Με μια μαζικότατη και μαχητική απεργιακή κινητοποίηση απάντησαν στις 8/12 οι υγειονομικοί στον εμπαιγμό της κυβέρνησης εις βάρος των συμβασιούχων – επικουρικών, μετά την ανακοίνωση του Χρυσοχοΐδη ότι θα πάρουν εξάμηνη, για κάποιους τρίμηνη, παράταση και όχι ετήσια. Για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, μετά τη μεγαλύτερη απεργία της δεκαετίας στην Υγεία στις 29-30/12, χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πλημμύρισαν ξανά τον δρόμο μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να φύγουν οι εργολάβοι.
Αυτός ο τρομερός απεργιακός ξεσηκωμός ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει τελικά ετήσια παράταση στις συμβάσεις των επικουρικών. Όχι όμως και των συμβασιούχων με τις τρίμηνες συμβάσεις, γι' αυτό ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη μονιμοποίηση όλων.
Από τη μικροφωνική στη συγκέντρωση στο Υπουργείο ανακοινώνονταν οι σύλλογοι εργαζομένων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και η λίστα ήταν πρωτοφανής σε αριθμό. Πιο διάχυτη από ποτέ ήταν και η διάθεση για κλιμάκωση με απεργία διαρκείας. Αυτό εκφράστηκε με τον ενθουσιασμό και το πιο δυνατό χειροκρότημα στην πρόταση του Συντονιστικού Νοσοκομείων για τριήμερη απεργία στις 13, 14 και 15 Δεκέμβρη που μπήκε από τη μεριά της Αργυρής Eρωτοκρίτου, μέλους ΓΣ ΟΕΝΓΕ, και της Κατερίνας Πατρικίου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων Άγιου Σάββα, στον χαιρετισμό τους στη συγκέντρωση.
Παρά τις δύο ώρες αναμονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ΠΟΕΔΗΝ με το Υπουργείο, η κινητοποίηση δεν διαλύθηκε. Ακολούθησε μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας για να καταλήξει στη Βουλή από τη μεριά της Βασιλίσσης Σοφίας.
«Χωρίς τους συμβασιούχους, θα καταρρεύσει όλο το σύστημα», τόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου στην ομιλία της. «Γι' αυτό το αίτημα για μονιμοποίηση δεν είναι μόνο των συμβασιούχων, αλλά όλων των υγειονομικών. Υπάρχουν λεφτά; Στις 15/12 κατατίθεται ο προϋπολογισμός και αυξάνουν τα λεφτά για την Υγεία, αλλά για να πάνε στους εργολάβους, στις ιδιωτικές κλινικές, στις φαρμακοβιομηχανίες, ενώ οι μισθοί αυξάνονται μόλις 1%. Ταυτόχρονα θέλουν να αποκλείσουν τους ανασφάλιστους από τη δημόσια δωρεάν Υγεία. Χρειάζεται να δεσμευτεί από τώρα η ΠΟΕΔΗΝ για το επόμενο απεργιακό βήμα. Προτείνουμε τριήμερη απεργία από τις 13 μέχρι τις 15 Δεκέμβρη και να τα κλείσουμε όλα. Αν δεν το πάρουν πίσω, ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση».
Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την ΥΠΕ στην Αριστοτέλους και ακολούθησε πορεία. Εκεί τον λόγο πήρε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ: «Για πρώτη φορά τολμούν να δώσουν μόνο ένα εξάμηνο παράταση στους συμβασιούχους, την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν πολύ λιγότερο προσωπικό από ποτέ και οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγαλύτερες. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, ενάντια στην εργασιακή ομηρία και την επιμονή της κυβέρνησης να φέρουν τους εργολάβους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εδώ και τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Λεφτά υπάρχουν για τις τράπεζες, τους εξοπλισμούς και τον ιδιωτικό τομέα, που έχει ρημάξει τα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και χρόνια. Με μια απεργία διαρκείας μπορούμε να τα πάρουμε όλα».
Μαζική συγκέντρωση έγινε και στα Γιάννενα στην είσοδο του ΠΓΝΙ στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΓΝΙ, η ΕΙΝΗ και πρωτοβουλία επικουρικών εργαζομένων. Νωρίτερα προηγήθηκε επίσκεψη του Χρυσοχοΐδη στο νοσοκομείο με τον ίδιο να υπόσχεται πως θα δοθούν ετήσιες παρατάσεις "αφού πρόκειται για λάθος που θα διορθωθεί". Πάρα τις υποσχέσεις του οι εργαζόμενοι είναι οργισμένοι με πολλούς από αυτούς να συμφωνούν στην κλιμάκωση των απεργιών με διάρκεια για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως πρότειναν οι υγειονομικοί του Συντονιστικού Νοσοκομείων.
Σε σύσκεψη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση καλεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί τη Δευτέρα 18/12 στις 11.30πμ
Μάνος Νικολάου
Από το 2020 με τον κόβιντ η υπηρεσία μας απορροφούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα επικουρικό προσωπικό για τις έκτακτες ανάγκες. Όμως οι θέσεις που καλύπταμε ήταν οργανικές όχι έκτακτες, από τις μονάδες μέχρι τις μηχανές και το τηλεφωνικό κέντρο.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το 2016, που πήραν 100 άτομα. Αν εμείς οι επικουρικοί πάρουμε τα ρεπό και τις άδειες που μας χρωστούν δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τρεις με τέσσερις μήνες. Και μιλάνε για 6μηνη ανανέωση; Δίνουμε το 100% για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, αλλά οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Φτάνουμε στο σημείο να καλύπτει ένα ασθενοφόρο δέκα περιστατικά και να γίνεται διαλογή για το ποιο είναι πιο επείγον.
