29/11, Συγκέντρωση στο Έλενα Βενιζέλου. Φωτό: Μάνος Νικολάου
30/11, Ηράκλειο Κρήτης. Φωτό: ekriti.gr
Με τρομερή επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία στην Υγεία στις 29 και 30 Νοέμβρη για την υπεράσπιση του ΕΣΥ, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς, για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση. Στα περισσότερα νοσοκομεία η συμμετοχή στην απεργία ακύρωσε τις βασικές λειτουργίες, τα τακτικά χειρουργεία έμειναν κλειστά, όπως και πολλές κλινικές και εξωτερικά ιατρεία. Πολλά σωματεία έβγαλαν τα ίδια το προσωπικό ασφαλείας, μην επιτρέποντας στις διοικήσεις να λειτουργούν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς σε ημέρα απεργίας. Και τις δύο μέρες την απεργία στήριξε όλο το προσωπικό, από τους γιατρούς μέχρι το νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό.
Την πρώτη μέρα 29/11 έγιναν κινητοποιήσεις σε πολλά νοσοκομεία της Αθήνας. Στον Άγιο Σάββα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη, ενώ λειτούργησαν μόνο οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες, καθώς η απεργία είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή. Στην πύλη με το πανό του σωματείου βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι του ΓΝΑ Γεννηματάς μαζί με αντιπροσωπεία από το Σωτηρία. Στον κόμβο του Χίλτον με το πανό της ΟΕΝΓΕ βγήκαν οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού. Πολύ μαζική ήταν η κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ Δαφνί με τη συμμετοχή και των εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, η οποία ολοκληρώθηκε με συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στη λεωφόρο Καβάλας. Συγκέντρωση στην πύλη και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Πολύ μαζική και οργισμένη ήταν και η συγκέντρωση στο ΓΝ Έλενα Βενιζέλου στο προαύλιο και μετά στον δρόμο έξω από το νοσοκομείο, ενώ λίγη ώρα μετά ο Χρυσοχοΐδης “καρατόμησε” τη διοικήτρια του νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η οποία απέτυχε όπως έδειξε η τεράστια συμμετοχή στην απεργία την επόμενη μέρα.
Κινητοποιήσεις στις 29/11 έγιναν σε νοσοκομεία στις άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια, όπου συμμετείχαν γιατροί και εργαζόμενοι/ες και από τα δυο νοσοκομεία της πόλης με την παλαιστινιακή σημαία στα χέρια, ενώ με πανό βρέθηκαν η ΕΙΝΗ, το Σωματείο Εργαζόμενων Χατζηκώστα, οι Σύλλογοι Οικογένειας και Εργαζόμενων ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, το Εργατικό Κέντρο και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής. Στη Θεσσαλονίκη δεκάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρέθηκαν στην πύλη του Ιπποκράτειου με το πανό της ΕΝΙΘ. Στην Πάτρα συγκεντρώθηκαν στην 6η ΥΠΕ οι απεργοί υγειονομικοί του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας", οι γιατροί από τα νοσοκομεία της πόλης με το πανό της ΕΙΝΑ, οι φοιτητές της Ιατρικής, το ΣΕΚ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς, καθώς και μαζική αντιπροσωπεία μεταγγιζόμενων ασθενών, των οποίων οι καταγγελίες ανέδειξαν την άθλια κατάσταση της μονάδας μετάγγισης του ΠΓΝΠ.
Στις 30/11 το απεργιακό διήμερο ολοκληρώθηκε με το μεγαλύτερο απεργιακό συλλαλητήριο στην Υγεία των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα. Χιλιάδες ήταν οι υγειονομικοί από όλες τις ειδικότητες -γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικοί, τεχνικοί, καθαρίστριες- και πλάι τους οι φοιτητές, οι θεραπευόμενοι των προγραμμάτων Απεξάρτησης και εργαζόμενοι της ΑΔΕΔΥ που είχε κηρύξει στάση εργασίας σε στήριξη στους υγειονομικούς.
Αγωνιστική έκρηξη
Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας, όπου από νωρίς πλημμύρισε η Αριστοτέλους. Εκεί έγιναν χαιρετισμοί από συνδικαλιστές, ανάμεσά τους του Κώστα Καταραχιά, γραμματέα συλλόγου εργαζομένων ΓΝ Έλενα Βενιζέλου και μέλος του ΔΣ ΕΙΝΑΠ, ο οποίος μετέφερε την εικόνα της αγωνιστικής έκρηξης στο νοσοκομείο του και έβαλε την προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης ενόψει του νέου προϋπολογισμού.
Στη συνέχεια η πορεία βάδισε στο κέντρο της Αθήνας για να καταλήξει στο Σύνταγμα. Ενδεικτικό της επιτυχίας της απεργιακής κινητοποίησης και της ευρείας συμμετοχής ήταν τα πάνω από πενήντα πανό που διαδήλωσαν. Το πανό του Συντονιστικού Νοσοκομείων βαμμένο με τα χρώματα της Παλαιστίνης και με σύνθημα «Από τη Γάζα μέχρι την Αθήνα – Αγώνας μέχρι τη Νίκη» έκανε τη σύνδεση με τη μάχη για “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”, ένα σύνθημα που φώναζαν δυνατά οι απεργοί σε όλη τη διάρκεια της πορείας.
Αντίστοιχη η εικόνα και από την πανεργατική απεργιακή διαδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 30/11. Τη συγκέντρωση καλούσαν όλα τα σωματεία της Υγείας στο νησί, μαζί με τα Εργατικά Κέντρα, τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς. Ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και βάδισε στο κέντρο της πόλης. Μαζική συμμετοχή, ανάμεσα σε άλλους, είχαν οι εργαζόμενοι από το ΠΑΓΝΗ, το Σωματείο Εργαζομένων και τον Σύλλογο Ειδικευόμενων στο Βενιζέλειο, το ΚΕΘΕΑ, το μπλοκ των σωματείων από την Ιεράπετρα.
Οι πικέτες του Συντονιστικού των Νοσοκομείων, της Εργατικής Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο έκαναν αίσθηση, ενώ το σύνθημα που κυριαρχούσε στο μπλοκ του ΣΕΚ «Αγώνας διαρκείας απεργιακός, θα’ ναι η απάντηση από δω και μπρος» έδινε τον τόνο για την κλιμάκωση των απεργιών. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις στις 30/11, από τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα μέχρι τις Σέρρες και τη Θήβα.
Mάνος Νικολάου
«Απαράδεκτη και χωρίς προηγούμενο η κατάσταση στο νοσοκομείο μας», μας είπε η Γ.Σ., μαία στο Έλενα Βενιζέλου. «Υποφέρουν οι λεχώνες και τα μωρά επειδή δεν έχουμε θέρμανση στο κεντρικό κτίριο την ώρα που εμείς δίνουμε μάχη για να διατηρήσουμε στη ζωή τα πρόωρα. Έχουν απαξιώσει πλέον τη ζωή. Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες για κάνουν μεταφορά του κόσμου σε κτίρια με θέρμανση. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση στην πύλη στις 29/11 και μαζί μας βρέθηκαν και ογκολογικοί ασθενείς, μαμάδες με τα μωρά και άλλοι.
Η συμμετοχή μας στην απεργία νομίζω ότι δεν έχει προηγούμενο, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Δεν θα μπορούσαμε να ήμασταν και περισσότεροι, γιατί δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό, ώστε να αφήσει το πόστο του και να κατέβει στην πορεία. Είμαστε εδώ να το παλέψουμε, όλοι/ες μαζί μια γροθιά».
Η Α.Μ., μαία στο ίδιο νοσοκομείο συμπληρώνει: «Είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή σήμερα. Κάνουμε αγώνα για να σώσουμε το νοσοκομείο για όλο αυτό τον κόσμο που νοσηλεύουμε και για εμάς που δουλεύουμε.
Έχουν παρατήσει το νοσοκομείο εδώ και χρόνια. Από τα τέλη του ’90 που είμαι στο νοσοκομείο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει συντήρηση παρά ελάχιστα πράγματα. Η κυβέρνηση και οι ιθύνοντες κάνουν ότι δεν βλέπουν την κατάσταση, γιατί προφανώς κάπως επωφελούνται από όλο αυτό. Όπως φαίνεται μόνο με τον αγώνα τους αναγκάζουμε να δώσουν σημασία. Κι επειδή η κατάσταση “δεν πάει άλλο”, δεν υπάρχει ερώτημα αν μας παίρνει για απεργία διαρκείας. Αν δεν το κάνουμε, νομίζω ότι δεν θα έχουμε ελπίδα».
«Η σημερινή απεργιακή διαδήλωση είναι το καλύτερο πράγμα που έχω δει εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Είχε κόσμο και πάρα πολλά σωματεία να συμμετέχουν», δηλώνει η Μερόπη Μανταίου, διευθύντρια πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Σωτηρία.
«Τα προβλήματα είναι πολλά και πολύ μεγάλα. Κατεβάζουν ασφαλιστικό νομοσχέδιο με στόχο να αποκλείσουν τους ανασφάλιστους, ντόπιους και μετανάστες, από τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Όπως διαδηλώναμε, είδα πάρα πολύ κόσμο να διαβάζει τις προκηρύξεις μας. Χρειάζεται η ενημέρωση στον κόσμο. Όπως χρειάζεται και η απεργιακή συνέχεια, ίσως ένα μπαράζ με απεργίες και κινητοποίηση όλων και περισσότερων φορέων».
