Για την Τρίτη 19/12 αναβλήθηκε η νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κανονικά είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα 18/12 με θέμα την έγκριση νέου ψηφίσματος κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα.
Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο εντείνονταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα παζάρια των αραβικών χωρών -που έφεραν το ψήφισμα- με τις ΗΠΑ, προκειμένου αυτές να μην ασκήσουν για ακόμη μια φορά βέτο για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καλώντας τες πιθανά να απέχουν από την ψηφοφορία. Παράλληλα σύμφωνα με τον Άλαν Φίσερ του Al Jazeera συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του διευθυντή της CIA Μπερνς, της Μοσάντ και του Κατάρ για μια πιθανή νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.
Στην προηγούμενη διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο στην υιοθέτηση ψηφίσματος το οποίο η γενική συνέλευση του ΟΗΕ τελικά υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία 153 υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές. Η πλατιά, όλο και αυξανόμενη αγανάκτηση για την εθνοκάθαρση, που ολοφάνερα επιχειρεί το κράτος του Ισραήλ στην Γάζα, ανάγκασε ακόμη περισσότερες κυβερνήσεις του δυτικού μπλοκ να τοποθετηθούν διαφορετικά από τις ΗΠΑ. Κάτι που με τη σειρά του ανάγκασε τον Μπάιντεν να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο Ισραήλ ότι «χάνει διεθνή υποστήριξη εξαιτίας των αδιάκριτων βομβαρδισμών» στην Γάζα.
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την κατάπαυση του πυρός και το έκανε καθαρό αυτό κι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Όστιν ο οποίος βρέθηκε ξανά στο Ισραήλ εκφράζοντας την στήριξή του στο Ισραήλ και τον «πόλεμο αυτοάμυνας που διεξάγει στη Γάζα».
Το Ισραήλ έχει ήδη τοποθετήσει στα τέλη Ιανουαρίου την έναρξη του «επόμενου σταδίου του πολέμου». Ενδεικτική δε, για το που γράφει τον ΟΗΕ το κράτος του Ισραήλ, ήταν η αποχώρηση της συντονίστριας ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Χέιστινγκς από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη επειδή το Ισραήλ δεν ανανέωσε τη βίζα της.
Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται και το κράτος του Ισραήλ και οι ΗΠΑ όλο και βαθαίνει καθώς οι ανηλεείς βομβαρδισμοί και οι καθημερινές σφαγές δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν την αντίσταση στην Γάζα αλλά και στην Δυτική Όχθη προκαλώντας ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία στους από πάνω.
Καταστροφική δύναμη
Την περασμένη εβδομάδα οι Financial Times κατήγγειλαν ανοιχτά τον Νετανιάχου ως «καταστροφική δύναμη στο Ισραήλ» τονίζοντας ότι «στην πιο αγωνιώδη στιγμή του, το Ισραήλ χρειάζεται ηγέτες που τουλάχιστον αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα και είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τη λύση των δύο κρατών. Ο Νετανιάχου δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος ηγέτης».
Ακόμη και βαθιά συντηρητικοί πολιτικοί-γεράκια όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι η «δολοφονική μανία του Ισραήλ στη Γάζα θα τροφοδοτήσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή για ακόμη 50 χρόνια». Χαρακτηριστικό είναι επίσης το άρθρο (επιμέλεια Γ. Γεωρτζόγλου, in.gr) του Robert Pape, ειδικού σε ζητήματα διεθνών σχέσεων, στο Foreign Affairs:
«Με καθαρά στρατηγικούς όρους, η προσέγγιση του Ισραήλ είναι καταδικασμένη σε αποτυχία –και πράγματι, ήδη αποτυγχάνει. Πενήντα και πλέον ημέρες πολέμου δείχνουν ότι ενώ ο ισραηλινός στρατός μπορεί να κατεδαφίσει τη Γάζα, δεν μπορεί να καταστρέψει τη Χαμάς. Στην πραγματικότητα, η ομάδα μπορεί να είναι πιο δυνατή τώρα από ό,τι ήταν πριν. Η ιστορία δείχνει ότι οι ευρείας κλίμακας βομβαρδισμοί περιοχών αμάχων σχεδόν ποτέ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Το Ισραήλ σχεδόν παράγει περισσότερους “τρομοκράτες” (σ.σ. όρος που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του άρθρου) απ’ όσους σκοτώνει, αφού κάθε νεκρός άμαχος θα έχει οικογένεια και φίλους πρόθυμους να συμμετάσχουν στην οργάνωση προκειμένου να εκδικηθούν.
Η Χαμάς έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των ισραηλινών δυνάμεων: μπορεί εύκολα να εγκαταλείψει μια μάχη, ν’ αναμειχθεί με τον άμαχο πληθυσμό και να ζήσει για να πολεμήσει ξανά υπό ευνοϊκότερες συνθήκες. Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, οι περισσότεροι “τρομοκράτες” δεν επέλεξαν αυτόν τον τρόπο δράσης λόγω θρησκείας ή ιδεολογίας, αν και για ορισμένους ισχύει. Oι περισσότεροι άνθρωποι που γίνονται τρομοκράτες το κάνουν επειδή τους αρπάζουν τη γη τους. Η ανάπτυξη των εποικισμών σήμαινε απώλεια γης για τους Παλαιστινίους καθώς ο αριθμός των εποίκων αυξήθηκε –από περίπου 4.000 το 1977 σε περίπου 500.000 μέχρι το 2022, εξαιρουμένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου διέμεναν επιπλέον 230.000 Εβραίοι».
Αλλά όσο αδιέξοδο είναι το ισραηλινό σχέδιο ισοπέδωσης και εθνοκάθαρσης στην Γάζα άλλο τόσο είναι και τα σχέδια των ΗΠΑ για συνέχιση «μειωμένης έντασης» πολέμου με στόχο δύο κράτη και μια κυβέρνηση που θα επιβάλλει η Δύση στον παλαιστινιακό λαό χωρίς όμως να την έχει επιλέξει ο ίδιος. Ακόμη και αν το Ισραήλ συμφωνούσε σε ένα τέτοιο σχέδιο, που ασταμάτητα έχει το ίδιο υπονομεύσει και ακυρώσει από τη συμφωνία του Όσλο και μετά, καθοριστικό για ακόμη μια φορά είναι το τι θέλει ο παλαιστινιακός λαός και η παλαιστινιακή αντίσταση.
Δημοσκόπηση που έγινε στην Παλαιστίνη μεταξύ 22 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου στη Δυτική Όχθη έδειξε ότι η υποστήριξη στην Χαμάς παρότι μειοψηφική, τριπλασιάστηκε μέσα σε τρεις μήνες ενώ το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ένοπλος αγώνας είναι το μόνο μέσο ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.