Ο Κώστας Χρυσαφόπουλος, εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας, μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη και την Εργατική Αλληλεγγύη με αφορμή τη δολοφονία του Χρήστου Μιχαλόπουλου.
Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που φοίτησε ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, ήσασταν οι πρώτοι που πήρατε θέση για τη δολοφονία του.
Ο Χρήστος ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Ένας μαχητής της ζωής. Είχε χάσει πριν δυο χρόνια τον πατέρα του και η οικογένειά του είχε μεγάλα προβλήματα φτώχειας. Δούλευε για να τη συντηρεί από το πρωί μέχρι το απόγευμα και μετά πήγαινε στο σχολείο.
Η είδηση της δολοφονίας του ακούστηκε σε όλους μας ως μία ακόμα ρατσιστική δολοφονική ενέργεια της αστυνομίας που ήρθε να προστεθεί σε αυτές του Σαμπάνη και του Φραγκούλη.
Κοιτάξτε, αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα όπλα των αστυνομικών έχουν ασφάλεια. Δεν πυροβολούν στα καλά καθούμενα. Η ασφάλεια βγαίνει υποτίθεται όταν ο αστυνομικός κινδυνεύει. Το άλλο που ξέρουμε επίσης είναι ότι όταν ένα αυτοκίνητο είναι ύποπτο ή επικίνδυνο και το σταματούν, δεν το πλησιάζουν, κάθονται σε απόσταση, καλούν ενισχύσεις, καλεί τους επιβαίνοντες να βγουν με τα χέρια ψηλά κλπ.
Εδώ έχουμε έναν τραγικό θάνατο μαθητή βιοπαλαιστή εργαζόμενου, χωρίς κανένα λόγο. Λένε δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών και δεν είχε δίπλωμα. Δεν είναι τόσο βαρύ έγκλημα –που μάλιστα να τιμωρείται με θάνατο- το να μη σταματάς, ούτε το να οδηγείς χωρίς δίπλωμα. Ήταν με τον αδερφό του και τις φίλες τους, πιθανόν να φοβήθηκε, 17 χρονών παιδιά είναι. Είναι τρομερό αυτό που συνέβη. Είμαστε πολύ συγκλονισμένοι. Δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε.
Έχει τριτώσει το κακό. Και η δολοφονία του Σαμπάνη και του Φραγκούλη ήταν αντίστοιχα τρομερές. Αστυνομικοί να πυροβολούν νέα παιδιά για το παραμικρό.
Μέσα σε ένα δεκαήμερο έγινε ο παρ’ ολίγον δολοφονικός ξυλοδαρμός της 16χρονης από αστυνομικούς στο Νέο Ηράκλειο, η δολοφονία του Χρήστου Μιχαλόπουλου και ο βασανισμός ενός ακόμη 16χρονου στο Α.Τ της Μήλου. Ταυτόχρονα στα ΜΜΕ γίνεται πολύς λόγος για την «παραβατικότητα ανηλίκων». Υπάρχει κάποια στοχοποίηση της νεολαίας που ανοίγει το δρόμο για τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος της;
Παραβατικότητα μεγάλη σε μαθητές δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι μαθητές/ριες είναι εξαιρετικοί, μελετηροί κι αγωνιστές της ζωής. Υπάρχει μια αυξημένη βίαιη συμπεριφορά σε κάποιες περιπτώσεις η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχολόγους –που τώρα τρέχουν σε 4-5 σχολεία ο καθένας- και με βοήθεια. Ωστόσο η κατάσταση παρουσιάζεται με υπερβολή. Ακόμα και αυτά τα οποία ισχύουν θα πρέπει να τα δούμε σε συσχέτιση με την κοινωνική κατάσταση στην οποία οφείλονται. Η νεολαία δεν πέρασε την παιδικότητα που περάσαμε εμείς.
Διεκδικείτε δικαιοσύνη για τον Χρήστο. Πως νομίζετε ότι πρέπει να συνεχιστεί η μάχη;
Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα. Αυτό εκφράζεται και μέσα από τραγικά γεγονότα όπου νέα παιδιά φεύγουν τόσο άδικα από τη ζωή. Χρειάζεται συνεργασία όλων των δυνάμεων που αντιστρατεύονται τον ρατσισμό και τον φασισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Η ΚΕΕΡΦΑ έχει κάνει τρομερή δουλειά. Και υπάρχουν και άλλες συλλογικότητες με πολύ αξιόλογες ιστοσελίδες, ο Σύλλογος Πολιτισμού Παύλος Κillah P Φύσσας, το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς κ.α.
Πιστεύω ότι όλες οι συλλογικότητες πρέπει να συνεργαστούν για να αναδειχτεί το ζήτημα, όπως επίσης και άνθρωποι που έχουν ζήσει στο πετσί τους το πρόβλημα. Παρακολούθησα χτες μια εκδήλωση στην Πάτρα όπου μιλούσε ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος κι ο συνάδελφος Γιάννης Μάγγος, που έχασε το γιό του Βασίλη. Ένα παιδί που δεν προκάλεσε αλλά δάρθηκε ανηλεώς από τους αστυνομικούς μέσα στη μέση του δρόμου. Και η 16χρονη στο Νέο Ηράκλειο, με βάση αυτά που μάθαμε, από τύχη έζησε.
Χρειάζεται η κοινή δράση και η συνεργασία όλων, γιατί τα ΜΜΕ μόνο συσκοτίζουν το πρόβλημα. Και πρέπει να παίρνουν θέση και τα σωματεία μας. Θα περίμενα τουλάχιστον μια ανακοίνωση από την ΟΛΜΕ για τη δολοφονία του Χρήστου. Έναν μαθητή χάσαμε, αγαπητό σε όλους. Ακόμα και το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να πάρει θέση.