Εργατικό κίνημα
Μάχη για την HelleniQ Energy

Πολυήμερη απεργία ξεκινούν οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της χώρας την HELLENiQ ENERGY, όπως μετονομάστηκαν τα ΕΛ.ΠΕ μετά το πέρασμα του ελέγχου τους στους ιδιώτες από το δημόσιο. Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ (ΠΣΕΕΠ) έχει κηρύξει απεργίες στις 19, 20, 21 και 28 Δεκέμβρη, που είναι ημέρα γενικής συνέλευσης των μετόχων, καθώς και πενθήμερη απεργία 2-6 Γενάρη του 2024. Αντιδρούν στο περαιτέρω ξεπούλημα της επιχείρησης, το οποίο γίνεται σε τιμές black friday εις βάρος του Δημοσίου παρά την τεράστια κερδοφορία της (1,6 δις ευρώ κέρδη το 2022).  

Για άλλη μια φορά τα αφεντικά επιστράτευσαν το νομικό απεργοσπαστικό οπλοστάσιο που τους έχει προσφέρει η κυβέρνηση. Οι απεργίες της ΠΣΕΕΠ κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές από το δικαστήριο, ενώ στις 19/12 εκδικάζονταν οι απεργίες που κήρυξε στις ίδιες ημερομηνίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) για να καλύψει νομικά τις κινητοποιήσεις της ΠΣΕΕΠ και να τις γενικεύσει σε όλες τις εταιρίες του κλάδου. 

«Η πλάστιγγα υπέρ των ιδιωτών έγειρε με τη μεθόδευση που έγινε το 2021, όταν οι ίδιοι οι διορισμένοι από το Δημόσιο σύμβουλοι του ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ χάρισαν το management που κατείχε το Δημόσιο στους ιδιώτες», δηλώνει στην ΕΑ ο Σταύρος Κρόκος, μέλος ΔΣ σωματείου ΠΣΕΕΠ και οργανωτικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Δυτικής Αττικής. «Τώρα περνούν στο τελειωτικό χτύπημα με την πώληση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο το ποσοστό του Δημοσίου, το οποίο χάνει το δικαίωμα της μειοψηφίας στη συνέλευση των μετόχων για 93 εκατομμύρια, ενώ τα περσινά κέρδη από τα μερίσματα ήταν 160 εκατομμύρια. Είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση, χωρίς κανένα εμπορικό κέρδος για το Δημόσιο, αντίθετα το ζημιώνει. Η πώληση των μετοχών έγινε σε χαμηλότερη τιμή από αυτή της αγοράς και μάλιστα χωρίς δυνατότητα έλληνες επενδυτές, θεσμικοί ή απλοί, να συμμετέχουν στη διαδικασία. Δηλαδή κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας...

Από τότε που πέρασε ο έλεγχος στους ιδιώτες, σταδιακά επιδεινώνονται μέσα στον όμιλο τα εργασιακά δικαιώματα, η κατεύθυνση των επενδύσεων, η συντήρηση εργοστασίων και άλλα. Είναι διάχυτες οι ανησυχίες στους εργαζόμενους για την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση και την κακή συντήρηση. Φοβούνται ότι θα επαναληφθούν περιστατικά όπως το 2015, όταν έγινε το δυστύχημα με τους πέντε συναδέλφους που κάηκαν γιατί έπρεπε να ολοκληρώσουν εργασία στον μισό χρόνο από το κανονικό. 

Στόχος η επανακρατικοποίηση

Ο τελικός στόχος των κινητοποιήσεων κατά την άποψή μου χρειάζεται να είναι η επανακρατικοποίηση της επιχείρησης. Και δεν μιλάω για ένα μοντέλο συνεργασίας Δημοσίου με ιδιώτες, αλλά 100% δημόσια επιχείρηση. Μιλάμε για την ενέργεια, όχι οποιονδήποτε κλάδο. Θα μπορούσε να επιστρέφει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των κερδών της, πέρα από αυτά που χρειάζονται για τη συντήρηση και την αναβάθμιση, στον ίδιο τον λαό. Αλλά και να σταματήσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που παρατηρούνται. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τραστ που έχει δημιουργηθεί από την HELLENiQ ENERGY και τη Motor Oil, τους δύο μεγάλους παίκτες στην αγορά, οι οποίοι κρατάνε τις τιμές ψηλά ακόμα και όταν πέφτει η τιμή του βαρελιού και βγάζουν κέρδη δισεκατομμυρίων. 

