Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα στα Εξάρχεια και την εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008. Οι οργισμένες διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία έγιναν ένα μαζικό κίνημα που απλώθηκε σε όλη τη χώρα, κέρδισε την συμπάθεια της εργατικής τάξης, βάθυνε την κρίση και επιτάχυνε την πτώση της κυβέρνηση του Καραμανλή της ΝΔ.
Ο «Δεκέμβρης του ‘08», οι «μέρες του Αλέξη» ήταν ο προπομπός για τους συγκλονιστικούς αγώνες και τη μαζική αριστερή ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας στα χρόνια των μνημονίων.
Ένα χρόνο πριν ο Καραμανλής είχε κερδίσει τις εκλογές που ο ίδιος είχε κηρύξει πρόωρα και οι «έγκυροι αναλυτές» της εποχής μίλαγαν για τον έλεγχο που είχε η Νέα Δημοκρατία στα πράγματα και τη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτοί που έπεφταν από τα σύννεφα τον Δεκέμβρη του 2008 είχαν κλείσει τα μάτια στις μεγάλες πανεργατικές απεργίες που είχαν αρχίσει να ξεσπούν με αφορμή τις επιθέσεις στο ασφαλιστικό των Μαγγίνα και Πετραλιά, τις απεργίες των λιμενεργατών, των ΔΕΚΟ, των εκπαιδευτικών και φυσικά, το μεγάλο κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων του 2006-2007 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του νέου νόμου-πλαισίου της Γιαννάκου. Αλλά ο δρόμος είχε ανοίξει.
Η επερχόμενη οικονομική κρίση είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της και παρότι ο υπουργός Οικονομίας τότε Αλογοσκούφης έλεγε ότι η «οικονομία είναι θωρακισμένη», ανακοίνωνε πακέτο στήριξης στις τράπεζες ύψους 28 δις.
«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες»
Έτσι το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά – στη νεολαία σφαίρες» που άρχισε να ακούγεται από την επόμενη της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, είχε πραγματικό νόημα. Όπως και το σύνθημα «σκοτώνουν μετανάστες – σκοτώνουν μαθητές». Η Νέα Δημοκρατία του “κεντρώου” Καραμανλή, ήδη είχε αρχίσει να αναζητάει στηρίγματα στους ακροδεξιούς που συσπειρώνονταν στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη -προετοιμάζοντας και τις μεταγραφές των υπαρχηγών του Άδωνι, Βορίδη και Πλεύρη. Σχεδόν ταυτόχρονα με τον Αλέξη, έχανε τη ζωή του ο πακιστανός μετανάστης Μαζίρ Γκιούλ μετά από επίθεση της αστυνομίας έξω από την Υπηρεσία Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και λίγες μέρες αργότερα η μετανάστρια συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα δεχόταν επίθεση με βιτριόλι από μπράβους της εργοδοσίας.
Η εξέγερση ξέσπασε λεπτά αφότου ο Αλέξης δέχτηκε τις σφαίρες του Κορκονέα στη Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Σάββατο βράδυ 6ης Δεκέμβρη, τα Εξάρχεια γεμάτα από νεολαία που γιόρταζαν κάποιον Νίκο ή Νίκη, χτυπήθηκαν από ηλεκτροσόκ. Τα νέα μεταδίδονται αστραπιαία, όλοι βγαίνουν στο δρόμο και κάνουν αυθόρμητες διαδηλώσεις, στήνουν οδοφράγματα, καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια του κέντρου της Αθήνας.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 7 Δεκέμβρη, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο για να συμμετάσχουν στο πρώτο οργανωμένο συλλαλητήριο. Βαδίζουν αποφασισμένοι, παρά τα δακρυγόνα των ΜΑΤ, με κατεύθυνση τη ΓΑΔΑ και από εκεί πίσω στη Βουλή.
Τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη το πρωί, χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα κλείνουν τα σχολεία τους και βγαίνουν στους δρόμους. Σε όλες τις γειτονιές μαθητικές πορείες πολιορκούν τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Ολόκληρα σχολεία και φοιτητές από δεκάδες σχολές συγκεντρώνονται έξω από τη ΓΑΔΑ και τη Βουλή. Ξεκινά μία συγκλονιστική εβδομάδα καθημερινών διαδηλώσεων και οργάνωσης του κινήματος που διεκδικεί ότι θα γίνει η ταφόπλακα της κυβέρνησης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μετά από καλέσματα οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς, συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για να βαδίσουν στη Βουλή. Τα δακρυγόνα των ΜΑΤ πέφτουν βροχή, πνίγουν στην κυριολεξία τη διαδήλωση, αλλά δεν καταφέρνουν να τη σταματήσουν.
Η κυβέρνηση βρέθηκε σε κατάσταση πανικού. Εκείνο το βράδυ έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και «διαρροές» μιλούσαν για ενεργοποίηση του άρθρου 48 του Συντάγματος για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη χρησιμοποίηση του στρατού για να αποκαταστήσει την «τάξη».
Η κυβέρνηση τελικά επέλεξε άλλη αντιμετώπιση. Κροκοδείλια δάκρυα για το «ατυχές συμβάν» και τα βάσανα της «γενιάς των 700 ευρώ», νουθετήσεις για την «αποκήρυξη της βίας», δηλώσεις ότι η αστυνομία είναι «αμυνόμενη» και θα παραμείνει έτσι. Αυτές οι προσπάθειες όμως δεν έπειθαν. Οι πρυτάνεις έκλεισαν τις σχολές, το υπουργείο Παιδείας τα σχολεία, ο Καραμανλής ζήτησε από τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να αναβάλουν την Πανεργατική Απεργία που είχε ήδη προκηρυχθεί για τις 10 Δεκέμβρη.
Τίποτα, όμως, δεν μπορούσε να σταματήσει το κίνημα. Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη ανακοινώσει τριήμερη απεργία με κορύφωση την Πανεργατική, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ κηρύσσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη 9/12, οι μαθητές και οι φοιτητές ξεκινούν καταλήψεις στα σχολεία και τις σχολές. Μία ημέρα πριν την Πανεργατική, ένα τεράστιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συγκλονίζει το κέντρο της Αθήνας. Το ίδιο απόγευμα χιλιάδες συγκεντρώνονται στην κηδεία του Αλέξη και συγκρούονται με την αστυνομία που ρίχνει δακρυγόνα ακόμα και στο νεκροταφείο.
Πανεργατική απεργία κλιμάκωσης
Την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, η Πανεργατική Απεργία κορυφώνεται με μια τεράστια πολιτική, αντικυβερνητική διαδήλωση παρόλο που οι ηγεσίες των συνδικάτων υποχώρησαν στις πιέσεις της κυβέρνησης και ανακοινωσαν ότι για να αποφευχθούν τα «επεισόδια» δεν θα γίνει πορεία. Η επιτυχία της Πανεργατικής άνοιξε το δρόμο για να πάρει το κίνημα οργανωμένο χαρακτήρα με κλιμάκωση των καταλήψεων και των απεργιών. Την επόμενη ημέρα, οι μαθητές και οι φοιτητές συνεχίζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις κινητοποιήσεις τους. Οι καταλήψεις πολλαπλασιάζονται. Την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη, τα νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια βρήκαν πάνω από 800 σχολεία και πάνω από 100 σχολές να είναι κατειλημμένες πανελλαδικά.
Στις 18 Δεκέμβρη, οι δύο συγκεντρώσεις, των εργαζόμενων στο δημόσιο και του εκπαιδευτικού κινήματος, ενώθηκαν σε μία. Οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις συνεχίστηκαν και στις παραμονές των Χριστουγέννων, με τις εικόνες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το «δέντρο του Αβραμόπουλου» στο Σύνταγμα να κάνουν το γύρο του κόσμου.
