Εργατικό κίνημα
ΛΑΡΚΟ: «Από το εργοστάσιο δεν θα βγούμε»

3/10, Κινητοποίηση εργατών της ΛΑΡΚΟ. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Συνεχίζουν τον πολύχρονο αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ για να διασφαλίσουν τη δουλειά τους απέναντι στο ξεπούλημα της επιχείρησης σε ιδιώτες για ψίχουλα. Τη Δευτέρα 11/12 πραγματοποίησαν νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν στο τέλος του έτους με σύνθημα «Θέλουμε δουλειά, καμίνια-μηχανές να βάλουμε μπροστά». 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία της Εύβοιας και της Βοιωτίας και από τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. Στις 17/12 καλούν σε σύσκεψη-συλλαλητήριο στη Λάρυμνα με σωματεία και φορείς για να οργανωθεί η συνέχεια του αγώνα.

«Τα υπουργεία μας πηγαίνουν από συνάντηση σε συνάντηση, αλλά δεν βρίσκεται λύση», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Ρήνας, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ και γραμματέας Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. «Από τότε που βγήκε η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη, ο Γεωργιάδης ως νέος υπουργός Εργασίας από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβρη ακύρωνε τις συναντήσεις για το ζήτημά μας. Έτσι, στις 4 Οκτώβρη κατεβήκαμε με κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί μας ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνει ανανέωση συμβάσεων μετά το τέλος του χρόνου και θα προχωρούσαν στην ένταξή μας στο ταμείο ανεργίας. Μετά από την έντονη διαμαρτυρία μας υποσχέθηκαν ότι έναν μήνα μετά θα μας απαντούσαν αν θα δοθεί τελικά παράταση στις συμβάσεις μας. Ούτε αυτό έγινε, πέρασε ο Νοέμβρης και με την τελευταία μας κινητοποίηση στις 11/12 κερδίσαμε τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για τρίμηνη παράταση μέχρι τον Φλεβάρη.

Συντονισμός με την τοπική κοινωνία

Το ερώτημα είναι γιατί δεν προχωρούν στη συντήρηση και επαναλειτουργία του εργοστασίου που όριζε ακόμα και ο νόμος που οι ίδιοι έφτιαξαν για τη ΛΑΡΚΟ. Την περασμένη βδομάδα γυρίσαμε τα χωριά γύρω από τη Λάρυμνα για να συζητήσουμε με τον κόσμο τον αντίκτυπο που θα έχει όταν 1/1/2024 οι 700 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βγουν στο ταμείο ανεργίας. Θα μαραζώσει οικονομικά όλη η περιοχή. Χρειάζεται συντονισμός με την τοπική κοινωνία, γι' αυτό προχωράμε στη σύσκεψη στις 17/12 για να μπούμε στην τελική ευθεία της μάχης.

Έχουμε δηλώσει ότι εμείς από το εργοστάσιο δεν σκοπεύουμε να βγούμε, ας συγκρουστούμε με τα ΜΑΤ. Στην ουσία αυτό που θέλουν είναι να μας βρει ο ιδιώτης εξαθλιωμένους οικονομικά και χωρίς σωματείο για να υπογράψουμε συμβάσεις πείνας χωρίς αντίσταση».