Περιβάλλον
Βόλος: “Όχι LNG στον Παγασητικό”

9/12, Βόλος. Χιλιάδες διαδηλώνουν για το περιβάλλον. Φωτό: ΣΕΚ Βόλου/FB

Φωτό: ΕΡΤ Βόλου

 

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 9/12 στην παραλία του Βόλου και διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με έντονο παλμό, μουσικές, δρώμενα και συνθήματα κατά της εγκατάστασης της μονάδας LNG στον Παγασητικό, βάζοντας στο στόχαστρο την κυβέρνηση, τον Μπέο και το σύστημα της καταστροφής.

Δεκάδες φορείς και περιβαλλοντικές συλλογικότητες της πόλης, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και οργανώσεις της αριστεράς έδωσαν το παρών με τα πανό τους: η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ο Εικαστικός Σύλλογος Βόλου, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Στέφανου μαζί με τον Σύλλογο Κριθαριάς, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, οι φοιτητικοί σύλλογοι Χωροταξίας και Αρχιτεκτονικής, ο Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Αλλά και οι εργαζόμενοι και μέλη του ΚΕΘΕΑ Πιλότος που συνέδεσαν τη δική τους μάχη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαλύει και ιδιωτικοποιεί την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, ή η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων ενάντια στις Ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι που παλεύει ενάντια σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης».

Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας φοιτητές/ριες της Αρχιτεκτονικής κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα «Όχι LNG στον Παγασητικό», ενώ σε όλη τη διάρκεια το συγκρότημα κρουστών Καρακατού συνόδευε με τα τύμπανά του τους/τις διαδηλωτές/

ριες. Στη συγκέντρωση εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν στους χαιρετισμούς τους αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους. Εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου Χωροταξίας μίλησε ο Γιώργος Ζιάκας λέγοντας ότι οι φοιτητές ενωμένοι με τους εργαζόμενους θα αγωνιστούν ενάντια στο σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον.

Η κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει για το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια στην πόλη, συνέχεια αυτών που είχαν γίνει ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, τροφοδοτούμενη επιπλέον από την τεράστια οργή για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αλλά και για όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα πλακάτ «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη σας» ήταν χαρακτηριστικά.

«Ούτε καύση, ούτε LNG, η ανάπτυξη σας είναι τοξική», «Ληστές, Ληστές, καπιταλιστές, τα κέρδη σας κοστίζουνε ανθρώπινες ζωές», «Καίνε τα δάση, διαλύουν την υγεία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει», «Ο Παγασητικός ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» ήταν κάποια από τα συνθήματα που έδιναν παλμό και κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.

Σαν ΣΕΚ Βόλου βαδίσαμε μαζί με τα μπλοκ των φοιτητών συλλόγων καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα, με πρώτους σταθμούς την απεργία των δήμων στις 14/12 μαζί με όλο το δημόσιο και την πανεργατική απεργία ενάντια στον νέο προϋπολογισμό που προτείνουμε να κηρυχτεί την επόμενη μέρα.

Άννα Κοντοζήση


Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η μάχη κατά της τερματικής μονάδας LNG στον Παγασητικό. Η Mediterranean Gas, ένα αρπακτικό της ενέργειας, επιθυμεί να κατασκευάσει ένα τερματικό σταθμό αποθήκευσης και μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, καταστρέφοντας το οικοσύστημα όλης της περιοχής. Η αίτηση που έχει κάνει η εταιρεία έχει πάρει το πράσινο φως από την ΡΑΕ και έχει την στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ. Που αφενός δεν έχει βγάλει κιχ για το έργο, αφετέρου ξέρουμε τις βλέψεις της για την μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς αερίου, στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ο κόσμος της περιοχής όμως είναι αντίθετος σε αυτή την υψηλής επικινδυνότητας «επένδυση». Έτσι, με κέντρο την Πρωτοβουλία «Όχι LNG στον Παγασητικό», χιλιάδες συμμετείχαν στο τριήμερο δράσης που ξεκίνησε με μια μεγάλη συναυλία την Παρασκευή 8/12, συνεχίστηκε με την μαζικότατη διαδήλωση το Σάββατο 9/12 και έκλεισε με την εκδήλωση που οργανώσαμε σαν ΣΕΚ την Κυριακή 10/12 για τη συνέχεια του αγώνα σε συντονισμό με όλες υπόλοιπες μάχες που έχουμε να δώσουμε κόντρα στην κυβέρνηση.

Η συναυλία της Παρασκευής παρά τον δύσκολο καιρό είχε επιτυχία και έδινε τον τόνο για το ξεκίνημα του τριημέρου σε κλίμα ενθουσιασμού. Συμμετείχαν οι Μουσικοί Ιχνηλάτες, Άννα Κίτσου, Αναστασία Βετούλη και Κωνσταντίνος Κολέτσιος, Νίκος Παναγιωτίδης, Αυγουστίνος Μιχαλόπουλος-Σταθόπουλος, Παλσάρ. Μεταξύ των καλλιτεχνών υπήρξαν πολλές ενημερωτικές παρεμβάσεις από αγωνιστές/ριες που πρωτοστατούν στον αγώνα.