Η συνέχεια ήταν η επιδείνωση της κρίσης της ΝΔ. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Καραμανλής κήρυξε έκτακτες εκλογές τις οποίες έχασε πανηγυρικά και τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου με μια πλειοψηφία που φαινόταν εντυπωσιακή (σχεδόν 44%). Αλλά σύντομα θα ερχόταν αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο απεργιακό μπαράζ, τη μεγάλη άνθιση των εργατικών αγώνων στα χρόνια των μνημονίων που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 13% μέσα σε τρία χρόνια.
Οι δεκάδες πανεργατικές απεργίες, οι απεργίες διαρκείας, οι καταλήψεις των πλατειών γκρέμισαν τρεις κυβερνήσεις μέχρι το 2015. Ένα τεράστιο κίνημα που έγινε από τον ίδιο κόσμο που εξεγέρθηκε το Δεκέμβρη του 2008 και εκατομμύρια άλλους που παρέσυρε στη νέα ριζοσπαστικοποίηση. Δυνάμωσε την αριστερά φτάνοντας στην εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν το «τέλος των μνημονίων» μέσα από υπουργικούς θώκους. Αλλά και την ίδρυση αμέσως μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το ξεδίπλωμα των μεγάλων αγώνων που ακολούθησαν.
1 Νοέμβρη 2023, Ν. Ηράκλειο. Η αστυνομική απαγόρευση της αντιφασιστικής διαδήλωσης δεν περνάει. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
“Παραβατικοί είναι οι μπάτσοι, όχι η νεολαία”
Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στο Νέο Ηράκλειο, σε μικρή απόσταση από την αντιφασιστική συναυλία, η αστυνομία επιτίθεται σε αντιφασίστες/ριες νέους/ες κι αφήνει σοβαρά τραυματισμένη μια 16χρονη κοπέλα. Στις 11 Νοεμβρίου στο Λεοντάρι της Βοιωτίας ο 17χρονος Χρήστος Μιχαλόπουλος δολοφονείται από αστυνομικό μπροστά στον αδερφό του και τις δύο φίλες τους. Μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Χρήστου δημοσιεύεται καταγγελία για τον βασανισμό ενός άλλου 17χρονου παιδιού στο Α.Τ της Μήλου.
Γεγονότα που συνέβησαν μέσα σε ένα εικοσαήμερο και λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι αστυνομικές επιθέσεις στη νεολαία είναι παρούσες. Καθεμιά τους ξεχωριστά και όλες μαζί, συμπυκνώνουν όλο το πακέτο: του ρατσισμού (όπως τις δολοφονίες των ανήλικων Ρομά Σαμπάνη, Φραγκούλη, Μιχαλόπουλου), τις κυβερνητικές πλάτες στους φασίστες (16χρονη στο Νέο Ηράκλειο), της τρομοκρατίας (βασανιστήρια 17χρονου στη Μήλο για να κατονομάσει τους φίλους του και να γίνει μόνιμος πληροφοριοδότης).
To χαλί στρώνεται καθημερινά με τη συστηματική στοχοποίηση της νεολαίας που σύμφωνα με τα ΜΜΕ είναι «παραβατική» και συσπειρώνεται σε «συμμορίες ανηλίκων που σκορπούν τον τρόμο σε συνομηλίκους τους και μη». Δεν υπάρχει ημέρα που τα ρεπορτάζ για την «παραβατικότητα των ανηλίκων» να μην υπάρχουν στη θεματολογία των δελτίων ειδήσεων και με αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη ακόμα συχνότητα, ανεβαίνουν οι δημοσιεύσεις στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Μία από αυτές μιλάει για τη δημιουργία πολιτοφυλακής γονέων στην Κηφισιά που περιπολεί κάθε παρασκευοσάββατο για να αντιμετωπίσει την «παραβατικότητα των ανηλίκων».
Ανάμεσα σε αυτές τις ειδήσεις συνυπάρχουν και τα πανομοιότυπα “ρεπορτάζ” για «ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛΑΣ για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων» σε πολλές γειτονιές.
Για παράδειγμα ένα από τα πολλά τέτοια δημοσιεύματα με αναφερόμενη πηγή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέει: «στο πλαίσιο της δράσης, η οποία αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, ελέγχθησαν 52 ανήλικοι. Σκοπός της δράσης ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας. Τα στοιχεία που συλλέγονται θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης και διερεύνησης για το σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων σε περιοχές όπου διαπιστώνεται συσσώρευση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας».
Σε ένα άλλο «Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής (24/11) σε ειδικές επιχειρήσεις σε Κολωνό, Μαρούσι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Γλυφάδα, Πετρούπολη και Ίλιον για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων. Στο πλαίσιο των δράσεων, ελέγχθηκαν 240 άτομα, ενώ συνελήφθη 17χρονος στην περιοχή του Κολωνού»
Κι αν τα ΜΜΕ διαμορφώνουν προπαγανδιστικά το περιβάλλον για τις αστυνομικές επιθέσεις στη νεολαία, η κυβέρνηση φροντίζει να τη νομοθετεί. Παρέα με τις -αποτυχημένες- προσπάθειες να βάλει τους μπάτσους στα Πανεπιστήμια, η ΝΔ είχε φροντίσει να ψηφίσει νομοσχέδιο (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) την περασμένη χρονιά, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «σχολικής βίας» και του «bullying». Στην πραγματικότητα όμως αποσκοπούσε στην καταστολή των αγώνων των μαθητών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής κερδοφορίας σε έναν ακόμα τομέα.
Σωματεία εκπαιδευτικών
Όπως κατήγγειλαν τότε τα σωματεία των εκπαιδευτικών, προσομοιάζοντας τις διατάξεις του αντιαπεργιακού νόμου, σχολική βία θεωρείται: «η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή», η «επιβολή µε τη βία και ο εξαναγκασμός σε πράξεις ή παραλείψεις παρά τη θέληση των μαθητών» και η «οποιαδήποτε μορφή βίαιης ή απαξιωτικής συμπεριφοράς ή η ενθάρρυνση σε διάπραξη βίαιων εκδηλώσεων που διαταράσσουν τη σχολική γαλήνη και πλήττουν το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας».
«Το υπουργείο συγχέει σκόπιμα τη “βία” με τον “εκφοβισμό” για να ποινικοποιήσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και σχεδόν όλες τις μορφές αγωνιστικής κινητοποίησης. Πλέον λοιπόν οι μαθητικές κινητοποιήσεις γίνονται μορφές βίαιης συμπεριφοράς που πρέπει να αντιμετωπιστούν από ειδικές επιτροπές και με τρόπους που αρμόζουν σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Με τον ίδιο τρόπο που ο νόμος Χατζηδάκη αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους όταν απεργούν ή διαδηλώνουν!» έλεγε η καταγγελία της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
Στο τεύχος 110 (Μάιος – Ιούνιος 2015) του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, ο εκπαιδευτικός Σεραφείμ Ρίζος σχολίαζε ότι εκμεταλλευόμενοι τη δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη τότε, «Το μπούλινγκ, ο ομαδικός ή ατομικός εκφοβισμός, παρουσιάστηκε ως η νέα μάστιγα που απειλεί κάθε σπίτι. Τα σχολεία και οι χώροι της νεολαίας μετατράπηκαν σε χώρους άσκησης ανεξέλεγκτης και αναίτιας βίας, καθώς και χώρους “καλά κρυμμένων, ένοχων μυστικών”. Κάθε λογής “ειδικοί” και εκπρόσωποι ΜΚΟ γέμισαν τα τηλεπαράθυρα μιλώντας για την τεράστια έκταση που έχει πάρει η ενδοσχολική βία. Ένα τόξο υποκρισίας που ξεκινά από τηλεπερσόνες όπως η Αννίτα Πάνια έως το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και τη Χρυσή Αυγή κήρυξαν “πόλεμο στο μπούλινγκ”.
Επιχειρούν το στιγματισμό της νεολαίας και της εργατικής οικογένειας ως υπεύθυνες γι’ αυτή τη βία και χρησιμοποιούν το αίμα ενός νεκρού νέου ανθρώπου ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το δικό τους εξαγνισμό. Προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε πόσες αυτοκτονίες έχουν προκαλέσει τα μνημόνια. Να θολώσουν το τοπίο για το ποιος είναι αυτός που κατέχει το μονοπώλιο της βίας σε αυτό το σύστημα. Να εκμηδενίσουν στα μάτια της πλειοψηφίας τη φασιστική βία. Να επιβάλλουν ως φυσιολογικό τον ανθρωποφάγο ανταγωνισμό που, στο όνομα της τηλεθέασης και του κέρδους, παράγει σκουπίδια τηλεοπτικού μπούλινγκ.
Το φάντασμα του Δεκέμβρη του 2008 βρίσκεται ακόμη εκεί και τους στοιχειώνει. Η μεγαλύτερη αστυνόμευση των σχολείων, η θέσπιση νόμων που ποινικοποιούν το μπούλινγκ, σε συνδυασμό με τον αφηρημένο ορισμό τού τι μπορεί να θεωρηθεί μπούλινγκ, δίνουν τέτοιες δυνατότητες για να περιστέλλουν τις όποιες ελευθερίες έχουν απομείνει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς στο σχολείο των μνημονίων».
Αντί για στοχοποίηση και καταστολή η νεολαία χρειάζεται μια καλύτερη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Με γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών επιστημόνων. Με ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και του εξετασιοκεντρικού συστήματος, της βαθμολογίας και της αναπαραγωγής όλων των διακρίσεων. Με άνοιγμα των σχολείων που έκλεισαν κι επαναλειτουργία τάξεων ένταξης για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τάξεις υποδοχής για τα παιδιά των μεταναστών.
Μόνο το ίδιο το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και των γονέων μπορούν να τα επιβάλουν. Η κυβέρνηση το μόνο που έχει να “προσφέρει” είναι «στις τράπεζες λεφτά και στη νεολαία σφαίρες».
Κάλεσμα
Σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις Σχολές καλεί στις φετινές διαδηλώσεις:
Όλοι και όλες στις διαδηλώσεις στα 15 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 12μ και 6μμ Προπύλαια
Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα στα Εξάρχεια.
Φέτος διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που συνεχίζει να δολοφονεί από την Πύλο, μέχρι τα Τέμπη. Δολοφονούν Ρομά, στοχοποιούν την νεολαία. Μιλάνε για παραβατικότητα των νέων την ώρα που ετοιμάζονται να παρακάμψουν το άρθρο 16 που κατοχυρώνει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και να ψηφίσουν τον νέο προϋπολογισμό που κόβει λεφτά από την Παιδεία. Αλλά τα δίνουν σε βάσεις και φρεγάτες για να βαθύνει η εμπλοκή της κυβέρνησης στη σφαγή στη Γάζα, στο πλευρό του Ισραήλ, του κράτους-τρομοκράτη. Η λύση βρίσκεται στις απεργίες και τις καταλήψεις για να τους ανατρέψουμε!
Μετά την δολοφονία του Αλέξη ακολούθησε η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Ήταν δείγμα της ριζοσπαστικοποίησης ενάντια σε μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που δολοφονεί μαθητές και μετανάστες και έπαιξε ρόλο για την συνέχεια και το κίνημα ενάντια στα μνημόνια τα επόμενα χρόνια.
Παλεύουμε για να αποτελειώσουμε την κυβέρνηση της πολεμοκαπηλείας, του ρατσισμού και της τρομοκρατίας. Είναι μια στριμωγμένη κυβέρνηση που βυθίζεται κάθε μέρα και περισσότερο μέσα στην κρίση της. Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, η 48ωρη απεργία στην Υγεία, η τεράστια διαδήλωση στα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου, δίνουν τον τόνο και έμπνευση για να κλιμακώσουμε την πάλη μας ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί.
Κλιμάκωση σημαίνει καταλήψεις στις σχολές, απεργίες και ταυτόχρονα οργανώνουμε την πολιτική συζήτηση για να γίνουν οι σχολές μας ορμητήρια νέων αγώνων. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες ενάντια στο σύστημα που σκορπάει φτώχεια, βαρβαρότητα και πόλεμο.