Καταπίεση και απελευθέρωση
Στους δρόμους ενάντια στον σεξισμό

25/11, Αθήνα. Φωτό: Λένα Βερδέ

Δυναμική ήταν η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, γυναικείες κινήσεις και συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς έδωσαν το παρών. Στο μπλοκ της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη διαδήλωσαν μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας, ενώ σε όλη την πορεία ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για την κινητοποίηση ανταποκρίθηκαν συμμετέχοντας με πανό το Σωματείο Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΔΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Αριστοτέλης».

Την κυβέρνηση και το σεξιστικό σύστημα που υπηρετεί έβαλαν στο στόχαστρο η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη και το ΣΕΚ με συνθήματα όπως «Φίλοι Μητσοτάκη είναι οι βιαστές, Μίχοι-εκκλησία και καπιταλιστές», «Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Με τις γυναίκες στην πρώτη τη γραμμή, παλεύουμε ενωμένες για την ανατροπή», «Η απελευθέρωση των γυναικών είναι αγώνας όλων των εργατών».

Έξω από τη Βουλή η Σάλμα Σάουα από την Παλαιστινιακή Παροικία κατήγγειλε τη σφαγή του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ στη Γάζα με θύματα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά και χαιρέτισε την μεγάλη αλληλεγγύη του κόσμου στην παλαστινιακή αντίσταση. «Είμαστε πάντα με τις αγωνίστριες γυναίκες της Ελλάδας και της Παλαιστίνης», είπε. «Οι Παλαιστίνιες γυναίκες αγωνίζονται πολλά χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η εθνοκάθαρση πριν 100 χρόνια. Έχουμε πολλά παραδείγματα γυναικών που πολέμησαν πέρα από τον αγώνα που δίνουν για να σώσουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Τώρα η γενοκτονία συνεχίζεται. Από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ, κι ενώ εμείς οι Παλαιστίνιοι κάναμε πολλές προσπάθειες για ειρήνη και να ζούμε μαζί, δεν αφήνουν να γίνει αυτό. Οι ισραηλινές ακροδεξιές τάσεις μεγαλώνουν κι έτσι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πολεμήσουν γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχουν πια. Είναι πόλεμος ύπαρξης. Γι’ αυτό το Ισραήλ είχε στόχο τις γυναίκες και τα παιδιά.

Στα νοσοκομεία υπάρχουν 50.000 έγκυες γυναίκες που δεν ξέρουν πού θα γεννήσουν και τι θα κάνουν. Χιλιάδες γυναίκες έχασαν τα μωρά που είχαν για εννιά μήνες και τα παιδιά που μεγάλωναν τόσα χρόνια. Τα παιδιά γεννιούνται με ψυχικά και σωματικά τραύματα. Είναι ο έκτος πόλεμος από το 2008, όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ και όπου μένουν Παλαιστίνιοι. Ο αγώνας συνεχίζεται, οι γυναίκες και οι άντρες θα νικήσουμε», έκλεισε.

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, είμαστε εδώ για να σπάσουμε τη σιωπή», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Λορέτα Μακόλεϊ από τη Σιέρα Λεόνε και την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής. «Η πορεία είναι πολύ ωραία, έχει δύναμη. Ζούμε πολλές επιθέσεις, δολοφονίες κλπ, που πρέπει να σταματήσουμε. Είναι πολύ καλό ότι έχουμε μαζί μας εδώ άντρες. Θα συνεχίσουμε».

Διακρίσεις

«Διαδηλώνουμε για σειρά θεμάτων, που ξεκινούν από τις διακρίσεις κατά των γυναικών στους εργασιακούς χώρους και φτάνουν μέχρι το δικαίωμα να κυκλοφορούμε ελεύθερες, χωρίς πουθενά να είναι το φύλο ή η εμφάνισή μας κριτήριο για επιθέσεις στον μισθό, στις συνθήκες εργασίας, τη ζωή μας», μας είπε η Αθανασία Συμψηρή, φοιτήτρια, που διαδήλωνε στο πανό της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη Φιλοσοφικής. «Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι σήμερα εδώ μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Παλεύουμε κάθε μέρα για να είναι οι σχολές μας χώροι αντισεξιστικοί, αλλά και για όλα τα αιτήματά μας για δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια που συνδέονται άμεσα με αυτή τη μάχη. Ο σεξισμός σπάει άλλωστε μέσα στον αγώνα, εκεί καταλαβαίνουμε όλες και όλοι ότι δεν πρέπει να είμαστε διασπασμένοι. Αναδεικνύουμε επίσης σήμερα τη μάχη για να σταματήσει η σφαγή στην Παλαιστίνη, γιατί ξέρουμε τι σημαίνει καταπίεση σε μια εμπόλεμη ζώνη. Η απελευθέρωση εκεί θα έρθει μόνο με μια ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο».

«Διαδηλώνουμε σήμερα για την απελευθέρωση των γυναικών, των θηλυκοτήτων και των κουήρ ατόμων, γιατί ο καπιταλισμός έχει κηρύξει πόλεμο στα σώματά μας. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες στην Παλαιστίνη όπου μεγάλο κομμάτι των θυμάτων είναι τέτοια άτομα», μας είπε η Ηδονή, επίσης φοιτήτρια Φιλοσοφικής. «Στο Θεατρικών Σπουδών έχουμε περιπτώσεις καθηγητών που υποτιμούν το #metoo και υπερασπίζονται τους Λιγνάδηδες. Χρειάζεται να δίνουμε καθημερινά μάχες ενάντια στο σεξιστικό και καταπιεστικό λόγο στις σχολές μας».

Στο τέλος της πορείας η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός και μέλος της Κίνησης για την Απεργιακή 8 Μάρτη, κάλεσε σε κλιμάκωση της απεργιακής σύγκρουσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρώτο άμεσο σταθμό τη 48ωρη απεργία στα νοσοκομεία 29 και 30 Νοέμβρη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ -μια επίθεση που φορτώνει επιπλέον βάρη στις πλάτες των γυναικών. «Αυτή η απεργία διεκδικεί διπλάσιο προσωπικό, διπλάσιους μισθούς. Θα βρεθούμε στις πύλες των νοσοκομείων την πρώτη μέρα, έξω από το Υπουργείο Υγείας τη δεύτερη. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε για να ξεφορτωθούμε μια βάρβαρη κυβέρνηση που στηρίζει το βρώμικο πόλεμο στην Παλαιστίνη από το Ισραήλ. Μέχρι τη νίκη».

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Χανιά. Όπως αναφέρει το ΣΕΚ Βόλου, στη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης «τo παρών έδωσαν η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη, το ΣΕΚ Βόλου, οι Μαχητικές και Ελεύθερες, το ΚΚΕ(μ-λ) και η Λέσχη εργαζομένων & νεολαίας, ενώ με κοινό πανό κατέβηκαν ο Φοιτητικός Σύλλογος Χωροταξίας & φοιτήτριες Αρχιτεκτονικής».