηλώνει η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς. 

«Αποφασίσαμε ότι την Τετάρτη 29/11, 9 με 11 το πρωί θα συγκεντρωθούμε στην πύλη, σε συντονισμό και με το όμορο νοσοκομείο Σωτηρία, που έχει πάρει ήδη απόφαση για κοινή δράση με εμάς. Στη συνέχεια θα μπορούσαμε να κάνουμε συμβολικό κλείσιμο της Μεσογείων. Η εικόνα είναι ότι οι αναισθησιολόγοι θα απεργήσουν μαζικά γιατί τους μετακινούν εκ περιτροπής για να καλύπτουν ανάγκες κάθε μέρα και σε άλλα νοσοκομεία.

Χρειάζεται για τη συνέχεια να επιμείνουμε στην οργάνωση από τα κάτω για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που βάζει η παράταξη της ΔΑΚΕ για να βγει οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία. Σε αυτό το νοσοκομείο είχε γίνει η φοβερή κινητοποίηση πριν έναν χρόνο ενάντια στον Πλεύρη και τους άλλους “επίσημους” στα εγκαίνια του ΤΕΠ. Δεν έχει αλλάξει το προσωπικό από τότε ούτε έχει πισωγυρίσει. Η 48ωρη πρέπει να πετύχει για να συνεχίσουμε απεργιακά με διάρκεια, ώστε να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη ενάντια στον νέο προϋπολογισμό. Ενδεικτικό ότι η πίεση από την 48ωρη μπήκε και στην ΑΔΕΔΥ για να καλέσει κι αυτή στάση εργασίας στις 30/11».


Εμπρός για κλιμάκωση!

Διανύουμε τη βδομάδα της 48ωρης απεργίας στα νοσοκομεία και η εικόνα είναι ότι αποτελεί μεγάλο γεγονός στους υγειονομικούς και όχι μόνο. Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας 11πμ-3μμ και να καλέσει στα συλλαλητήρια των υγειονομικών για να διαδηλώσουμε απεργιακά όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στις 30/11 επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση. 

Είναι πολύ σημαντική απόφαση γιατί μαζί με τα νοσοκομεία ξεσηκώνονται όλοι οι εργαζόμενοι. Στην Κρήτη η απεργιακή κινητοποίηση παίρνει πανεργατικά χαρακτηριστικά. Πανεργατικά χρειάζεται να συνεχίσουμε μέχρι τον Δεκέμβρη για να μην περάσει ο νέος προϋπολογισμός, για να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που εντείνεται με το νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

Την επόμενη ημέρα της 48ωρης, Παρασκευή 1/12, έχει οριστεί Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλία, συμβολικά λόγω των πλημμυρών. Από τη μεριά μας ως Παρεμβάσεις στην ΑΔΕΔΥ είμαστε η μόνη δύναμη μέχρι στιγμής που βάζουμε ότι πρέπει να μπούμε στον Δεκέμβρη κλιμακώνοντας απεργιακά από νωρίς, με τουλάχιστον μια 48ωρη και να συνεχίσουμε με διαρκείας, ενόψει του νέου προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού που για ακόμα μια φορά θα είναι “σφαγείο” για τις κοινωνικές δαπάνες και για τις ανάγκες μας ως κοινωνία, ώστε να στηρίξουν τις σπατάλες στο κυριολεκτικό σφαγείο του πολέμου στη Γάζα και τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία, αλλά και στους τραπεζίτες. Η επιτυχία της απεργίας στα νοσοκομεία θα βοηθήσει για να κερδίσουμε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς στην προοπτική της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση με απεργίες διαρκείας μέχρι τη νίκη και όχι για την τιμή των όπλων.

Ο προϋπολογισμός αφορά όλους και όλες. Αφορά τα νοσοκομεία που συνεχίζουν να καταρρέουν γιατί το σχέδιο Χρυσοχοΐδη-Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και η λεηλασία τους από τους ιδιώτες. Αυτό που θέλουν να κάνουν στη Νίκαια είναι η γραμμή για παντού: νοικιαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτές αντί να κάνουν προσλήψεις. Παραμονές της απεργίας ιδιωτικοποιούν την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Αντίστοιχα, η ίδια πολιτική και διάλυση σε σχολεία, δήμους, υπουργεία. Θέλουμε να συγκρουστούμε και ενάντια στο μισθολόγιο-φτωχολόγιο και για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ταυτόχρονα με την πίεση στις ομοσπονδίες, συνεχίζουμε την οργάνωση από τα κάτω, χώρο τον χώρο, για να φτάσουμε στην κλιμάκωση που περιγράφουμε. Περιοδείες, επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Έτσι φτάσαμε ως εδώ μέχρι στιγμής και έχουμε πετύχει να βγουν κινητοποιήσεις κόντρα στη γραμμή αναμονής από τις ομοσπονδίες.

Χρήστος Αργύρης, 
ΓΣ ΑΔΕΔΥ, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς

Παγκρήτιο Πανεργατικό Απεργιακό Συλλαλητήριο 

Παγκρήτιο πανεργατικό απεργιακό συλλαλητήριο για την Υγεία θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στις 11πμ στην πλατεία Ελευθερίας την Πέμπτη 30/11, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας στα νοσοκομεία. Μαζί με τους συλλόγους εργαζομένων των νοσοκομείων και τις ενώσεις των γιατρών, καλούν σε στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο τα Εργατικά Κέντρα, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

«Στις 23/11 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σύσκεψη που καλούσαν ο Σ.Ε ΠΑΓΝΗ, το Ε.Κ.Η, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ για την οργάνωση της απεργίας στις 30/11. Τον λόγο πήραν εργαζόμενοι από την ΟΕΝΓΕ, την Ψυχική Υγεία, τους ιδιωτικούς υπάλληλους, την ΠΦΥ Κρήτης, τους ειδικευόμενους του Βενιζέλειου, την ΕΛΜΕ, τους οικοδόμους, το ΣΜΤ, την επιτροπή αγώνα για την Υγεία, καθώς και από το Σύλλογο Συνταξιούχων, τον Σ.Φ Ιατρικής και τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης», μας μεταφέρει ο Γιάννης Βαλαής από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Ηράκλειο.

«Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας έχουν βάλει στο στόχαστρο των ιδιωτικοποιήσεων τα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας με πιο πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο που χαρίζει την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση στους ιδιώτες. Εκεί ανακοινώθηκε ότι στις 30 Νοέμβρη τα Εργατικά Κέντρα και ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη παρόλο που είναι το μίνιμουμ. Σε κάθε περίπτωση η παγκρήτια πανεργατική απεργία πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τη συνέχεια, με απεργίες διαρκείας που θα γίνουν πόλος συσπείρωσης για όλη την εργατική τάξη».

Ανοιχτή επιτροπή αγώνα

«Όλα τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων και ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών στην Κρήτη είμαστε σε συνεννόηση και πρόσφατα πήραμε την απόφαση για την παγκρήτια απεργιακή κινητοποίηση στο Ηράκλειο», δηλώνει στην ΕΑ ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου. «Την προηγούμενη βδομάδα στον Άγιο Νικόλαο καλέσαμε τα σωματεία σε μια σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, φτιάξαμε μια ανοιχτή επιτροπή αγώνα για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και σχεδιάζουμε τη συμμετοχή μας στη 48ωρη απεργία και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο, όπως και νέα κινητοποίηση για το νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου στις 14 Δεκεμβρίου.

Προηγήθηκε η κινητοποίηση στην επίσκεψη του Χρυσοχοΐδη στο νοσοκομείο της Σητείας στις 15/11 που ήταν πάρα πολύ μαζική, αλλά και δυναμική, σε σημείο να τον φυγαδεύουν στο τέλος από το πίσω μέρος του νοσοκομείου. Η διάσταση και η συχνότητα που έχουν πλέον οι κινητοποιήσεις οφείλεται στην τραγική υποστελέχωση που έχουν τα νοσοκομεία στην Κρήτη, ειδικά τα περιφερειακά νοσοκομεία. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Σητείας δεν λειτουργεί η παιδιατρική, ενώ η Παθολογική είναι πολλές μέρες κλειστή. Αντίστοιχα και στο νοσοκομείο στην Ιεράπετρα, το υπάρχον ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες του μήνα.

Στο δικό μας νοσοκομείο, του Αγίου Νικολάου, έχουμε προβλήματα αυτή την περίοδο στο αναισθησιολογικό τμήμα που όπως φαίνεται θα αδειάσει και από 1η Δεκέμβρη θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Έχουμε μόνο δύο ακτινολόγους με αποτέλεσμα τις μισές ημέρες του μήνα να μην εφημερεύει ακτινολόγος. Δεν μπορούμε δηλαδή να κάνουμε αξονική ούτε στα περιστατικά της εντατικής εκείνες τις ημέρες».

«Στα Χανιά μια σειρά σωματεία του δημοσίου βάζουν στάση εργασίας για τις 30/11 επιπλέον από αυτήν της ΑΔΕΔΥ μετατρέποντάς την σε 24ωρη απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο», τονίζει η Μαργαρίτα Παπαμηνά, εκπαιδευτικός στον ΣΕΠΕ Χανίων. «Η παγκρήτια απεργία για την Υγεία έχει γίνει μεγάλο γεγονός και οργανώνουμε τη μετακίνησή μας εκεί με μαζικούς όρους. Την Τρίτη καλείται σύσκεψη σωματείων από τους υγειονομικούς για αυτόν τον σκοπό. Από τη μεριά των δασκάλων, θα κατέβουμε με πανό “Λεφτά για Υγεία και Παιδεία, και όχι για φρεγάτες στην Αραβία”, συνδέοντας το αντιπολεμικό κίνημα στα πλαίσια αυτού του αγώνα. Τα ζητήματα που αφορούν τη διάλυση της δημόσιας Υγείας είναι κοινά και στην εκπαίδευση. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η απαξίωση των νοσοκομείων και των σχολείων για να τα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση».