Η Αριστερά
ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ψάχνει βηματισμό

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε την Κυριακή 10 Δεκέμβρη. Ήταν ένα πρώτο βήμα στη συζήτηση που αναπτύσσεται στο μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ανοίγει η «πολυκρίση» του συστήματος, οι αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ, αλλά και η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η εισήγηση που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΚΣΕ στη συνεδρίαση είχε τίτλο «Για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τα επόμενα βήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Σ’ αυτό το κείμενο και τις ομιλίες που το παρουσίασαν στο σώμα υπάρχουν αναφορές όπως ότι η: «ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλλει στην αντίσταση και αντεπίθεση του κινήματος, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, της νεολαίας και του λαού. Με ξεδίπλωμα της αγωνιστικής δράσης των εργαζόμενων και των πρωτοβάθμιων σωματείων, την δημιουργία, στήριξη και λειτουργία μαζικών διεκδικητικών αγώνων, την συγκρότηση πλαισίων πάλης με στόχο την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, την διαμόρφωση ισχυρού ανατρεπτικού κινήματος».

Όμως, όπως επισημάναμε οι σ. του ΣΕΚ, αυτή η διάσταση, δηλαδή η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την οργάνωση των αγώνων, είναι υποβαθμισμένη στην εισήγηση της πλειοψηφίας. Αντίθετα, αυτό που κυριαρχεί είναι η επικέντρωση στις εκλογικές μάχες (βουλευτικές και τοπικές) και στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνη. 

Η έκβαση των μαχών σε όλα τα μέτωπα της ταξικής πάλης και της σύγκρουσης με την κυβέρνηση της ΝΔ κρίνεται στο «πεζοδρόμιο». Σε μια περίοδο που οι ρεφορμιστικές ηγεσίες προσπαθούν να πατήσουν φρένο στην κλιμάκωση της σύγκρουσης σε συνθήκες μαζικής οργής ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει να ρίξει όλες τις δυνάμεις της, και να επικεντρώσει τη συζήτηση στο εσωτερικό της σε αυτά τα ζητήματα: τη νικηφόρα κλιμάκωση και γενίκευση των απεργιών, το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις και τους φασίστες, την πάλη ενάντια στο σεξισμό της άρχουσας τάξης και της ΝΔ, την πάλη ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή.

Με αυτό το πνεύμα καταθέσαμε τρεις τροπολογίες στην εισήγηση. Η πρώτη συνόψιζε ακριβώς αυτή την προτεραιότητα, κόντρα στις εκτιμήσεις για τους «αρνητικούς συσχετισμούς» που υποτιμάνε τους αγώνες και τα πολιτικά προχωρήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Οι μαχητικές διαθέσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας ήταν και το υπόβαθρο για το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε η κυβέρνηση στο δεύτερο γύρο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. 

Τακτικές επιλογές

Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε την κριτική που ασκούσε η εισήγηση στη στάση του ΣΕΚ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ότι «αντικειμενικά υπονομεύει την ανεξαρτησία της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς». Στο δήμο της Αθήνας σαρωτικές πλειοψηφίες των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο είχαν στηρίξει Σοφιανό και Παπαδάκη αποφάσισαν στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν Δούκα επιβάλλοντας μια οδυνηρή ήττα στον Μπακογιάννη και τη ΝΔ. Πολύ σωστά, αγνόησαν τις εκκλήσεις για αποχή και το ΣΕΚ στήριξε αυτή την επιλογή. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την ίδρυσή της, είναι μέτωπο οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών/τριών της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν διαφορετικές τακτικές επιλογές μεταξύ των οργανώσεων στο εσωτερικό της. Αυτές οι επιλογές συζητιούνται ανοικτά και δημοκρατικά στις διαδικασίες του Μετώπου και κρίνονται από τους αγωνιστές και αγωνίστριες μέσα και έξω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Η τρίτη τροπολογία αφορούσε το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Η συζήτηση πάνω στην εναλλακτική, τι σημαίνει πραγματικά «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», δεν είναι θεωρητική. Είναι κρίσιμο να αναδειχτεί ότι η λύση είναι μια Παλαιστίνη, ελεύθερη από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο. Χρειάζεται να ξαναγυρίσουμε στην αρχική τοποθέτηση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στην Παλαιστίνη, για ένα ενιαίο, δημοκρατικό, κοσμικό κράτος που θα ζούνε μαζί Άραβες, Εβραίοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, άθεοι, βάζοντας τέλος στο ρατσιστικό απαρτχάιντ που έχουν χτίσει οι σιωνιστές με τις πλάτες των ΗΠΑ.

Οι τροπολογίες καταψηφίστηκαν από τους σ. του ΝΑΡ. Στην τελική ψηφοφορία, οι σ. του ΣΕΚ καταψηφίσαμε την εισήγηση στο σύνολό της. Οι σ. της ΠΑΑΕ (ΟΚΔΕ-Σπάρτακος), που είχαν καταθέσει και δικές τους τροπολογίες, ψήφισαν λευκό.

Σε συνθήκες που ο κόσμος της Αριστεράς αναζητάει στήριγμα και εναλλακτική προοπτική για τους αγώνες που δίνει ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση και το σύστημα της καταστροφής, ο ρόλος που έχει να παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κρίσιμος. Οι δυνατότητες είναι εδώ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να τις αξιοποιήσει. Η συζήτηση που θα συνεχιστεί στο δυναμικό της μπορεί να τη βοηθήσει να κάνει βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση.