Περιβάλλον
Κάτω τα χέρια από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

3/12, Ραφήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3/12 στη Ραφήνα κατά του έργου διευθέτησης και του φερόμενου «καθαρισμού» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και της κατασκευής αντλιοστασίων σε δύο προστατευόμενους υγρότοπους, μετά από κάλεσμα της Κίνησης για την Ανάδειξη και Προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κάτοικοι από την Ραφήνα και τις γύρω περιοχές, νέοι και νέες αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών, καθώς και μια σειρά από περιβαλλντικές κινήσεις, φορείς και οργανώσεις. Το παρών έδωσε με αντιπροσωπεία της η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή και η Εργατική Αλληλεγγύη. 

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το ποτάμι στο σημείο όπου εκτελείται το έργο διευθέτησης και ο φερόμενος «καθαρισμός» στο πλαίσιο αυτού, όπου παιδιά σήκωσαν τα χαρτόνια με σύνθημα “SOS-τε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας” και συνεχίστηκε προς τους υγροτόπους της εκβολής (πλησίον πάρκου Καραμανλή) και της παραλίας των Μαρικών, μέσα στους οποίους η ΕΥΔΑΠ χτίζει αντλιοστάσια αποχέτευσης.

«Τα παραπάνω έργα ξεκίνησαν ταυτόχρονα από το Υπουργείο Υποδομών και την ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα, Τρίτη 28/12 και Τετάρτη 29/12. Όλες οι προστατευόμενες από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία υγροτοπικές περιοχές της Ραφήνας και της Αρτέμιδας καταστρέφονται ή συρρικνώνονται, αφήνοντας την Αττική ακόμα πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση. «Ήδη, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης/καθαρισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχει γίνει επέμβαση σε μήκος περίπου 600 m του ποταμού, με αποψίλωση της κοίτης και των πρανών στην καρδιά του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ προτεραιότητας της εκβολής.

O αγώνας για τη ματαίωση των έργων συνεχίζεται με όλα τα μέσα. Την Παρασκευή 8/12, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Ραφήνα για το Μεγάλο Ρέμα, με συμμετοχή επιστημόνων».