Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έγκλημα στην Πύλο: Η συγκάλυψη δεν θα περάσει

15/6 Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο για το ναυάγιο στην Πύλο. Φωτό: Μάνος Νικολάου.

Τη συγκάλυψη των κρατικών ευθυνών για τη μαζική δολοφονία προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο BBC. 

«Οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού αποκαλύπτουν το πως η πολιτική συνόρων της Ευρώπης Φρούριο και της ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς στη Μεσόγειο» σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ και σχολιάζει τα όσα είπε ο Μητσοτάκης: «Μιλά για την “εφαρμογή μιας αυστηρής πολιτικής η οποία έχει ως αφετηρία μια θεμελιώδη παραδοχή : ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των σκαφών που αποπλέουν από τα τουρκικά παράλια. Το έχουμε καταφέρει αυτό, με αρκετή επιτυχία”. Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας μια άλλη γλώσσα ομολογεί την συστηματική πρακτική των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο. Αυτή η δολοφονική πρακτική είναι αυτή που αναγκάζει τους πρόσφυγες να επιλέξουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές προκειμένου να διαφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια και να φτάσουν σε ένα πιο ασφαλές μέρος για να ζήσουν. Η αναχώρηση του πλοίου Αdrianna από το Τομπρούκ της Λιβύης είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το πλοίο Adrianna λέει: “Όταν εξετάζει κανείς αυτό το σκάφος, το τραγικό είναι ότι αυτό το σκάφος αρχικά αναχώρησε από τα παράλια της Λιβύης. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να συνεργαζόμαστε με τις χώρες διέλευσης”. Με ποιες ακριβώς χώρες πιστεύει ότι είναι σημαντικό να συνεργαστεί; Με την κυβέρνηση του Χαφτάρ, ο γιός του οποίου είναι μέρος των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που επέτρεψαν αυτό το πλοίο να αποπλεύσει από το Τομπρούκ στοιβάζοντας 700-750 άτομα εκεί (όπως έχει αναδείξει και η έρευνα των Reporters United, Lighthouse Reports, Der Spiegel, SIRAJ και El Pais). 

Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το ναυάγιο της Πύλου επανέρχεται στην παραδοχή της πρακτικής των επαναπροωθήσεων, αλλά και στην ενθάρρυνση αυτών των σκαφών να επιστρέφουν στις ακτές από όπου απέπλευσαν. Με ποιόν τρόπο άραγε γίνεται αυτή η ενθάρρυνση; Μήπως αυτό σημαίνει εμπλοκή των λιμενικών αρχών σε πράξεις όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, της ρυμούλκησης όπως οι επιζώντες έχουν δημοσίως πει; Εξάλλου, η ανατροπή και βύθιση του σκάφους έγινε χρονικά αμέσως μετά την ρυμούλκηση. 

Και τέλος, μετά από αυτή την απάνθρωπη, ρατσιστική και ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των ηγετών της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ απλά δηλώνει, ότι “στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό να καταλογίσουμε την ευθύνη στους διακινητές”. Δεν εννοεί προφανώς τον γιο του Χαφτάρ και των πρωτοπαλίκαρων του, αλλά τους πρόσφυγες που ήταν και αυτοί πάνω σε ένα μη αξιόπλοο, χωρίς σωσίβια και σωστικές λέμβους πλοίο, αυτούς που ναυάγησαν και επιζήσανε παρά τις πράξεις και τις παραλείψεις του ελληνικού λιμενικού να τους διασώσει. Η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του ελληνικού λιμενικού γίνεται μέσα από την προσπάθεια να περάσουν όλες οι ευθύνες του ναυαγίου πάνω στους αδίκως κατηγορουμένους εννιά ναυαγούς». 

Αντιφάσεις

Σε δικό της σχόλιο η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: «για να αποδειχτεί ο εξόχως αντιφατικός χαρακτήρας των ισχυρισμών των ελληνικών αρχών, καλούμε τα ΜΜΕ να απευθύνουν διευκρινιστικό ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: τι εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν λέει “ότι έχουμε δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε αυτά τα σκάφη να επιστρέψουν στις ακτές από όπου απέπλευσαν”; Περιλαμβάνει το “δικαίωμα” αυτό και ρυμουλκήσεις; Καλούμε επίσης τα ΜΜΕ να απευθύνουν ερώτημα στον εκπρόσωπο του ελληνικού Λιμενικού: κατά την στενή παρακολούθηση του Adriana, θεωρήθηκε η “βάρκα … προφανώς μη αξιόπλοη”; Επαναλαμβάνει δηλαδή το Λιμενικό τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού;».

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε «μάχη για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του εγκλήματος στη Πύλο, με τον πνιγμό στο ναυάγιο 600 προσφύγων. Το ναυάγιο στην Πύλο είναι το αποτέλεσμα της απάνθρωπης ευρωπαϊκής πολιτικής στα σύνορα, η οποία αναγκάζει τους μετανάστες και πρόσφυγες να αναζητήσουν ακόμα πιο επικίνδυνους τρόπους διαφυγής από την βία που υφίστανται από τις δικτατορίες, τους πολέμους και την φτώχεια. Τα ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες χρειάζεται να είναι στην αιχμή του αντιρατσιστικού κινήματος. 

Πέντε μήνες μετά το έγκλημα της Πύλου οι επιζώντες καταγγέλλουν τις ευθύνες των ελληνικών αρχών για την παράλειψη έγκαιρης διάσωσης τους ενάντια σε κάθε διάταξη του δικαίου της θάλασσας καθώς και για την προσπάθεια ρυμούλκησης τους πέρα από οποιαδήποτε πρωτόκολλα διάσωσης, με αποτέλεσμα την ανατροπή και την βύθιση αυτού. 

Οι επιζώντες αξιώνουν την άμεση, ενδελεχή και αξιόπιστη διερεύνηση και τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των Ελληνικών Αρχών. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη για το τραγικό αυτό έγκλημα. Παράλληλα να δώσουμε την μάχη για να μην μετατραπούν οι 9 επιζήσαντες μετανάστες του ναυαγίου σε “εξιλαστήρια θύματα” μιας δίκης παρωδία, μετακυλίοντας σε αυτούς τις ευθύνες του ελληνικού λιμενικού για το ναυάγιο».