«Η τακτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι να επικρατήσει η διάλυση για να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας, να μπαίνουν ιδιώτες και να ανθίζουν οι ιδιωτικές κλινικές», επισήμανε ο Χρήστος Παπήλας, ειδικευόμενος γιατρός στο Κρατικό Νίκαιας. «Εκτίμησή μου είναι ότι και το μέτρο για τις καθημερινές εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία είναι εκβιαστικό για να τα ιδιωτικοποιήσουν, ξέροντας ότι το σχέδιο αυτό στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν κάνουν τίποτα για να προσλάβουν το προσωπικό που θα στελεχώσει αυτές τις εφημερίες.
Το καλύτερο παράδειγμα έρχεται από το Κρατικό Νίκαιας: ο αξονικός δεν έχει προσωπικό για να βγουν οι εφημερίες και η διοίκηση θέλει να τον αναλάβει ιδιωτική εταιρία. Γιατί δεν μπορεί να βγει εφημερία χωρίς να κάνεις αξονικές. Είχαν φτάσει στο σημείο να καλύπτουν την τρύπα ακτινολόγοι από άλλα νοσοκομεία που τους έφερναν με ψέματα για το ωράριο. Γενικά το πλαίσιο είναι ότι υπάρχουν χρήματα μόνο όταν είναι να δοθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στην CVC.
Ιδανικά αυτό που θα ήθελα να δω για τη συνέχεια είναι απεργίες, όπως είχαν κάνει στην Αγγλία οι υγειονομικοί με πενθήμερες. Γιατί μια τέτοια απεργία θα κινητοποιούσε και περισσότερο κόσμο για να ενημερωθεί και να σταθεί αλληλέγγυος. Ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο το ότι παίρνω 4 ευρώ την ώρα για να είμαι 24 ώρες σε εφημερία, αλλά ότι δεν αντέχω να το κάνω αυτό σε τέτοιες συνθήκες».
«Το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχει σημάνει τον ξεσηκωμό του υγειονομικού κινήματος», τονίζει η Μαρία Μπολοβίνα, μέλος ΔΣ Σωματείου ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο.
«Οι κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης -που στην πραγματικότητα διαλύει την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση- είναι η μεγάλη απόδειξη πως ο κόσμος όχι απλά είναι οργισμένος, αλλά καταλαβαίνει ότι η μόνη απάντηση βρίσκεται στον δρόμο. Στις 28/11 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, η πιο μαζική που έχει γίνει το τελευταίο μεγάλο διάστημα. Έγινε σαφές πως αυτό το νομοσχέδιο αφορά όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο το ΨΝΑ Δαφνί. Και πως όχι μόνο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά συνολικά σκοπεύουν να υποβαθμίσουν καθολικά την Ψυχική Υγεία.
Αυτό το νομοσχέδιο έχει ως στόχο τόσο την οικονομική εξάντληση των σχετικών δομών, όσο και την ιδεολογική κυριαρχία πάνω στο τι σημαίνουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας και εξάρτησης και την αποσύνδεσή τους από το σύστημα που τα γεννά. Η εμπορευματοποίηση και η βιολογικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των κοινωνικών αιτιών τους, είναι μια ολόκληρη προσπάθεια ελέγχου της θεραπείας και των συλλογικών διαδικασιών. Στη συνέλευση συζητήθηκε ακόμη πως απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση η πρόταση για απεργία διαρκείας χρειάζεται να αποτελεί βασικό στόχο των νοσοκομείων το επόμενο διάστημα.
Η συμμετοχή των εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου στην 48ωρη απεργία της Υγείας ήταν μαζική και δυναμική. Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και λήπτες βρέθηκαν μαζί έξω από το Υπουργείο Υγείας για να διεκδικήσουν πως αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δράσεις και γενικές συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
«Είναι η στιγμή να δώσουμε πίσω στο 18ΑΝΩ την αγάπη και το νοιάξιμο που έχουμε πάρει από τους θεραπευτές μας. Σήμερα βλέπουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον αγώνα, αλλά υπάρχει πολύς κόσμος που μας συμπαραστέκεται.
Τόσα χρόνια νιώθαμε ότι παλεύουμε μόνοι μας, σήμερα έχουμε τόσους συντρόφους δίπλα μας για να προχωρήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που χρειαζόμαστε», δηλώνει ο Φώτης, ενώ η Νάσια συμπληρώνει: «Είναι απαράδεκτο να ιδιωτικοποιηθούν οι μονάδες Ψυχικής Υγείας. Είναι ένα έγκλημα όχι μόνο για μας που κάνουμε ακόμα τη θεραπεία μας, αλλά και στους ανθρώπους που ακόμα είναι στον δρόμο και υποφέρουν».