Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Νέα απεργία 8 Δεκέμβρη - Μονιμοποιήσεις, όχι απολύσεις

30/11, Απεργιακή κινητοποίηση υγειονομικών στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Νέα πανελλαδική στάση εργασίας 10πμ-3μμ και κινητοποιήσεις καλεί η ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή 8/12 διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30πμ στο Υπουργείο Υγείας, ενώ στις άλλες πόλεις συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες.

Αφορμή για τη νέα κινητοποίηση είναι η ρύθμιση σε νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που δίνει παράταση στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων μόνο για έξι μήνες και όχι για έναν χρόνο, όπως είχαν μόλις δεσμευτεί ο Χρυσοχοΐδης και όλοι οι αρμόδιοι σε συναντήσεις με την ΠΟΕΔΗΝ. Είναι οι επικουρικοί που ο Μητσοτάκης καλούσε να στηρίξουν το ΕΣΥ στην πανδημία τάζοντάς τους μονιμοποίηση για την αναγνώριση της προσφοράς τους. Τρία χρόνια μετά, στη χειρότερη κατάσταση που έχει επέλθει το ΕΣΥ, προσπαθούν να τους ξεφορτωθούν.

Η εν λόγω ρύθμιση λέει συγκεκριμένα: «Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 όλες οι ενεργές κατά την 31η.12.2023 συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού... δύναται να παρατείνονται από τη λήξη τους και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την 30ή.6.2024». 

Οι 20.000 συμβασιούχοι, που σε πολλά νοσοκομεία και τμήματα αποτελούν το 50% του προσωπικού, δεν εργάζονται για τις έκτακτες ανάγκες του Covid-19, αλλά καλύπτουν μόνο ένα μέρος των δεκάδων χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων. Χάρη σε αυτούς δεν έχουν κλείσει ακόμα ολόκληρες κλινικές και κρατούνται όρθια τα νοσοκομεία. Η υποκρισία της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Από τη μία μιλάει για προσλήψεις -κι αυτές ελάχιστες- που δεν γίνονται γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον και από την άλλη κρατάει στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πάνω από το 35% του προσωπικού, αντί να το μονιμοποιήσει.

Έξω οι εργολάβοι

Ο δρόμος για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ περνάει μέσα από τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυτό είναι άμεσο όταν μιλάμε για την καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη και την τεχνική υπηρεσία. Στα νοσοκομεία που δεν έχουν περάσει ακόμα οι υπηρεσίες αυτές σε εργολάβους, οι διαγωνισμοί για να τις πάρουν ιδιωτικές εταιρίες συνεχίζονται παρά τη “δέσμευση” του υπουργείου για παύση αυτών των διαγωνισμών και χιλιάδες συμβασιούχοι που δουλεύουν για χρόνια με ΣΟΧ θα απολυθούν. Οι συμβάσεις με τους εργολάβους είναι κλοπές για το Δημόσιο, καθώς στοιχίζουν ακριβότερα, και γαλέρα για τους εργαζόμενους που θα παίρνουν μισθό 400-600 ευρώ. 

Στάση εργασίας και συνέλευση ενάντια στη νέα ρύθμιση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στις 4/12, με το Σωματείο τους να αναφέρει ότι «αν ισχύσει η 6μηνη παράταση από την επόμενη μέρα το ΕΚΑΒ θα διαλυθεί πανελλαδικά αφού θα σταματήσουν να εργάζονται 700 επικουρικοί διασώστες που αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού προσωπικού. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η περιβόητη προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό στην Υγεία ήδη κωλυσιεργεί για δύο χρόνια τουλάχιστον και ζητούμε άμεσα την έκδοση προκηρύξεων για μόνιμο προσωπικό 800 ατόμων όπως έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός». Σύμφωνα με το HealthReport.gr, αναμένεται άμεσα νέο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας που επισημοποιεί και προχωράει παραπέρα την είσοδο ιδιωτών στο ΕΚΑΒ και τη στελέχωση οδηγών από τον Στρατό.

«Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας στην Υγεία και η νέα επίθεση Χρυσοχοΐδη, βάζει επιτακτικά την ανάγκη για την κλιμάκωση», τονίζει το Συντονιστικό Νοσοκομείων και προτείνει «να προχωρήσουμε σε απεργίες όλη την ερχόμενη βδομάδα (από 11 μέχρι 15 Δεκέμβρη) με καθημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Και στις 15 Δεκέμβρη που μπαίνει ο προϋπολογισμός στη Βουλή για να ψηφιστεί να προχωρήσουμε σε πανεργατική πανελλαδική απεργία με όλους τους εργαζόμενους».