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι πήραμε αύξηση πέρσι μόλις 3%. Επίσης, όταν ήταν ΕΛΠΕ -πριν περάσει το management στους ιδιώτες-, οι εργαζόμενοι είχαμε δύο εκλεγμένους εκπροσώπους στο ΔΣ της εταιρίας που είχαν λόγο και μας ενημέρωναν για το τι γίνεται. Πλέον δεν έχουμε καμία εκπροσώπηση, οι μέτοχοι είναι ανεξέλεγκτοι να κάνουν ό,τι θέλουν και δεν τους παίρνει χαμπάρι και κανείς».

Το δελτίο Τύπου του ΠΣΕΕΠ αναφέρει: «Στις 12 Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση μετοχών της HELLENiQ ENERGY όπου το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ μειώθηκε από 35,47% σε 31,18% και της Paneuropean (συμφερόντων Λάτση) από 47,12% σε 40,41%. Εύλογα και όπως είχαμε εγκαίρως επισημάνει για το προβληματικό αυτής της διαφαινόμενης ενέργειας, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα: 

-Γιατί πουλήθηκαν 0,50 ευρώ φθηνότερα 13 εκατομμύρια μετοχές του Δημοσίου; 

-Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 28 Δεκεμβρίου το Δημόσιο που πούλησε 4%, θα απολέσει έναν εκπρόσωπο (από 4 σε 3) στο Διοικητικό Συμβούλιο της HELLENiQ ENERGY. H Paneuropean που πούλησε 7%, πόσους εκπροσώπους θα απολέσει και ποιοι θα αντικαταστήσουν αυτές τις θέσεις; 

-Τώρα που το ποσοστό του Δημοσίου έχει πέσει κάτω από το 32%, δηλαδή κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, πώς θα λογοδοτήσει Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στους Έλληνες πολίτες για αυτή την ενέργειά τους και την απάθειά τους αντιστοίχως, ενόψει ανακοινώσεων ερευνητικών εξορύξεων και εν μέσω ενεργειακής κρίσης; 

-Την ώρα που το Δημόσιο έχει εισπράξει την τελευταία δεκαετία (εν μέσω κρίσης) περίπου 1 δις έσοδα, τι κίνητρο υπήρχε και ενδεχομένως υπάρχει ακόμα, για να πουλήσει τη δεδομένη στιγμή και να εισπράξει μόνο 93 εκ. ευρώ; 

-Γιατί η κυβέρνηση θέσπισε με νόμο (5047/2023) το ακαταδίωκτο για τα μέλη το Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ; Και γιατί το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε ειδικούς συμβούλους (Goldman Sachs, JP Morgan) αναθέτοντάς τους μεταξύ άλλων και τις ποινικές ευθύνες; 

-Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουν συναίσθηση ότι με αυτή την εκποίηση απώλεσαν καίρια δικαιώματα εθνικής ενεργειακής πολιτικής, παρεμβάσεων στις τιμές και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (δωρεές σε σχολεία, γηροκομεία, όμορους δήμους, ακριτικές περιοχές κ.α.), καθώς ο Όμιλος αποτελείται από Διυλιστήρια, Πρατήρια, Ανανεώσιμες, Εταιρεία Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ηλεκτροκίνηση, Πετροχημικά κ.α.; Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η Κυβέρνηση προχωράει στην “εξόφληση γραμματίων” εκποιώντας τον εθνικό πλούτο έναντι πινακίου φακής».

«Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως συνέβη πρόσφατα και με την περίπτωση της HELLENIQ ENERGY, αφενός θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, και επιπλέον συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα, καθώς έτσι το Δημόσιο απεμπολεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και μέσω της συμμετοχής του στις επιχειρήσεις ενέργειας, με σκοπό τη ρύθμιση των θεμάτων ενέργειας υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας», σημειώνει η ΠΟΕ.