Στις 4/12 κάναμε μαζική συνέλευση για το θέμα της εξάμηνης ανανέωσής μας με συμμετοχή και μόνιμων συναδέλφων. Η απόφαση είναι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις άμεσα και ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε τακτικές συνελεύσεις. Η διάθεση των συναδέλφων ήταν για κλιμάκωση γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, μας χρωστάνε, δεν χρωστάμε και ακόμα το μέλλον είναι αβέβαιο. Στέρηση προσωπικής ζωής, αναστολές αδειών, πανδημία, και αυτό είναι το ευχαριστώ;
Αιτηθήκαμε τις οφειλόμενες άδειες και η υπηρεσία αναγκάστηκε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να κερδίσουμε τελικά απόφαση για ετήσια ανανέωση. Παλεύουμε εδω και τρία χρόνια για προκήρυξη μόνιμων θέσεων και παρά τις εγγυήσεις από τρεις υπουργούς Υγείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν έχει γίνει τίποτα, αντίθετα πήγαν να μας κάνουν και την ανανέωση εξάμηνη. Επίσης, διεκδικούμε αύξηση μισθού και ΒΑΕ και να μας αναγνωρίσουν ως διασώστες και όχι ως μεταφορείς. Είμαστε αναγνωρισμένο επάγγελμα, έχουμε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, κάποιοι από εμάς και πτυχίο νοσηλευτή.
Θέλουμε λεφτά για την Υγεία και μονιμοποίηση εδώ και τώρα. Φάγαμε το λούκι του κόβιντ και πήγαινα στο νοσοκομείο με τον φόβο μην κολλήσω τους δικούς μου μεγάλους ανθρώπους πίσω στο σπίτι. Τώρα τρώμε και το λούκι της ακόμα πιο έντονης εντατικοποίησης στη δουλειά λόγω έλλειψης προσωπικού, μέσα στις αρρώστιες και τους κινδύνους. Ένας κάνει τη δουλειά των δέκα.
Πιστεύω ότι όλοι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Θεωρώ ότι σήμερα έχουμε τη μεγαλύτερη παρουσία σε απεργιακή συγκέντρωση από όσες έχουμε κάνει μέχρι τώρα και βλέπω συναδέλφους που δεν κατέβαιναν σε προηγούμενες. Έτσι πρέπει να συνεχιστούν οι αγώνες μέχρι να καταφέρουμε αυτά που θέλουμε.
Ιωάννα Ετζιρίδου,
εργαζόμενη ΓΝΑ Γεννηματάς
Τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αιγηνίτειο και Αρεταίειο, ανήκουν αμιγώς στο Υπουργείο Παιδείας. Την περίοδο της πανδημίας αντιμετώπισαν σοβαρή έλλειψη προσωπικού, γι' αυτό πήραν επικουρικό προσωπικό από την 1η ΥΠΕ. Αυτή τη στιγμή στο Αιγηνίτειο υπηρετούν 83 επικουρικοί που καλύπτουν όλες τις ειδικότητες και αποτελούν αυτή τη στιγμή το 30% του προσωπικού. Έχουν βοηθήσει τα μέγιστα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν ρίξει πολύ τον μέσο όρο ηλικίας. Μόνιμες προσλήψεις έχουν να γίνουν πάνω από πέντε χρόνια στο νοσοκομείο. Δεν τηρήθηκε ποτέ το μία πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση.
Είμαστε από τα σωματεία που βρεθήκαμε δίπλα στους συμβασιούχους. Σε αντίθεση με το προηγούμενο προεδρείο εμείς τους δώσαμε δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του σωματείου και μία επικουρική είναι εκλεγμένη και στο ΔΣ. Είχαμε συμμετοχή στην απεργία και μαχητικό κλίμα, παρά το ότι πολλοί συνάδελφοι στα νοσηλευτικά τμήματα λειτουργούν ήδη ως προσωπικό ασφαλείας και υπήρχε αντικειμενική δυσκολία στο να απεργήσουν. Στην κινητοποίηση κατέβηκαν νέοι άνθρωποι, που δεν τους είχα ξαναδεί στον δρόμο, που δεν εφησυχάστηκαν από τις υποσχέσεις για ετήσια παράταση.
Έφη Ρογκάκου,
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο Αιγηνίτειο
Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση δηλώνει περίτρανα τον αγώνα που είναι αποφασισμένοι να δώσουν οι υγειονομικοί για αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εκδίωξη των εργολάβων που προσφέρουν δουλειά με άθλιες συνθήκες και εξευτελιστικούς μισθούς.
Σήμερα η απεργία για το Ασκληπιείο ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει. Η συμμετοχή είναι τεράστια, πρωτόγνωρη εδώ και χρόνια για το προσωπικό του νοσοκομείου, μόνιμων και συμβασιούχων. Κι αυτό παρά την ανάγκη να μείνουν πολλοί/ες πίσω ως προσωπικό ασφαλείας, ακόμα και συμβασιούχοι, πράγμα που δείχνει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Απαιτούμε κάλυψη όλων των κενών προκειμένου το ΕΣΥ να παραμείνει δημόσιο. Το Ασκληπιείο είναι το νοσοκομείο που είναι στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων προς ιδιωτικοποίηση λόγω και της θέσης του στην παραλιακή και του έργου στο Ελληνικό. Ως εργαζόμενοι έχουμε διατρανώσει πολλές φορές ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι και με συμπαραστάτη την τοπική κοινωνία.
Δημήτρης Γαρδικλής,
αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας