Η Άποψή μας
Η επόμενη μέρα…

(Φωτό δεξιά) 26/2/22, Εργάτες της Καβάλα Όιλ σε πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης­

Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του καμαρώνουν για την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή και την προβάλλουν ως επιβεβαίωση της «παντοδυναμίας» της Νέας Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις, όμως, δίνουν μια διαφορετική εικόνα.

Παραμονές Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι στην ενέργεια ανακοίνωσαν πολυήμερη απεργία. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία τους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας) ανακοίνωσε απεργίες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 19-21/12, Πέμπτη 28/12 και πενθήμερη από την Τρίτη 2 Γενάρη 2024, με αιτήματα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση, διαφύλαξη κοινωνικού ελέγχου στην ενέργεια και προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων του κλάδου. Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα περάσει στα μουλωχτά την παράδοση της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) στον Λάτση. 

Αλλά υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο. Μαζί με τους εργάτες στα πετρέλαια απεργούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη και το ίδιο βράδυ κάνουν σύσκεψη οι εργαζόμενοι της Ύδρευσης κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικοποίηση στο νερό στα κρυφά.

Φοβούνται

Το πόσο η κυβέρνηση ελπίζει να κάνει τις βρωμοδουλειές της στα μουλωχτά φαίνεται και από τις μεθοδεύσεις για το νομοσχέδιο που προσπαθεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να προωθήσει τα ιδιωτικά κολλέγια. Τόσο πολύ φοβούνται τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος, ώστε σπρώχνουν το νομοσχέδιο μέσα στις γιορτές, με τις σχολές κλειστές. Γιατί ξέρουν ότι τα ΜΑΤ δεν μπορούν να τους σώσουν από τις φοιτητικές καταλήψεις.

Αλλά ακόμη και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους έχει πρόβλημα ο Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομία τόσο πολύ σαν λύση για κάθε πρόβλημα, από τις διαδηλώσεις μέχρι την «οπαδική βία», ώστε οι αστυνομικοί ζητούν αναβάθμιση. Δεν αρκούν τα 600 ευρώ που τους έδωσε πέρυσι τέτοιον καιρό. Τώρα, το βράδιυ της Δευτέρας το κέντρο της Αθήνας ήταν μπλοκαρισμένο από διαδήλωση… αστυνομικών. Ούτε οι κορώνες του Σαμαρά που προσπαθεί να συγκρατήσει τις ακροδεξιές διαρροές της ΝΔ δεν καταφέρνουν να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα. Αντίθετα, υπογραμμίζουν πόσο χάρτινη είναι η «παντοδυναμία» αυτής της κυβέρνησης. Δίπλα στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς διαδήλωσαν και οι πυροσβέστες διεκδικώντας επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Κι όμως, η «επίσημη» αντιπολίτευση συνεχίζει τον καλπασμό προς τα δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη αποφάσισε ότι τώρα είναι η ώρα να αλλάξει στάση και να ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση τις στρατιωτικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Για όσους νόμιζαν ότι ο Κασσελάκης είναι κάποιος «ουρανοκατέβατος» που έκλεψε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο ναύαρχος Αποστολάκης να θυμίσει ότι η δεξιά προσαρμογή έχει ιστορία και συνέχεια. Αυτή είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από κοινοβουλευτικές μάχες.

Προτεραιότητα για την Αριστερά δεν είναι το πώς θα αλλάξει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Προτεραιότητα είναι να οργανώσουμε τους εργατικούς αγώνες που μπορούν να τινάξουν τις κυβερνητικές επιθέσεις στον αέρα. Η διάθεση υπάρχει σε μαζική κλίμακα και φαίνεται ξανά και ξανά σε όλα τα μέτωπα. Τη δείχνουν οι απεργοί, χτες στα νοσοκομεία και στους δήμους, τώρα στα διυλιστήρια. Τη δείχνουν οι διαδηλωτές στο πλευρό της Παλαιστίνης που ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση στον ΟΗΕ. 

Είναι καιρός να δυναμώσουμε την επαναστατική αριστερά που έχει αυτόν τον προσανατολισμό. Το δίκιο της τάξης μας κερδίζεται στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς. Μέχρι να γκρεμίσουμε αυτό το σύστημα και να πάρει τον έλεγχο παντού η τάξη μας. Αυτή είναι η προοπτική που αξίζει να στρατευτούμε και σε αυτήν μας καλεί το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.