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ο Στέλιος Λημνιός τόνισε πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αγώνας καθώς έχει να συγκρουστεί με πολυεθνικές αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ που τις στηρίζει. Ενώ η διδάκτωρ/ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου είπε χαρακτηριστικά πως «Αν γίνει ο σταθμός, ο Βόλος τελείωσε», εκφράζοντας τη διάθεση όλων να μην επιτρέψουμε το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή μας.


Απλώνουμε και γενικεύουμε τη μάχη

Με την επιτυχημένη εκδήλωση-συζήτηση του ΣΕΚ κλείσαμε αυτό το αγωνιστικό τριήμερο. Κάναμε τον απολογισμό της πορείας, συζητήσαμε για την συνέχεια του αγώνα και προσπαθήσαμε να τοποθετήσουμε αυτή τη μάχη σε ένα ευρύτερο κάδρο αγώνων που παλεύουν να σώσουν τη φύση από τα αρπακτικά και την κυβέρνηση που τα στηρίζει. Μας έδωσε δύναμη και επιχειρήματα να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του LNG και όχι μόνο.

Την συζήτηση άνοιξε ο Ναπολέων Κολοβός, πρωτοπόρος στην σύσταση της Πρωτοβουλίας «Όχι LNG στον Παγασητικό». Μετέφερε την ικανοποίηση όλων για την τεράστια συμμετοχή, και τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να μη εφησυχάσουμε γιατί τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Στέλιος Λημνιός εκ μέρους της «Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας». Αρχικά, έδωσε ένα ιστορικό των αγώνων για το περιβάλλον που έχει δώσει ο κόσμος στην περιοχή. Από το μπλοκάρισμα των αστικών λυμάτων που πήγαιναν στον Παγασητικό, μέχρι την άρνηση στην αποξήρανση της Λίμνης Κάρλας, και από την επιβολή στην ΑΓΕΤ να βάλει φίλτρα για την τσιμεντόσκονη, μέχρι το σταμάτημα από το κίνημα στο τσιμεντάρισμα του Κραυσίδωνα, δύο συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς.

Το ένα είναι ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων στην περιοχή για τα κέρδη μεγαλοεταιριών είναι διαχρονική και έχει την στήριξη των κυβερνήσεων. Και το δεύτερο ότι ο κόσμος με τους αγώνες του, μπορούσε και σταματούσε αυτά τα σχέδια όταν οργανωνόταν και τα πάλευε. Έκλεισε με τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Ενάντια στο LNG, ενάντια στην καύση σκουπιδιών και το εργοστάσιο SRF, ενάντια τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν και άλλες και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.  

Τις εισηγήσεις έκλεισε εκ μέρους του ΣΕΚ ο Γιώργος Ράγκος. Τόνισε τη σημασία αυτού του αγώνα όχι μόνο γιατί η μονάδα LNG θα καταστρέψει το οικοσύστημα της περιοχής αλλά γιατί προστίθενται στις ενέργειες που σπρώχνουν τον πλανήτη ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή. Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά στην ιστορία και αυτό που μας πλασσάρουν τώρα είναι άλλη μια επένδυση ορυκτού καύσιμου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το αέριο που θα έρχεται είναι κατά την εξόρυξή του νούμερο ένα στην εκπομπή μεθανίου.

Εφοπλιστές

Παράλληλα με αυτήν την εικόνα έθιξε και την υποκρισία της κυβέρνησης που από την μία ισχυρίζεται πως για όλες τις καταστροφές που έπληξαν την περιοχή είναι υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή, από την άλλη κλείνει το μάτι στις μεγάλες πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων. Και φυσικά στους φίλους της, τους έλληνες εφοπλιστές που είναι πρώτοι στην μεταφορά φυσικού αερίου στον κόσμο.

Κλείνοντας περιέγραψε τη συνολική εναλλακτική απέναντι σε αυτόν το παραλογισμό. Η εργατική τάξη να ανατρέψει αυτό το βάρβαρο σύστημα και να χτίσει μια κοινωνία στην οποία οι ανάγκες θα είναι πάνω από τα κέρδη.

Ακολούθησε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για το κίνημα που έχει αναπτυχθεί. Από τη μεριά μας τονίσαμε ότι το να απλώνουμε και να γενικεύουμε τη μάχη ενάντια στο LNG είναι δύναμη. Γιατί μπορεί να συνδέσει αυτόν τον αγώνα με τους υπόλοιπους αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο. Τις απεργίες στα νοσοκομεία και τους δήμους, τους αγώνες της νεολαίας στα πανεπιστήμια, το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο θα συνεχίσουμε. Το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε απεργιακή συγκέντρωση για τον προϋπολογισμό και στο Βόλο. Το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση από τη μια κόβει τις κοινωνικές δαπάνες, από την άλλη μιλάει για ανάπτυξη πάση θυσία. Με «επενδύσεις» σαν αυτή της μονάδας LNG. Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους είναι το σύνθημα κάθε αγώνα που δίνουμε απέναντι σε αυτούς τους δολοφόνους.

Τάσος Τσιούνης