Πολιτισμός
36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Σημαντικές ταινίες, σπουδαίοι καλεσμένοι κι έντονο πολιτικό στίγμα χαρακτηρίζουν το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί από τις 30/11 μέχρι τις 6/12, στους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα στην Αθήνα.

«Σε μια περίοδο ανεξέλεγκτων πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας, έξαρσης της μετανάστευσης και επικίνδυνης ανόδου της ακροδεξιάς, το 36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έρχεται, όπως πάντα, να μας προσφέρει, όχι απλά ένα αδιέξοδο από τα καθημερινά αυτά προβλήματα, αλλά έναν καθρέφτη του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, για να μας αφυπνίσει από την απάθεια ή από ένα επικίνδυνο εφησυχασμό» σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νίνος Φένεκ Μικελίδης. «Έναν καθρέφτη στο όνειρο, όπως έλεγε και ο Μπουνιουέλ, όχι όμως ένα όνειρο φυγής, αλλά ένα όνειρο που ανοίγει τους δρόμους σε μιαν άλλη, πιο καίρια και αληθινή πραγματικότητα. Για όσους κοιτάζουν μπροστά, αντλώντας από το παρελθόν για να φτιάξουν ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Με οδηγό και μέντορα τους ανθρώπους που μας ανοίγουν αυτόν τον καθρέφτη, μέσα από τη μαγική τους οθόνη!».

Το 36ο ΠΕΚ κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 30/11 με την τελευταία ταινία του μεγάλου βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, «The Old Oak» (Η τελευταία παμπ). Στην πρεμιέρα της ταινίας θα παραβρεθεί και ο επί χρόνια συνεργάτης του Κεν Λόουτς, σεναριογράφος Πολ Λάβερτι, που θα παραδώσει και masterclass στο αθηναϊκό κοινό, το μεσημέρι της ίδιας μέρας στον κινηματογράφο Άστορ.

Την επόμενη ημέρα 1/12 ο πολυβραβευμένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Elia Suleiman, θα παραστεί στην προβολή της ταινίας του “The Time That Remains”, στον κινηματογράφο Έλλη σε μια προβολή που το Πανόραμα αφιερώνει στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Nωρίτερα την ίδια μέρα, ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει και ένα masterclass, στον κινηματογράφο Τριανόν. 

Δεν είναι η μόνη δράση του ΠΕΚ στο πλευρό της Παλαιστίνης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ το Πανόραμα ζήτησε από τον εικαστικό Γιάννη Ψυχοπαίδη να φιλοτεχνήσει ένα πρωτότυπο έργο που θα πωλείται σε περιορισμένο αριθμό όλες τις ημέρες των προβολών στα σινεμά που τις φιλοξενούν. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εβδομάδα που προηγήθηκε του φεστιβάλ σημαδεύτηκε από την επίσκεψη του διάσημου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα στον κινηματογράφο Studio όπου προβλήθηκαν όλες οι ταινίες του. Το μεσημέρι του Σαββάτου 26/11, στην κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα της πλατείας Αμερικής έδωσε ένα masterclass απαντώντας σε ερωτήσεις του Νίνου Φένεκ Μικελίδη και του κοινού (μπορείτε να το δείτε βιντεοσκοπημένο εδώ: tinyurl.com/masterclasskusturica).

Στο πλούσιο πρόγραμμα του ΠΕΚ περιλαμβάνονται προβολές για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, Ειδικές Προβολές και προβολές ταινιών μικρού μήκους από σπουδαστές, καθώς και αφιερώματα στους/ις Agnès Varda, Georges Franju, Lindsay Anderson, Δημήτρη Μακρή, Ολυμπία Μυτιληναίου. Το μεσημέρι της Τρίτης 5/12 ο σκηνοθέτης Περικλής Χουρσόγλου θα παραδώσει masterclass στον κινηματογράφο Τριανόν, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Sparrow Call παρουσία του σκηνοθέτη Tim Kent και του παραγωγού Alessio Bergamo.

Ολόκληρο το πρόγραμμα και πληροφορίες για το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου εδώ: panoramafest.gr.