Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε στις 5/12 και η δεύτερη στη σειρά κινητοποίηση των δικηγόρων που συνεχίζουν την αποχή ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συμμετείχαν με πανό οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά, Λιβαδειάς, Πατρών και Καλαμάτας, η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων, το Σωματείο Μισθωτών δικηγόρων και άλλοι.
Η συγκέντρωση έγινε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην Ακαδημίας και με πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα για να ενωθεί με τη μεγάλη συγκέντρωση των υπόλοιπων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
«Αντιμετωπίζουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ως κομμάτι μιας συνολικής επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι», δήλωσε στην ΕΑ ο δικηγόρος Μιχάλης Σαρχιανάκης. «Μιλάμε για συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, καρτελοποίηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
Στον χώρο μας, με πρόσχημα το φορολογικό, χτυπιέται ο μικρός και μεσαίος αυτοαπασχολούμενος δικηγόρος, αυτός που θα κληθεί να υπερασπιστεί τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες, απέναντι σε μια κυβέρνηση ολοένα και πιο αυταρχική. Αυτό που ζητούν είναι να συρρικνωθούμε, να φύγουμε από το επάγγελμα, να υπαλληλοποιηθούμε, ενώ οι μεγάλες δικηγορικές εταιρίες που σύμφωνα με τα νέα στοιχεία κατέχουν το 85% του τζίρου, να πάρουν και το υπόλοιπο.
Γι' αυτόν τον λόγο, ανεξάρτητα από το αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ή με ποια μορφή, θα πρέπει να δώσουμε μια συνέχεια και μια προοπτική. Αλλά όχι μόνοι μας, όχι περιχαρακωμένοι. Να τη δώσουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται, με τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όπως είναι συνολική η επίθεση, έτσι συνολική πρέπει να είναι και η απάντηση. Ακολουθεί ο προϋπολογισμός, που είναι η καλύτερη ευκαιρία να παλέψουμε μαζί με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Οι δικηγορικοί σύλλογοι πρέπει να βάζουν στην ημερήσια διάταξή τους την παρουσία τους σε πανεργατικές κινητοποιήσεις, όχι για τους μισθωτούς μόνο, αλλά για όλους.
Η διάθεση που υπάρχει στον κλάδο είναι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Ο κόσμος ψάχνει να δει τι άλλο μπορεί να κάνει. Θεωρεί ότι δεν εκπροσωπείται ή υποεκπροσωπείται από την ηγεσία του ΔΣΑ και της Ολομέλειας. Θα πρέπει να αναπτυχθούν αγώνες από τα κάτω, που θα πιέσουν και την κορυφή. Σε αυτό λογοδοτεί και η δημιουργία της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων».