Η Άποψή μας
Τριήμερη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας και του πολέμου

10/4, Αθήνα. Απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στους Δήμους. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2024 «χωρίς αντίπαλο», όπως λένε οι απολογητές της στα ΜΜΕ, και ταυτόχρονα συνεχίζει τη στήριξη του Ισραήλ στα εγκλήματά του σε βάρος των Παλαιστίνιων, παριστάνοντας ότι είναι «δύναμη ειρήνης» επειδή υποδέχθηκε τον Ερντογάν στην Αθήνα.

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση από τη μεριά της κυβέρνησης του πόλεμου και της φτώχειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ακόμη και οι εργαζόμενοι που έχουν «πλήρη απασχόληση» σήμερα, συγκεντρώνουν μέσα στον χρόνο ένα εισόδημα που είναι 4% μικρότερο από το 2013! Δέκα χρόνια δήθεν εξόδου από τα Μνημόνια έχουν αφήσει ακόμα και όσους/ες έχουν σταθερή δουλειά με μικρότερο μισθό, ακόμα και ονομαστικά. Παράλληλα, οι τιμές των ακινήτων ανέβηκαν τόσο πολύ ώστε ξεπέρασαν τα επίπεδα όπου βρίσκονταν το 2008, πριν από τη μεγάλη κρίση. Η απόκτηση στέγης είναι άπιαστο όνειρο ακόμα και για το πιο καλοστεκούμενο κομμάτι της εργατικής τάξης -όσο για το φτωχότερο, αν είχε σπίτι το χάνει και δεν βγάζει ούτε τον μήνα με την ακρίβεια.

Προκλήσεις

Στον πάτο της ΕΕ από άποψη μισθών, αλλά στην κορυφή του ΝΑΤΟ από άποψη πολεμικών δαπανών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που ο Μητσοτάκης τρέχει να την κάνει χειρότερη και με τον προϋπολογισμό και με τις αγκαλιές με τον Νετανιάχου. Αλλά οι προκλήσεις δεν μένουν αναπάντητες.

Την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στους Δήμους παίρνουν τη σκυτάλη από τους απεργούς των Νοσοκομείων με 24ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ.

Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης μας καλεί όλες και όλους να απεργήσουμε και να διαδηλώσουμε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος τη μέρα που αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη η Παλαιστινιακή Παροικία και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και κοινότητες μεταναστών οργανώνουν συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και πορεία από το Μέγαρο Μουσικής στην ισραηλινή πρεσβεία.

Ένα τριήμερο μάχης που δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, σε πείσμα της διαλυτικής αδράνειας της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Οι ηγεσίες της κοινοβουλευτικής αριστεράς, παλιές και νέες, ψάχνουν διαδικασίες ανασυγκρότησης με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιούνη. Δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από τις αποτυχίες του κοινοβουλευτικού δρόμου. Χωρίς κλιμάκωση των αγώνων στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους, οι κάλπες δεν έχουν να καταγράψουν τίποτα, ή ακόμα χειρότερα, καταγράφουν αποχή του κόσμου της αριστεράς και άνοδο της ακροδεξιάς.

Είναι καιρός να συσπειρωθούμε και να δυναμώσουμε την επαναστατική αριστερά, την αριστερά που οργανώνει τις μάχες στο εδώ και τώρα και ταυτόχρονα προβάλλει τη στρατηγική της ανατροπής του συστήματος που σπέρνει φτώχεια και πόλεμο. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Αξίζει να την ενισχύσουμε όλες και όλοι.