Εργατικό κίνημα
Να σώσουμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο

5/12, Απεργιακή κινητοποίηση για το Αστεροσκοπείο. Φωτό: Μάνος Νικολάου

24ωρη απεργία και κινητοποίηση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν στις 5/12 οι σύλλογοι εργαζομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για μεταφορά του Αστεροσκοπείου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ. 

Ο Δημήτρης Παρώνης, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού του Αστεροσκοπείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα, εξηγεί στην Εργατική αλληλεγγύη γιατί είναι καταστροφικό αυτό το νομοσχέδιο:

«Μέχρι τώρα το Αστεροσκοπείο και τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα ΝΠΔΔ υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, που είναι ο αρμόδιος φορέας για να συντονίσει όλα τα θέματα γύρω από την έρευνα και να δώσει μία ενιαία δράση των κέντρων για την κατεύθυνση της έρευνας. Με το πρόσχημα ότι το Αστεροσκοπείο θα προσφέρει στην Πολιτική Προστασία προς όφελος του πολίτη, το μεταφέρουν άρον άρον χωρίς κανέναν σχεδιασμό υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας χωρίς κανείς να ξέρει ακριβώς τις συνέπειες, ακριβώς γιατί το νομοσχέδιο είναι τελείως γενικόλογο. 

Έτσι κι αλλιώς το Αστεροσκοπείο προσφέρει εδώ και χρόνια στην Πολιτική Προστασία είτε μέσω του Σεισμολογικού Ινστιτούτου είτε μέσω άλλων προγραμματικών συνεργασιών με όλα τα υπουργεία. Και από την άλλη, μόλις ένα 15% περίπου της δουλειάς του Αστεροσκοπείου έχει να κάνει με την Πολιτική Προστασία, το υπόλοιπο 85% δεν έχει καμία σχέση. Για παράδειγμα, θα ενσωμάτωναν και μια ολόκληρη ιατρική σχολή επειδή θα χρειαστεί να ασχοληθούν με μια πανδημία στο εν λόγω υπουργείο;

Με μια πρώτη ανάγνωση καταλαβαίνουμε ότι επιχειρείται μία φίμωση της έρευνας και της επιστήμης, ώστε να είναι αρεστή στην κυβέρνηση. Δεύτερον, διασπάται ο ερευνητικός ιστός της χώρας. Ενδεχομένως θα συνεχίσουν και άλλα ερευνητικά κέντρα να τα τοποθετούν σαν μικρές υπηρεσίες ανά υπουργείο. Τρίτον θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό ώστε να κατευθυνθεί η έρευνα μόνο σε ό,τι αποφέρει μετρήσιμο οικονομικό όφελος εις βάρος άλλων κομματιών της έρευνας όπως είναι η θεωρητική, μη εφαρμοσμένη έρευνα. 

Και τέλος, το νομοσχέδιο λέει ότι με ΚΥΑ τριών υπουργείων θα λύνονται τα προβλήματα που θα εμφανιστούν. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια, γιατί όταν υπάρξουν για παράδειγμα δυσκολίες στη χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι που στηρίζονται σε ερευνητικά προγράμματα, δηλαδή οι συμβασιούχοι, θα βρίσκονται στην αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας τους. Οι συμβασιούχοι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων του Αστεροσκοπείου. Λένε για brain drain, αλλά χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύηξηση της χρηματοδότησης παραμένει θεωρητικό. 

Είναι αυταρχικός ο τρόπος που θέλουν να επιβάλει η κυβέρνηση αυτή τη ρύθμιση. Όλη η επιστημονική κοινότητα είναι εναντίον της, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας -το εξέφρασε και χθες στη Βουλή-, όλοι οι σύλλογοι ερευνητών, όλες οι διοικήσεις των ερευνητικών κέντρων, αλλά επιμένουν να το περάσουν με το έτσι θέλω. Είναι η πρώτη φορά, στα 25 χρόνια που είμαι εγώ στον χώρο, που κάνουμε τέτοια κινητοποίηση, 24ωρη απεργία, συνεντεύξεις Τύπου, συγκέντρωση. Όλη η ερευνητική κοινότητα έχει βγει και διαμαρτύρεται».